In vizor

UNTOLD, Platinia, Termoficare Napoca, printre solicitanții creditelor garantate de stat

Statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor accesate prin intermediul programului IMM Invest. În prima zi de la relansare, printre solicitanții care s-au înscris în acest program figurează și nume grele din Cluj, firme cunoscute precum Untold SRL, Platinia Management SRL ori Termoficare Napoca SA (Regia Autonomă de Termoficare Cluj). 

Guvernul a lansat marți platforma pe care pot fi depuse aplicațiile pentru programul IMM Invest cu garanții de stat de 15 miliarde de lei.

De fapt, platforma a fost relansată după ce în data de 17 Aprilie a cedat de la primul click după lansarea oficială făcută de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Cu suportul direct al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al serviciilor de securitate românești, platforma menită să vină în sprijinul întreprinderilor micro și mici a fost re-lansată marți. 

Firmele s-au bulucit la propriu pentru a-și asigura înscrierea: până la ora 13.00, marți, erau deja 10.000 de solictări depuse. La ora 15.00 platforma înregistra un număr de 14.000 aplicanți, iar la ora 17.00 figurau deja cca 17.000 de solicitări, după cum semnala marți profit.ro

Printre solicitanți figurează atât firme mici, mai puțin cunoscute, dar și IFN-uri care speră să facă bani cu împrumuturile cu dobândă 0 plasate mai departe, organizatori de festivaluri de muzică electronică, magazine mari, edituri, televiziuni etc. 

„Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19  sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei”, se arată pe site-ul programului relansat de Ministerul Finanțelor sub patronajul direct al Serviciului de Telecomunicații Speciale, structură care a realizat „securizarea” platformei. 

Mai multe despre platforma IMM Invest și breșa de securitate găsești aici:

IMM Invest, platforma de sprijin a întreprinderilor românești, între lipsa de transparență și prelucrarea excesivă a datelor cu caracter personal. Consultant GDPR: „Un risc major de securitate…”

Printre solicitanții care speră să obțină credite garantate de stat figurează și firma de termoficare din Cluj-Napoca: Termoficare Napoca SA, care a depus cerere pentru credit cu dobânda subvenționată. Termoficare Napoca avea afaceri de 62 de milioane de lei în anul 2018.

click foto pentru imagine completă

Firmele care organizează festivalurile de muzică electronică, precum Untold în Cluj ori Neversea în Constanța, cu afaceri de 68 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de lei în 2018, au aplicat pentru finanțarea garantată de stat.

Cele două evenimente ar fi trebuit să se desfășoare la începutul lunii iulie (Neversea), respectiv sfârșitul lunii iulie (Untold), însă cel mai probabil vor fi suspendate din cauza situației epidemiologice generate de noul coronavirus, dar și din cauza stării de alertă ce urmează să fie declarată de Klaus Iohannis începând din 15 mai 2020. 

Și Platinia SRL se numără printre aplicanți, dar cererea pare să fi fost respinsă la o primă etapă. 

sursa captură: imminvest.ro

Printre solicitanți se numără firmele mici și micro, dar și cabinete stomatologice, edituri, firme viticole și restaurante. 

În cazul aplicanților cu solicitări aprobate, statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesati la una din bancile partenere, fără dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. 

Costurile finantarii sunt subventionate in procent de 100% de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitati de prelungire.

Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

 

 

 

 

featured image: untold/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *