In vizor

URBANISM DE CUMETRIE ÎN FUNĂRIA LUI BOC: Arhitectul şef emite avize după cum vor muşchii săi. Instanţa a decis definitiv anularea PUD pentru construcţia fraţilor Mărghitaş de pe strada Brâncuşi

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au anulat definitiv PUD-ul investiţiei fraţilor Mărghitaş de pe strada Brâncuşi, informează clujust.ro.

Amgistraţii Curţii de Apel Cluj, arată în motivarea deciziei de anulare a PUD că arhitectul şef al municipiului, Daniel Pop, a emis avizul de oportunitate fără să consulte Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, CEEA CE FACE AVIZUL NUL.

„Arhitectul şef nu a ţinut cont de aspectele cu caracter tehnic invocate cu privire la prima documentaţie de CTATU şi nu a supus analizei cea de a doua documentaţie rectificată” – se arată în motivarea care anulează PUD-ul proiectului fraţilor Mărghitaş (clădire cu 5 etaje), contestat de Călin Văduva, CEO Fortech, în calitate de vecin, şi alţii.

Până să trecem mai departe, remarcaţi, vă rugăm, NESIMŢIREA URBANISTICĂ a celor din URBANISMUL DE CUMETRIE din primăria lui Emil Boc care s-au gândit că este oportun şi estetic să se vomite încă un bloc de 5 etaje printre case!

Din datele de la dosar reiese faptul că în şedinţa CTATU în care s-a respins proiectul, Emil Boc ar fi sugerat să se mai reducă din etaje pentru ca proiectul să poată fi aprobat. Cu toate acestea, trei luni mai târziu, Consiliul local Cluj-Napoca, aprobă proiectul FĂRĂ NICI O MODIFICARE.

De notat că, în recurs, reprezentanţii Consiliului local au susţinut că prima instanţă (Tribunalul Cluj care a judecat câştig de cauză celor care au cerut anularea PUD), a interpretat greşit normele locale.

FELICITĂRI CONSILIERILOR LOCALI: Potrivit sentinței, Primăria Cluj Napoca va trebui să plătească 11.100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată de pe urma procesului pierdut! Nefiind din buzunarelelor, le putem doar mulțumi că au pus botul și au votat ca focile ce li s-a pus sub nas.

Bineînţeles că arhitectul şef a ales să ignore să acorde un punct de vedere colegului de la clujust.ro. Poate-şi revine şi află că e în slujba clujenilor, nu a intereselor imobiliarilor şi că natura meseriei îl obligă să răspundă întrebărilor mass media.

Practic, arhitectul șef al Primăriei Cluj Napoca, Daniel Pop, și-a băgat picioarele în arhitectură pentru frații Mărghitaș, fiii fostului rector USAMV. Credeți că a făcut-o de capul său?

MOTIVAREA SENTINŢEI O PUTEŢI CITI AICI.

ISTORIC SUBIECT: În 2018, șapte clujeni care locuiesc pe str. Brâncuși din Cluj Napoca au atacat în instanță modalitatea prin care firmele Romdesign și Teresa Construct au obținut avizele pentru construirea unui bloc de 5 etaje într-o zonă de case. Tribunalul Cluj a dat o sentință prin care se anulează hotărârea de consiliu local prin care cele două societăți au obținut avizele pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, iar decizia a fost menținută și de curtea de Apel Cluj.

Firma Teresa Construct îi aparține dezvoltatorului imobiliar Florin Mureşan, iar Romdesign este patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. El a fost preşedinte al Senatului USAMV în vremea când și fostul primar Sorin Apostu era profesor acolo. Alexandru Mărghitaş este un simpatizant al PSD şi face parte din grupul de prieteni ai fostului ministru de Interne Ioan Rus, fiind un apropiat al acestuia.

Cei doi frați au fost reprezentați ca în ”famiglie” de fratele Elenei Botezan, fost șef DNA Cluj, actualmente judecător al Curții de Apel Cluj – c-așa-i în justiția românescă

Avocatul Radu Şomlea, fratele Elenei Botezan – fostul șef DNA Cluj, actual judecător la curtea de Apel Cluj – care a reprezintat interesele investitorilor imobiliari, a explicat în instanță că blocul care urmează să se construiască se încadrează perfect în Planul Urbanistic General (PUG). Acesta a prezentat că potrivit PUG-ului, strada Constantin Brâncuşi se doreşte a fi o stradă unitară cu cvartale închise, iar înălţimea admisă în zonă este de P+5E+2R (parter + cinci etaje + două etaje retrase), iar ei construiesc doar P+3E+2R (parter + trei etaje + două etaje retrase). Ulterior, arhitectul şef din cadrul Primăriei, Daniel Pop a precizat că totul este perfect legal şi că se poate aproba fără probleme acest proiect imobiliar.

”În cazul de faţă, suprafaţa construcţiei este de 400 mp, regimul de înălţime admis este de cinci etaje, iar accesul auto se va face prin rampă cu lift, pentru a putea fi creat un spaţiu de joacă, dar şi spaţii verzi aferente. Viziunea PUG-ului este aşa cum au prezentat-o domnii în soluţia de proiectare, se prevăd clădiri înalte, mai ales cele pe colţ, pentru a marca intersecţiile. Lucrarea propusă se încadrează perfect în regulamentul de urbanism, chiar sub indicii admişi”, a declarat Daniel Pop la data respectivă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *