In vizor

Reprezentanții D.G.A.S.P.C. Cluj, despre participarea minorilor la Untold: „Considerăm că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții”

Foarte mulți minori au participat la ediția de anul acesta a festivalului Untold. Întrebarea care se ridică este dacă au dreptul minorii să participe la un eveniment precum Untold, care se desfășoară întreaga noapte, la un festival la care este permis consumul de alcool, unde un cuplu a fost surprins făcând sex în public:

Clujust.ro ne-a prezentat, în ultima zi de festival, un filmuleț-dovadă că nimic nu este imposibil când doi tineri țin morțiș să se distreze: încinși prea tare de la spectacolul de pe Cluj Arena, aceștia nu au vrut să rateze nimic, așa că au făcut sex în tribună, în văzul tuturor. Minorii prezenți într-un număr mult prea mare pentru orele târzii la care se desfășoară festivalul Untold au fost expuși, involuntar, unor astfel de imagini.

Conform documentului care prevede termenii și condițiile de participare la Untold, minorii au dreptul de a fi prezenți la festival. Ziar de Cluj a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru ca această instituție să ne lămurească dacă, în privința accesului minorilor la festival, organizatorii Untold au respectat prevederile legale.

La punctul 4 din „Termeni și condiții”, printre altele, organizatorii Untold precizează:

„În cadrul Festivalului se vor desfășura diverse jocuri de lumini de mare intensitate și efecte pirotehnice care pot dăuna copiilor sau persoanelor epileptice.”

La punctul 3.3, același document specifică:

„Minorii sub 7 ani au accesul gratuit în cadrul Festivalului.  (…) Datorită zgomotului foarte puternic produs în cadrul Festivalului, Organizatorul nu recomandă prezența în cadrul Festivalului a copiilor sub 7 ani. Minorii sub 4 ani trebuie să poarte căști antifonice.”

Așadar, organizatorii recunosc faptul că jocurile de lumini de mare intensitate și efectele pirotehnice le pot dăuna copiilor, nu recomandă prezența în cadrul Festivalului a copiilor sub 7 ani, dar, în același timp, îi încurajează pe minori să participe prin accesul gratuit pe care li-l oferă. 

Printr-un răspuns semnat de către directorul general Daniel Tămaș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj ne informează:

„Răspunderea pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copilului revine în primul rând părinților, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile față de copil ținând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.

În subsidiar, responsabilitatea revine colectivității locale din care fac parte copilul și familia sa. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a sprijini părinții sau după caz, alt reprezentant legal al copilului, în realizarea obligațiilor ce le revin cu privire la copil.

Reamintim tuturor părinților, persoanelor responsabile cu asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor precum și tuturor instituțiilor sau autorităților că necesitatea asigurării respectării drepturilor copilului trebuie să fie o prioritate pentru noi toți.

Recunoaștem că dreptul de a participa în mod liber la activități recreative proprii vârstei, la activități culturale, artistice și sportive ale comunității, libertatea de exprimare, de întrunire pașnică sunt drepturi fundamentale, garantate fiecărui om, dar considerăm că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții prin participarea la diferite acțiuni pe care le întreprind în exercitarea acestor drepturi.

Precizăm că D.G.A.S.P.C. Cluj nu are cunoștință și nici nu a fost sesizat cu privire la cazuri punctuale de minori prezenți la Untold în situații de risc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *