In vizor

Untold face bani pe spinarea studentilor si inchiriaza locurile in camine la suprapret

Locurile de cazare in caminele din Hasdeu puse la dispozitie pentru cei care vin la Festivalul Untold sunt promovate de organizatori – Federatia SHARE – drept o mare oportunitate. Numai ca acestia au „piperat” preturile practicate, in mod normal, de UBB Cluj, cei care administreaza caminele si le-au dublat! In unele cazuri, chiar le-au triplat! Daca UBB Cluj inchiriaza, in mod normal, un pat cu 25-30 de lei, Untold il da la suprapret, cu 65-80 de lei!

Universitatea Babes-Bolyai a incheiat cu Federatia SHARE un protocol prin care a pus la dispozitie 1.500 de locuri de cazare in campusul studentesc Hasdeu. Mai exact, caminele 2,3 si 5 si caminul Sport 21. Aici urmeaza sa fie cazati tinerii care vor veni la Festivalul Untold, in perioada 29 iulie – 2 august.

In baza protocolului, UBB Cluj a inchiriat aceste locuri conform preturilor aprobate in Senatul Universitatii, mai exact 25 de lei de persoana pe noapte (un pat) in caminele 2,3 si 5 si 30 de lei de persoana pe noapte (un pat) in caminul Sport 21.

Numai ca Federatia SHARE a dublat, ba chiar a triplat preturile de inchiriere! Astfel, pentru un pat in caminele 2, 3 si 5, tinerii vor fi nevoiti sa plateasca, in loc de 25 de lei (pretul practicat de UBB Cluj), suma de 65,4 lei. Adaosul de 40 de lei intra in conturile Federatiei SHARE.

Pentru caminul Sport 21, de la 30 de lei patul pe noapte, Federatia SHARE a majorat pretul la 80 de lei patul pe noapte. Castigul Federatiei SHARE pentru un singur pat de camin, in acest caz, este de 50 de lei!

Reprezentantii UBB Cluj spun ca nu au nicio implicare in stabilirea tarifelor practicate de Federatia SHARE.

“Noi nu putem practica alte preturi, in functie de anumite contracte sau parteneriate pe care le inchiriem. Noi inchiriem patul pe noapte la pretul care este stabilit la inceputul anului universitar, aprobat de Senatul UBB. Ce se intampla mai departe nu ne priveste ca institutie. Suntem institutie de stat, nu putem face afaceri cu anumite locuri de cazare pe care le avem. La noi totul se aproba la nivel de Senat al universitatii”, a declarat Paul Farcas, purtator de cuvant al UBB Cluj.

Daca UBB Cluj nu isi permite sa faca afaceri cu locurile de cazare, Federatia SHARE nu are nicio problema la acest capitol. La un simplu calcul,  media castigului pentru un singur pat de camin, care va intra in conturile organizatorilor Untold Festival, este de 45 de lei. La 1.500 de locuri de cazare, Federatia SHARE face un profit de 67.500 de lei, adica peste 15.000 de euro.

Toate acestea, in conditiile in care cazarile in caminele studentesti sunt prezentate de Primaria Cluj-Napoca si de Federatia SHARE (co-organizatori ai Untold Festival) drept o “oportunitate” pentru tineri si studenti.

Cum motiveaza Federatia SHARE aceste adaosuri foarte mari?

“Pretul unui pat pe noapte este calculat sa cuprinda pretul initial pe care Federatia SHARE il achita universitatii in baza contractului de inchiriere, comisioane bancare de procesarea platilor, comisioanele agentiei care vinde camerele, servicii de curatenie si paza, consumabile necesare in bai precum si o garantie – marja de 10% pentru eventualele pagube, pe care Federatia SHARE si-a luat angajamentul sa le acopere”, arata Stefana Giurgiu, PR Untold Festival.

Potrivit acesteia, Federatia SHARE va incasa sumele platite pentru achizitia unui loc in campus pe perioada festivalului. Plata pentru achizitia unui loc se face exclusiv online, pe o platforma extensie a siteului untoldfestival.com  Dupa acelasi model, federatia intentioneaza sa inchirieze in regim hotelier si alte locuri de cazare in campusuri studentesti din Cluj-Napoca.

Cam asa arata o camera de camin in Hasdeu, cu cinci paturi, pentru care tinerii veniti la Untold Festival vor plati 65 de lei pe noapte, pentru un singur pat. Multe facilitati nu prea vor avea “chiriasii”, in afara de o saltea de o persoana, un dulap mic in care sa-si depoziteze lucrurile, iar baia si oficiul vor fi la comun.

Pentru camerele de patru locuri, unde vor plati 80 de lei pe noapte pentru un singur pat, vor avea, in plus, baie in camera.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *