In vizor

Universitatea Cluj, cea mai titrată echipă de baschet feminin din țară, NU s-a înscris în Cupa României

Echipa de baschet feminin a clubului Universitatea Cluj este una din cele trei echipe care nu vor lua startul în Cupa României în acest sezon. Competiția va alinia la start doar 7 echipe. Cel mai probabil decizia celor care nu se vor prezenta vine în actualul conext epidemiologic, când eforturile cluburile pentru a participa la competiții este unul mult mai mare.

Astfel, la startul Cupei României, sezonul 2020/2021, se vor afla șapte echipe. Este vorba de Arad, Sepsi Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Secuiesc, Constanța, Satu Mare și Agronomia București. Vor lipsi de la startul U Cluj, Oradea și Târgu Mureș. 

Cupa României Feminin ediția 2020-2021:se joaca un tur sub forma de turneu si Final 4; s-au inscris 7 echipe iar Sepsi Sic Sf. Gheorghe joaca in calificari ELW si nu joaca primul tur; celelalte 6 echipe, in urma tragerii la sorti cu capi de serie, vor forma: Grupa A (CSM Satu Mare, CS Agronomia, ACS KSE Tg Secuiesc) si Grupa B (FCC Baschet Arad, CSTBv Olimpia CSU Brasov, Phoenix CSU Constanta); turneul  de 3 zile se va desfasura in perioada 27-29 octombrie. Echipele de pe locul 1 din fiecare grupa + 1 lucky team, stabilit prin tragere la sorti dintre echipele de pe locul 2 + Sepsi Sf. Gheorghe vor juca in Final 4, in februarie/martie 2021. 

Potrivit purtătorului de cuvânt a Federației Române de Baschet cele trei echipe nu au trimis o cerere de înscrie în Cupa României, fără însă a preciza motivele din spatele acestei decizii. Ziar de Cluj a contactat clubul Universitatea Cluj pentru un răspuns, însă ni s-a spus că decizia a fost luată la nivelul secției de baschet feminin, nu a fost o decizie a conducerii clubului. 

Principalul motiv le care ne gândim este desigur cel financiar. Participarea la competiții sportive în actualele condiții epidemiologice reprezintă un efort financiar suplimentar, însă raportul de execuție bugetară a clubului Universitatea Cluj nu arată ca și cum ar avea grave probleme financiare. 

Potrivit informațiilor financiare postate de Ministerul de Finanțe, la sfârșitul lunii august totalul veniturilor declarate de club era de 5,2 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestor venituri sunt alocate pentru ajutoare sociale în natură, ceea ce reprezintă de fapt indemnizațiile sportivilor. Potrivit aceluiași raport de execuție bugetară, clubul a cheltuit în august 514.320 lei. Cheltuielile totale sunt estimate la suma de 4,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că ar rămâne bani pentru participarea în Cupa României. 

În ceea ce privește infrastructura, Boc se laudă cu banii investiți și cu infrastructura sportivă din Cluj-Napoca astfel că acest lucru nu ar trebui să fie un impediment. Clujul chiar ar avea condițiile necesare să găzduiască o competiție sportivă, chiar și în actualele condiții epidemiologice. 

Echipa clujeană de baschet feminin este cea mai titrată echipă din România, cu 14 titluri în palmares, obținute în anii:1953, 1954, 1981, 1982, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993. 

Este rușinos ca această echipă a ajuns să nu se înscrie într-o competiție națională, indiferent de motivele care au stat la baza acestei decizii. Sportul clujean a rămas doar cu amintirile titlurilor câștigate în urmă cu 30 de ani. În ultimii ani doar CFR Cluj și U BT Cluj au reprezentat cu succes sportul clujean. Sporturile de echipă ale clubului Universitatea Cluj se zbat în mediocritate luptându-se an de an să evite retrogradarea sau situându-se pe ultimele locuri. Sportul clujean este departe de zilele sale de glorie și pare că e nevoie de resurse financiare și umane suplimentare care să ajute sportul clujean să renască. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *