Sanatate

Unde si ce mancam la Viena

Comparativ cu alte capitale, in Viena se serveste mancare excelenta la preturi rezonabile. Sunt mii de locuri unde puteti manca, de la elegantele baruri tapas si sushi la restaurantele cotate cu stele Michelin si omniprezentele wurstelstande (chioscuri unde se vand carnaciori). In acest oras nu muriti de foame, fie ca va duceti intr-o berarie cu aspect de grota unde se serveste bere facuta in casa si gustari delicioase, fie ca alegeti o crama cu lambriuri de lemn.

 

 

Localurile din centru imbina mancarurile clasice vieneze cu arome internationale. Astfel, pe strazile care pornesc din Stephansplatz se insira restaurante cu specific italian (tratoria) cu atmosfera relaxanta, localuri destinate expertilor in arta culinara, baruri sushi ultramoderne si cafenele intime, care servesc mancare ieftina si gustoasa. Exista si cateva localuri splendide, in apropiere de Museums Quartier, unde se poate lua masa intr-o ambianta arhitectonica remarcabila. Pentru o masa in aer liber, indreptati-va pasii spre cele cateva cafenele si restaurante cu atmosfera destinsa de pe langa Prater.

 

 

In cartierul Wieden, Nachmarkt, cea mai populara piata vieneza, este prin excelenta un punct de atractie. Alaturi de gramezile de fructe proaspete se gasesc branzeturi uriase, fructe de mare, masline si rafturi cu mirodenii pitoresti. Puteti petrece ore intregi printre tarabe, oprindu-va doar pentru o clipa la o cafenea pentru un expresso sau mancand ceva la bodegile cenusii care au de toate: de la falafel si curry la sushi si la cartofi proaspat prajiti in work.

 

 

Presarata cu parcuri si gradini, Viena este locul ideal pentru picnic atunci cand este senin. Umpleti cosuletul cu specialitati locale si indreptati-va spre Volkgarten pentru a va odihni langa fantanile arteziene si langa trandafiri, sau intindeti patura jos, pe malul apei, chiar langa insula Dunarii.

 

 

Un amalgam de arome austriece, boemiene, unguresti si balcanice, bucataria vieneza este condimentata si imbelsugata. Printre mancarurile traditionale se numara Wienner Schnitzel (snitel de vita tavalit in pesmet), Fiakergulasch (gulas unguresc de vita cu foarte mult ardei rosu), Klare Rindsuppe (supa de vita) cu Griessknockerl (galusti de gris) si Tafelespitz (friptura de vita inabusita). Incercati vinurile de casa Riesling si Gruner Veltliner sau intrati in berarii pentru a gusta din berile locale 7 Stern Brau si Salm Brau.
Vienezii, mari amator de dulciuri, lasa intotdeauna loc pentru desert. Infruptati-va din strudelul pufos de mere, din Kaiserschmarren (clatite glazurate cu stafide) si Powidltaschen (galusti cu prune).

 

 

Departe de a-si consuma portia de cafea pe fuga, vienezii adora sa-si savureze cafeaua pe indelete. De la batranii giganti Sacher si Pruckel, impodobiti cu candelabra, la spatiile sic, cu infatisare saracacioasa si podele care scartaie, cafeneau vieneza este o adevarata institutie sociala in care localnicii vin sa discute, sa filosofeze, sa citeasca ziarele si sa asculte concerte.

 

 

Unele cafenele ofera peste 20 de sortimente de cafea, printre care Grosse Schwarzer (expresso dublu), Fiaker (cafea tare, fara zahar, cu lichior de cirese, frisca si decorate cu o cireasa deasupra) si Maria Theresia (cafea mocca cu lichior de portocale si frisca).

 

 

Numeroase restaurante si cafenele din Viena includ serviciul in nota de plata, dar este normal sa lasati un bacsis daca sunteti multumit de servire. Localnicii lasa de obicei in jur de 5-10 %. In Austria se obisnuieste sa dai bacsisul chelnerului atunci cand platesti nota de plata si nu sa ii lasi pe masa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *