Toti italienii sunt pasionati de mancare, asa ca nu reprezinta o surpriza ca, pe agenda capitalei, bucataria s-ar plasa pe un loc foarte ridicat. Pana si in localurile cele mai modeste mancarea este probabil cea mai proaspata din cate se pot gasi pe piata in aceea zi – italienii inclina destul de putin catre carne sau legume congelate. Insistenta lor asupra calitatii este asemenea cunoscuta prin timpul pe care il petrec pentru a savura un produs – pana si cei mai ocupati dintre locuitorii Romei vor petrece ore intregi pe parcursul unei zile pentru a manca si a se socializa la pranz sau la cina.
In ultimii ani, scena restaurantelor din Roma s-a ridicat semnificativ fata de altele. La fel ca birturile traditionale (trattorias), care servesc paste simple si feluri de mancare cu carne, exista acum baruri la moda cu specialitati pe baza de mozzarella, baruri in care se serveste vin sau restaurante in stil retro. In localuri in care exista experti in arta culinara, precum Dar Poeta sau La Gatta Mangiona, pana si cea mai umila pizza capata o noua infatisare.
Daca nu sunteti un pasionat al bucatariei italiene, este foarte probabil sa ramaneti flamand. Italia, ca si Roma, este atat de mandra de propriile sale creatii, incat nu a simtit niciodata nevoia de a imbratisa alte culturi in acest sens. Si totusi, exista si cateva restaurante japoneze si indiene decente.
O specialitate in Roma, care ar putea sa nu raspunda tuturor gusturilor, este folosirea maruntaielor de animale – quinto quarto, sau al cincilea sfert dintr-un animal, adica cea ce ramane dupa ce s-a vandut carnea de calitate superioara. Acestea inseamna cervello (creierul), schienal (maduva spinarii), nervetti (cartilagii), trippa sau pajata (stomacul si intestinele), zampi (copitele si picioarele), animelle (glandele timus si pancreasul), care pot fi adesea vazute in meniuri. Pana si cozile sunt utilizate in anumite feluri de mancare taranesti, precum coda alla vaccinaria (coada de bou inabusita in zeama de telina). Birturile din vecinatatea cartierelor Testaccio si Trastevere sunt recunoscute pentru asemenea delicatese.
Vegetarienii nu ar trebui sa aiba nicio problema in ceea ce priveste optiunea pentru oricare meniu. Multe dintre felurile de mancare pe baza de paste si chiar pizza sunt realizate in intregime fara carne, iar lintea sau alte legume reprezinta o oferta frecventa.
Restaurantele sunt in general deschise de la 12.00 la 15.00, apoi de la 19.00 la 24.00, unele functionand pana mai tarziu.
Nu uitati ca multe dintre acestea sunt inchise in august. Este de asemenea o idee buna sa va faceti rezervare dinainte, in special in sezonul turistic si in weekend, cand este mai aglomerat.
Meniul tipic italian incepe cu antipasti, care reprezinta variatii ale unor gustari reci din carne in stil tapas, de dimensiunia unei imbucaturi, moluste comestibile si legume. Apoi, il primo (primul fel) este de obicei o supa sau un fel de mancare pe baza de paste urmate de il secondo (felul al doilea) care consta din carne sau peste. Italienii servesc arareori paste ca fel de mancare principal, asa ca portiile sunt mai mici decat sunt cele pe care le-ati putea gasi in restaurantele italienesti din strainatate. Legumele (contorni) sunt comandate separate, asa ca nu va asteptati ca primul fel sa vina cu o garnitura decat daca o comandati. Masa se incheie de obicei cu frutta (fructe proaspete) si cu o selectie de dolci (deserturi dulci), urmate de cafea si un digestive (lichior).
Multe dintre cluburile Romei sunt locuri la moda unde “oamenii frumosi” merg sa vada si sa fie vazuti. Enoteca sau vineria (bar unde se serveste vin) a reprezentat mereu locul in care poti sa-ti petreci cat mai placut timpul in Roma. Cele mai multe dintre acestea, in special cele noi, ofera lungi liste de vinuri si meniuri pregatite de experti culinar.
Fumatul este acum interzis in toate restaurantele, cu exceptia celor aflate in aer liber.
Cand doriti nota de plata, cereti il conto, dar pregatiti-va sa va asteptati ceva timp. O taxa de 10-15 % pentru servire va fi adesea inclusa, caz in care nu mai este necesar un bacsis. Altfel, este suficient un bacsis de 2-3 euro.