Diete

Unde si ce mancam la Munchen

In Bavaria, si mai ales la Munchen, mancarea si bautura sunt indeletnicirile preferate pentru petrecerea timpului liber. Veselia domneste pretutindeni, atat in sferele inalte ale gastronomiei, cat si la lungile mese comune.

 

Din punct de vedere gastronomic, Munchen-ul are foarte multe de oferit. Unele dintre localurile sale sofisticate, conduse de bucatari premiati, sunt printre cele mai apreciate din lume. In plus, orasul ramane un bastion al traditiei culinare bavareze paralel cu dezvoltarea bucatariei internationale cu specific italian, grecesc, turcesc, indian sau afgan. Cele mai populare localuri – Gaststatte sau Brauhaus – sunt de fapt berarii, unde de regula, alturi de bere, se servesc si meniuri complete. Weinstuben (tavernele) servesc vin la pahar si ofera diverse mancaruri. Konditorei (cafenea/patiserie) sunt localuri unde turistii pot petrece o intreaga dupa-amiaza citind ziare sau servind prajituri, inghetata, cafea, ceai, sucuri de fructe, vinuri. Majoritatea ofera si un sortiment limitat de gustari si salate.

 

Nemtii isi incep ziua cu micul dejun (Fruhstuck), o masa mai copioasa cu diverse sortimente de mezeluri (sunca, salam si lebarvurst), oua si branzeturi, cu paine semi, neagra sau alba. Langa toate acestea se serveste ceai, ciocolata calda si cafea.

 

Specialitatea  bavarezilor este excelenta Leberknodlsuppe, o supa cu galuste picante preparate din faina, pesmet, ficat de vita, ceapa, maghiran si usturoi. Kartoffelsuppe contine cartofi, praz si pastarnac. Printre alte supe foarte apreciate se numara cea de fasole (Bohnensuppe) sau linte (Linsenssuppe) la care se adauga bucati de carnati.

 

Cei care prefera un aperitiv trebuie sa incerce limba de vita afumata, servita cu sos de hrean (Kalbszungerl mit Meerretich), sau limba de porc fiarta, asezonata cu boabe de ienupar, frunze de dafin si boabe de piper, servita cu varza murata (Schweinszungerl im Kraut).

 

Cele mai imortante mancaruri traditionale bavareze sunt cel mai des preparate din carne de vita si de porc, adesea combinate, carne prajita la tava sau pusa la frigare pentru a obtine o crusta delicioasa. Specialitatea orasului Munchen este piciorul de porc – Schweinshaxn – prajit la frigare, vandut intreg sau in jumatati. Fara indoiala, cea mai delicioasa friptura este Spanferkel, sau purcel in lapte. Pentru schimbare, in timpul sezonului se recomanda si mancarurile din carne de vanat – caprioara, iepure, potarniche sau fazan. Incercati si pastravul (Forelle), delicios daca este fiert proaspat (blau), sau alti pesti cu carne alba (Renke), preparati la gratar. Bavarezii apreciaza si mancarurile din maruntaie, una dintre cele mai populare fiind Saure Lungerl (plaman tocat in sos de otet), acompaniata de galusti mari din paine sau cartofi. O mancare la fel de des intalnita este varza rosie dulce-acrisoara, sau Blaukraut, pregatita cu mere, stafide, ceapa, cuisoare si otet alb. Sauerkraut este preparata in vin alb cu boabe de ienupar sau cu seminte de chimion. Gama salatelor cuprinde salata de castraveti, de varza alba sau de cartofi.

 

Gustarile (Schmankerl) se servesc in orice moment al zilei. Ele constau in carnati de diferite feluri; Weisswurste (carnati albi) contin carne de porc si vita, condimentata cu piper, patrunjel si ceapa. Bratwurst, un alt sortiment de carnati, este preparat  din carne de porc si prajit la gratar sau inabusit. Cei mai buni sunt cei mici din Nurnberg. Si Blutwurst (sangerete), mai condimentat, Leberwurst (lebarvurst), Leberkas (“branza de ficat”, un amestec copt de carne de porc, costita si vita, condimentat cu nucsoara, maghiran si ceapa, servit cald sau rece), Reiberdatschi (placinte de cartofi prajite in ulei) sunt alte specialitati apreciate. Covrigeii sarati (Brezeln) sunt o buna gustare pentru a stimula setea.

 

Intre deserturile apreciate se numara Kaiserschmarrn (o clatita groasa taiata felii, cu stafide si zahar pudra, servita cu compot de prune sau sos de mere), Dampfnudel (o galusca fiarta in aburi, servita in crema de oua, lapte si zahar), Schwarzwalder Kirshtorte (prajitura cu cirese din Padurea Neagra) si Zwetschgendatschi (prajitura cu prune).

 

Berea bavareza este produsa si azi din ingrediente naturale, fara nici un fel de aditiv. Sortimentele cele mai apreciate sunt Dunkles (bere bruna, cu aroma dulceaga de malt), Helles (bere blonda, mai slaba) si Weissbier (o bere usoara, putin tulbure, obtinuta din grau si lasata sa fermenteze in sticla).

 

Restaurantele din Munchen ofera vinuri excelente din regiunile Mosel si Rin, majoritatea albe, obtinute din soiul Riesling. La fel de appreciate si disponibile pe scara larga in Munchen sunt vinurile din regiunea Franconia din soiurile Silvaner si Riesling.

 

Pentru cei care cauta sa se racoreasca, localurile orasului ofera un sortiment bogat de sucuri naturale de fructe, cele mai des intalnite fiind de coacaze (rosii saun negre), de mere, de portocale si de struguri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *