Editorial

UNTOLD 2017, la final. Despre „haterii” de serviciu care latră de după gard, puncte tari, puncte slabe și posibile soluții

Și s-a mai dus o ediție UNTOLD. Anul acesta, parcă mai mult ca niciodată divergențele între “untoldiști” și “hateri” au fost mai evidente. Poate și rețelele de socializare au făcut să pară mai amplificat decât este în realitate acest război fără finalitate.

Înainte de a puncta, pe scurt, punctele tari și punctele slabe ale acestui festival, trebuie scoasă în evidență ura și înverșunarea celor care nu înțeleg și nici măcar nu se străduiesc să înțeleagă un eveniment de talia UNTOLD. Zecile de mii de oameni care au participat la festival au fost catalogați „proști”, „drogați”, „bețivi”, „depravați”, „inconștienți”, „inculți” pentru că se simt bine ascultând niște DJ care fac muzică cu stick-ul, părinți iresponsabili pentru că își duc copiii la concerte etc etc. De unde atâta ură și intoleranță? Pe ce bază se atribuie unor oameni pe care nu i-ai văzut în viața ta „complimente” precum cele enumerate anterior?

Ura față de cei care ascultă alt gen muzical a cam apus, oameni buni! Nu mai suntem în 1995 când rockerii îi băteau pe depech-ari și nici nu pui etichetă unui om după muzica pe care o ascultă. Suntem totuși în 2017, când accesul la informație ar trebui să ne facă mai toleranți și mai open minded.

Toți cei care sunt împotriva UNTOLD ar trebui să meargă o dată la evenimentul ăsta să vadă cum e într-adevăr și din interior, nu doar de după gard. Altfel nu fac decât să latre ca și cățeii fricoși de după gard. Consider că doar dacă vezi o problemă pe ambele fețe poți să îți dai cu părerea pe bune și să ai o opinie valoroasă și pertinentă. Altfel, nu pari decât un frustrat care nu mai încape de restul lumii.

DESPRE PETIȚIONARI

Cei care cu doar câteva zile înainte de începerea UNTOLD au făcut petiții pentru mutarea festivalului de ce nu au luat legătura cu organizatorii cu câteva luni înainte și să inițieze o discuție sau o dezbatere? Nu rezolvi o problemă dacă trântești o petiție online și postezi ca disperatul hater-eală pe toate rețelele de socializare. În mod sigur oamenii ăia care organizează UNTOLD sunt deschiși la discuții și la găsirea unor soluții. Nu trebuie mers la Boc ca să discuți despre festival, ci la organizatori pentru că de la ei pornește tot. Atâta timp cât lor le merge bine, au profit, lumea vine la eveniment și nimeni nu le bate obrazul că fac și greșeli cu organizarea, de ce și-ar bate capul cei de la UNTOLD cu problemele pe care le cauzează neparticipanților?

Ce vor face petiționarii acum că s-a terminat festivalul? Își văd de treaba lor și își mai aduc aminte că le este furat Parcul Central doar anul viitor, cu trei zile înainte de UNTOLD?

PUNCTE TARI UNTOLD

Am urmărit UNTOLD de la prima ediție. Este un eveniment unic pentru România, se poate compara cu evenimente de profil din străinătate. Nu degeaba vin să presteze cei mai tari DJ ai lumii și nu degeaba vin oameni din toate colțurile lumii. Cineva din Brazilia sau din Canada nu bate atâta drum ca să participe la un eveniment de doi bani. Asta ar trebui să ne facă totuși mândri că suntem în categoria țărilor cu festivaluri bune. Muzica EDM e un fenomen al societății actuale, fie că ne place sau nu.

