In vizor

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că a inițiat “intern” procedurile de analiză privind teza de doctorat a ministrului Bode. CNATDCU încă n-a fost sesizată. Și, dacă analiza stabilește că este un plagiat, ministrul Educației decide retragerea titlului de doctor. Aka, astă seară ne retragem în Coaliție

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca declară, printr-un comunicat de presă emis luni, că verificările pe care le face în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, sunt un demers intern. UBB notează, totodată, că “instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități.”

Anterior, rectorul Daniel David spusese pentru Edupedu.ro că “mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” o procedură prin care experții din cadrul Universității Babeș-Bolyai să se pronunțe dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat sau nu în teza sa de doctorat. Potrivit rectorului, verificările au fost cerute de către coordonatorul de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan, și se desfășoară printr-o procedură stabilită inițial pentru verificarea tezelor de doctorat mai vechi.

  • Declarațiile rectorului UBB vin în condițiile în care USR, partid de opoziție ai cărui membri au transcris în ultima perioadă teza de doctorat a ministrului Bode, a susținut luni că acesta a tradus și copia cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.

Teza de doctorat a ministrului Bode: experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja – rectorul UBB Daniel David

“Mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” o procedură prin care experții din cadrul Universității Babeș-Bolyai se vor pronunța dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat sau nu în teza sa de doctorat, a spus luni, pentru Edupedu.ro, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, instituție în cadrul căreia demnitarul și-a desfășurat studiile doctorale. Potrivit rectorului, verificările au fost cerute de către coordonatorul de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan, și se desfășoară printr-o procedură stabilită inițial pentru verificarea tezelor de doctorat mai vechi.

Potrivit lui Daniel David, în cadrul UBB verificările au început săptămâna trecută, în urma unei solicitări a coordonatorului de doctorat, Adrian Ivan. “Aceasta fiind o situație problematică, de interes public, am cerut să fie tratată cu celeritate. Mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” verificarea, termenul neputând fi unul de doar câteva zile, deoarece evaluările nu pot fi făcute așa rapid, “dar nici nu trebuie să fie o prelungire nerezonabilă, mai ales acum, când este  o situație de interes public”, a spus rectorul citat.

El a explicat că verificările sunt făcute conform procedurilor puse la punct în UBB în urma ordinului de acum un an al fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ca universitățile să verifice toate tezele de doctorat din perioada 1990-2016. De ce se aplică și în cazul tezei lui Lucian Bode, care e mai recentă (2018)?

“Generalizăm procedura stabilită pentru perioada 1990-2016, așa încât să fie valabilă în orice situație sau când cineva solicită verificarea unei teze. Noi vom face aceste analize și pentru tezele apărute după 2016, dacă sunt astfel de solicitări”, a spus reprezentantul universității.

  • El a rezumat i cum se desfășoară procedura: “Fiecare școală doctorală are o comisie de specialiști. Procesul pornește de la Institutul de Studii Doctorale, care face verificările de similitudine, după aceea teza se trimite la școala doctorală, unde sunt specialiștii, iar comisia de specialiști analizează raportul de similitudine și dă o decizie”.

Pe de altă parte, Comisia de Etică este cea care, în mod normal, are ca atribuții analiza și soluționarea plângerilor privind abaterile de la etica universitară și inclusiv strategia UBB de combatere a plagiatului spune că “În ceea ce privește plagiatul, Comisia de etică are competența de a investiga și sancționa această abatere de la etica cercetării”.

Președintele comisiei de etică a UBB, Dacian Dragoș, a spus pentru Edupedu.ro că doar faza verificărilor inițiale nu implică această comisie. “Oricine poate să facă o sesizare referitoare la un plagiat, sesizare care poate să fie analizată de comisia de etică, indiferent că este rezultatul unei proceduri de verificare ca urmare a ordinului de ministru (privind verificarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016 – n. red.) sau ca urmare a verificărilor proprii ale cuiva”.

  • Potrivit lui Dacian Dragoș, “chiar dacă nu e prevăzută în proceduri (aferente ordinului privind verificarea doctoratelor vechi – n.red.), comisia se poate pronunța. Ea are competență generală pe probleme de etică și poate analiza “imediat cum primește o sesizare – că este ca urmare a unei astfel de verificări (conform procedurilor interne – n. red.) sau ca urmare a unei altfel de verificări”.

Procedurile menționate în prezent pe site-ul UBB, pentru verificarea tezelor din perioada 1990-2016:

“V. Verificarea anti-plagiat a tuturor tezelor de doctorat susținute la UBB în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, identificarea tezelor care necesită o analiză aprofundată și elaborarea rezoluțiilor asociate acestora (începând din martie 2022)

  • În această etapă, se va avea mai întâi în vedere verificarea de către comisiile înființate la nivelul Școlilor doctorale, cu ajutorului unui soft anti-plagiat profesionist, a tuturor tezelor de doctorat susținute la UBB în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016. În a doua parte a acestei etape, se va avea în vedere analizarea detaliată, de către comisiile înființate la nivelul Școlilor doctorale, a acelor teze de doctorat care, în urma analizei prin sistemele de soft anti-plagiat, ridică suspiciuni. Comisiile de la nivelul Școlilor doctorale vor prezenta comisiei CSUD (n. red.: Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat) un raport detaliat cu privire la respectarea/nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate. Comisia constituită la nivelul CSUD va sintetiza informația primită de la Școlile doctorale, într-un raport detaliat cu privire la respectarea/nerespectarea eticii și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi înaintat Ministerului de resort.”

Pe de altă parte, Mircea Dumitru a declarat că CNATDCU nu a primit nici o sesizare până acum pentru analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Și, dacă analiza stabilește că este un plagiat, ministrul Educației decide retragerea titlului de doctor. Aka, astă seară ne retragem în Coaliție

“Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) verifică tezele de doctorat cu suspiciuni de plagiat doar dacă cineva face o sesizare, oamenii ar trebui să sesizeze și nu am aflat ca cineva să fi făcut o sesizare până acum în cazul tezei ministrului Lucian Bode. CNATDCU nu se poate autosesiza,” explică pentru Edupedu.ro, Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU.

Edupedu.ro: Analiza CNATDCU se bazează pe cea a Universității care a emis diploma de doctor, în acest caz cea a UBB?

Mircea Dumitru: Nu, analiza CNATDCU este una independentă, realizată cu o comisie de specialiști. Instituția unde s-a susținut teza care a emis titlul de doctor diploma (n. red în acest caz este Universitatea Babeș Bolyai) potrivit legii, este chemată să dea doar un punct de vedere instituția poate să ofere sau poate să nu ofere un punct de vedere. Au fost situații în care universități nu s-au pronunțat. Asta nu împiedică Consiliul General să meargă mai departe cu procedura. Punctul acesta de vedere al instituției al Universității este opțional și nu este decisiv, în sensul că s-ar putea ca Universitatea să spună că nu-i nicio problemă, iar CNATDCU să dovedească prin analiza comisiei că este totuși o problemă.”

Edupedu.ro: În situația în care decide că este plagiată teza de doctorat, se retrage titlul de doctor ministrului Lucian Bode? 

Mircea Dumitru: În această situație Consiliul General trimite ministrului Educației un punct de vedere, și ministrul este cel care în ultimă instanță ia decizia și poate să decidă să retragă titlul sau nu.

UBB – comunicatul integral:

“Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode.

În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:

(1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În această analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.

(2) Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități.”