Straineze

Ungurii sunt așteptați duminică să își voteze reprezentanții în alegerile parlamentare. Va rămâne la putere Viktor Orban, campionul democrației iliberale?

Scris de 676

Ungurii sunt așteptați duminică să își voteze reprezentanții în alegerile parlamentare. Miza uriașă a scrutinului: vor reuși ei să-l schimbe de la conducere pe cel mai longeviv premier european Viktor Orban, campionul iliberalismului, liderul populist care a stârnit nenumărate valuri la Bruxelles și care a făcut notă discordantă față de restul Europei de la declanșarea războiului în Ucraina de către Vladimir Putin. Șansele sunt ușor în favoarea premierului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri din Europa, de a-și prelungi guvernarea de 12 ani în alegerile parlamentare de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernul asupra presei de stat, scrie Reuters.

Alegeri parlamentare in UngariaFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

La alegerile parlamentare de astăzi, Orban, în funcție din 2010, se va confrunta cu cea mai mare provocare a sa de până acum de a rămâne la putere în Ungaria, un front al coaliției unite care speră să convingă pe ultima sută de metri că liderul Fidesz reprezintă un pericol pentru viitor democratic al țării.

Pentru susținătorii săi, premierul Ungariei reprezintă adevăratele valori europene: creștinismul, statul național, guvernarea pentru mase, nu elite. Pentru criticii săi, Viktor Orbán este un populist oportunist care a făcut din Ungaria un paria în Europa și căruia îi pasă doar de propria sa putere.

Alianța opoziției include partide de stânga din Coaliția Democratică, liberalii de la Mișcarea Momentum și formațiunea Jobbik convertită din extrema dreapta în formațiune moderată de centru.

Bătălia dintre David și Goliat

Opoziția încearcă să obțină o victorie cu primarul orașului Hódmezővásárhely, Péter Márki-Zay, candidatul pentru postul de premier. Vineri, Péter Márki-Zay a descris cursa electorală ca pe o bătălie între David și Goliat, acuzând armata de troli și mașinăria de propagandă a lui Orban, susținută cu resurse financiare nelimitate.

”Să nu uităm: în bătălia dintre David și Goliat, David a triumfat. Acum, după 12 ani, 12 ani de manipulare și spălarea pe creier, avem șansa reală de a-l schimba pe Viktor Orban și sistemul lui”.

De partea cealalată a baricadei, la ultimul său miting electoral, Orban, 58 de ani, s-a folosit de războiul din Ucraina pentru a argumenta că o schimbare de regim în acest context nu este indicată. De altfel, Orban a evitat să condamne războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, invocând interese economice.

După ani de zile în care Orban a marșat pe valorile tradiționale, s-a opus drepturilor și libertăților minorităților sexuale, a controlat administrația și a suprimat libertatea presei, opoziția a marșat pe capitalizarea nemulțumirilor populației, criticând corupția sistemică care i-a îmbogățit pe oligarhii apropiați de Fidesz, notează Reuters.

Victor Orban se confruntă cu toată opoziția unită. FIDESZ ar avea un mic avantaj potrivit ultimelor sondaje

Războiul din Ucraina a dat peste cap planurile lui Orban și l-a forțat să facă manevre incomode, după mai mult de un deceniu de legături strânse cu Moscova, precizează Mediafax.

Alianța celor șase partide din opoziție se află acum destul de aproape de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% sprijin față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină în cursă.

Liderul opoziției, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o opțiune pentru maghiari între Est și Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice și îndepărtând țara central-europeană de Uniunea Europeană, unde îi este locul.

“Un Putin ungur sau Europa?”, scrie pe panourile de afișaj ale opoziției, care arată o fotografie a președintelui rus Vladimir Putin alături de Orban.

Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat ca un apărător al intereselor Ungariei, respingând sancțiunile UE privind petrolul și gazele rusești.

De asemenea, el și-a acuzat adversarii că încearcă să atragă Ungaria în războiul din Ucraina, acuzație pe care aceștia o neagă.

“Stânga a semnat un pact cu ucrainenii. Dacă vor câștiga, vor începe transporturile de arme (către Ucraina), vor închide robinetele de gaz și vor ruina economia”, a postat Orban vineri pe pagina sa de Facebook.

Orban nu s-a opus prin veto la nicio sancțiune a UE împotriva Rusiei, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu acestea. De asemenea, guvernul său a permis desfășurarea de trupe NATO în Ungaria, unde sprijinul public pentru NATO a fost de 80% într-un sondaj GLOBSEC din 2021.

El a sprijinit o decizie a UE de a trimite arme în Ucraina, dar a interzis transporturile de arme de pe teritoriul țării sale, spunând că o astfel de acțiune ar putea reprezenta un risc de securitate.

Gambitul său tactic a contribuit la consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor de bază ai Fidesz, dar a dus la critici din partea unor aliați, inclusiv din partea Poloniei, al cărei lider al partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu este mulțumit de poziția prudentă a lui Orban față de Rusia.

În pofida faptului că războiul din Ucraina se află în centrul atenției, mulți unguri sunt tulburați de creșterea bruscă a prețurilor de consum, inflația atingând în februarie un maxim al ultimilor aproape 15 ani, de 8,3%, chiar și în condițiile în care Orban a impus plafoane pentru prețurile de vânzare cu amănuntul a carburanților, a produselor alimentare de bază și a ratelor la creditele ipotecare.

Think tank-ul GKI a declarat că sondajul său privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar și după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.

Alianța opoziției, care include partidele Coaliția Democratică de stânga, partidul liberal Momentum și Jobbik, un partid de extremă dreapta devenit moderat, a exploatat nemulțumirea populară, criticând corupția sistemică care a îmbogățit oligarhii apropiați de Fidesz.

După ani de confruntări cu Bruxelles-ul pe tema libertății presei, a statului de drept și a imigrației, o parte din actuala campanie a lui Orban se bazează pe apărarea valorilor conservatoare creștine ale familiei împotriva a ceea ce el numește “nebunia de gen” din Europa de Vest.

Duminică, ungurii vor vota, de asemenea, într-un referendum privind ateliere de orientare sexuală în școli – un vot pe care grupurile pentru drepturile omului l-au condamnat, spunând că alimentează prejudecățile împotriva persoanelor LGBTQ.

Zelenski atac dur la Viktor Orban chiar în ziua alegerilor din Ungaria

Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că “a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”. El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus.

“Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova”, a conchis el.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Zukerberg, probleme, bă!? Straineze

WhatsApp dă rateuri pe mesagerie

Aplicația de mesagerie WhatsApp înregistrează probleme de funcționare, marți dimineața, în mai multe părți ale […]

Recomandările redacției
TOP CITITE