Majoritatea oamenilor nu sunt nici drogați, nici proști, nici alcoolici, nici nu pică în șanțuri morți de beți și de drogați. UNTOLD e unul dintre cele mai cuminți evenimente la care am participat de-a lungul anilor. Majoritatea sunt tineri dornici să danseze, să se simtă bine și să se elibereze de stres. Sunt oameni veseli, optimiști, îmbrăcați colorat, zâmbesc, glumesc și se bucură de fiecare sound pe care îl aud la scene.
Sunt și festivalieri care „se sparg” la UNTOLD, dar prea puțini în comparație cu majoritatea. Trebuie să îi cauți bine ca să îi găsești. În urmă cu 15-20 de ani, la festivalurile rock (despre care cei mai mulți se fac că nici nu își mai aduc aminte) erau „tone” de oameni picați pe jos de la prea multă băutură. Foarte probabil ca moraliștii de azi care arată cu degetul spre „depravații” de la UNTOLD să fie printre cei care erau morți de beți în anii ‘90 – 2000 la festivaluri. Iar bunicii de azi mai țin minte ce dezmăț era la Woodstock unde festivalierii se drogau în masă, umblau goi pușcă și făceau sex în miezul zilei, fără nicio jenă?

Evenimentele și locurile de relaxare sunt multe și variate. Abia îți ajung patru zile să explorezi toată aria. Poți să îți faci fotografii, să te costumezi, să dansezi în tramvai, să te dai cu roata și în carusel, să stai pe perne, să participi la concursuri, să admiri elementele decorative din parc. E chiar magic.

PUNCTE SLABE

Unul din punctele slabe UNTOLD este locul mult prea mic pentru atât de mulți oameni câți adună festivalul în patru zile. Aglomerația este mult prea mare și poate ar trebui regândită locația festivalului. Unde? Doar în afara orașului, aspect care i-ar nemulțumi pe cei mulți cărora le convine fix nota urbană a festivalului. Toate marile festivaluri sunt în afara orașului, pe câmp deschis. Dacă s-ar muta UNTOLD ar pierde publicul care nu ar accepta să meargă la concert în afara orașului, dar poate ar câștiga genul de public pentru care nu contează locația.
Gălăgia/zgomotul este un aspect discutabil. Zgomotul nu este atât de mare cât îl fac să pară haterii. Oamenii cu care am discutat și care nu au fost la festival nu erau deranjați, spuneau că se putea dormi. Acum, depinde de gradul de sensibilitate auditivă și de gradul de ură și toleranță pe care îl are fiecare.


Că sunt minori la festival nu l-aș considera un punct slab. Părinții decid unde își duc copiii și cât de multe îi lasă să vadă. Consider că UNTOLD e mult mai soft decât site-urile porno la care copiii scapă când mama și tata nu sunt acasă. La festival au fost măcar cu părinții de mână.

Ca o concluzie, oamenii ar trebui să discute, să se facă dezbateri serioase pe tema UNTOLD și să se găsească cea mai potrivită soluție ca toată lumea să fie fericită.

UNTOLD 2017, O EDIȚIE REUȘITĂ

Dincolo de toate discuțiile din mediul online, UNTOLD 2017 a fost o ediție reușită. Per ansamblu, organizarea a fost bună, accesul a fost ușor, line-up-ul a fost foarte bun, chit că mare parte din artiști au concertat și la edițiile anterioare. Scena a fost mult mai interesantă decât la edițiile anterioare, publicul a fost plin de entuziasm și cu o energie inepuizabilă, atmosfera a fost incendiară și molipsitoare, prestația artiștilor a fost excelentă.

Ziua 4 l-a avut cap de afiș pe Martin Garrix, unul dintre cei mai tineri și bine cotați DJ din lume. A fost la Cluj pentru a doua oară. Cluj Arena a fost arhiplină cu mai bine de o oră înainte de ora programată pentru show-ul lui Martin Garrix. Foarte mulți fani au fost adolescenți și tineri până în 25 de ani. Multe fete cu fața colorată cu sclipici, flori în păr și bannere cu inimioare pentru Martin l-au așteptat pe DJ. Când a urcat pe scenă, lumea a explodat pur și simplu de bucurie și emoție. Oamenii au cântat și au dansat, au sărit și au strigat împreună cu Martin : “3,2,1 Go” sau „Jump, jump, jump”, „Put your hands up in the air”. Aproximativ două ore și jumătate la mixat Martin Garrix, timp în care a prins și o rafală puternică de ploaie.

Ziua 4 pe Cluj Arena s-a încheiat cu un foc de artificii și prestația lui Steve Aoki. Până anul viitor, liniște și pace! Pentru „untoldiști”, un singur mesaj: „Heeeeeee, oooooo”. Știu ei de ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *