Diete

Unde si ce mancam la Munchen

Scris de 145

In Bavaria, si mai ales la Munchen, mancarea si bautura sunt indeletnicirile preferate pentru petrecerea timpului liber. Veselia domneste pretutindeni, atat in sferele inalte ale gastronomiei, cat si la lungile mese comune.

 

Din punct de vedere gastronomic, Munchen-ul are foarte multe de oferit. Unele dintre localurile sale sofisticate, conduse de bucatari premiati, sunt printre cele mai apreciate din lume. In plus, orasul ramane un bastion al traditiei culinare bavareze paralel cu dezvoltarea bucatariei internationale cu specific italian, grecesc, turcesc, indian sau afgan. Cele mai populare localuri – Gaststatte sau Brauhaus – sunt de fapt berarii, unde de regula, alturi de bere, se servesc si meniuri complete. Weinstuben (tavernele) servesc vin la pahar si ofera diverse mancaruri. Konditorei (cafenea/patiserie) sunt localuri unde turistii pot petrece o intreaga dupa-amiaza citind ziare sau servind prajituri, inghetata, cafea, ceai, sucuri de fructe, vinuri. Majoritatea ofera si un sortiment limitat de gustari si salate.

 

Nemtii isi incep ziua cu micul dejun (Fruhstuck), o masa mai copioasa cu diverse sortimente de mezeluri (sunca, salam si lebarvurst), oua si branzeturi, cu paine semi, neagra sau alba. Langa toate acestea se serveste ceai, ciocolata calda si cafea.

 

Specialitatea  bavarezilor este excelenta Leberknodlsuppe, o supa cu galuste picante preparate din faina, pesmet, ficat de vita, ceapa, maghiran si usturoi. Kartoffelsuppe contine cartofi, praz si pastarnac. Printre alte supe foarte apreciate se numara cea de fasole (Bohnensuppe) sau linte (Linsenssuppe) la care se adauga bucati de carnati.

 

Cei care prefera un aperitiv trebuie sa incerce limba de vita afumata, servita cu sos de hrean (Kalbszungerl mit Meerretich), sau limba de porc fiarta, asezonata cu boabe de ienupar, frunze de dafin si boabe de piper, servita cu varza murata (Schweinszungerl im Kraut).

 

Cele mai imortante mancaruri traditionale bavareze sunt cel mai des preparate din carne de vita si de porc, adesea combinate, carne prajita la tava sau pusa la frigare pentru a obtine o crusta delicioasa. Specialitatea orasului Munchen este piciorul de porc – Schweinshaxn – prajit la frigare, vandut intreg sau in jumatati. Fara indoiala, cea mai delicioasa friptura este Spanferkel, sau purcel in lapte. Pentru schimbare, in timpul sezonului se recomanda si mancarurile din carne de vanat – caprioara, iepure, potarniche sau fazan. Incercati si pastravul (Forelle), delicios daca este fiert proaspat (blau), sau alti pesti cu carne alba (Renke), preparati la gratar. Bavarezii apreciaza si mancarurile din maruntaie, una dintre cele mai populare fiind Saure Lungerl (plaman tocat in sos de otet), acompaniata de galusti mari din paine sau cartofi. O mancare la fel de des intalnita este varza rosie dulce-acrisoara, sau Blaukraut, pregatita cu mere, stafide, ceapa, cuisoare si otet alb. Sauerkraut este preparata in vin alb cu boabe de ienupar sau cu seminte de chimion. Gama salatelor cuprinde salata de castraveti, de varza alba sau de cartofi.

 

Gustarile (Schmankerl) se servesc in orice moment al zilei. Ele constau in carnati de diferite feluri; Weisswurste (carnati albi) contin carne de porc si vita, condimentata cu piper, patrunjel si ceapa. Bratwurst, un alt sortiment de carnati, este preparat  din carne de porc si prajit la gratar sau inabusit. Cei mai buni sunt cei mici din Nurnberg. Si Blutwurst (sangerete), mai condimentat, Leberwurst (lebarvurst), Leberkas (“branza de ficat”, un amestec copt de carne de porc, costita si vita, condimentat cu nucsoara, maghiran si ceapa, servit cald sau rece), Reiberdatschi (placinte de cartofi prajite in ulei) sunt alte specialitati apreciate. Covrigeii sarati (Brezeln) sunt o buna gustare pentru a stimula setea.

 

Intre deserturile apreciate se numara Kaiserschmarrn (o clatita groasa taiata felii, cu stafide si zahar pudra, servita cu compot de prune sau sos de mere), Dampfnudel (o galusca fiarta in aburi, servita in crema de oua, lapte si zahar), Schwarzwalder Kirshtorte (prajitura cu cirese din Padurea Neagra) si Zwetschgendatschi (prajitura cu prune).

 

Berea bavareza este produsa si azi din ingrediente naturale, fara nici un fel de aditiv. Sortimentele cele mai apreciate sunt Dunkles (bere bruna, cu aroma dulceaga de malt), Helles (bere blonda, mai slaba) si Weissbier (o bere usoara, putin tulbure, obtinuta din grau si lasata sa fermenteze in sticla).

 

Restaurantele din Munchen ofera vinuri excelente din regiunile Mosel si Rin, majoritatea albe, obtinute din soiul Riesling. La fel de appreciate si disponibile pe scara larga in Munchen sunt vinurile din regiunea Franconia din soiurile Silvaner si Riesling.

 

Pentru cei care cauta sa se racoreasca, localurile orasului ofera un sortiment bogat de sucuri naturale de fructe, cele mai des intalnite fiind de coacaze (rosii saun negre), de mere, de portocale si de struguri.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 8 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 9 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 11 hours Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 11 hours PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 11 hours Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 11 hours Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 12 hours Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 12 hours Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 13 hours In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 14 hours Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 14 hours Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 16 hours In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 16 hours Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE