Diete

Unde si ce mancam la Amsterdam

Bucataria nationala olandeza are o varietate limitata de feluri de mancare, dar masa in oras in Amsterdam poate fi unul dintre punctele centrale ale calatoriei. Motivul? Multe dintre cele peste o suta de nationalitati care locuiesc in oras si-au adus propriile delicatese culinare in restaurantele din Amsterdam. Puteti sta in oras mai mult de o luna si sa nu mancati aceeasi mancare de doua ori.

 

 

Mancarea traditionala olandeza este de sezon si se prepara din orice a fost recoltat de pe pamant sau din mare, cu feluri de mancare usoara vara si mancaruri grele iarna.Mancarurile cu carne nu joaca un rol important in bucataria olandeza. Produsele din peste si lactate sunt frecvent folosite.

 

 

Micul dejun olandez (ontbijit) este copios. Feliide sunca si branza si poate oua fierte cu diferite tipuri de gem si miere sunt insotite de cafea tare cu lapte.

 

 

 

La pranz, olandezii se bucura de pannekoeken, clatite mai groase decat cele frantuzesti si pregatite proaspete cand le comandati. Puteti avea clatite savuroase (facute cu ou si sunca, de exemplu) sau umpluturi dulci cu fructe, ciocolata, frisca sau putin din fiecare. Uitmijter este un alt fel de mancare interesant si popular servit la pranz in casele si cafenelele olandeze. Consta intr-o felie de paine prajita pe o parte, la care se adauga o felie de sunca si ou prajit.

 

 

Broodjes sau sandviciuri sunt disponibile intr-o mare varietate de umpluturi. Sunca locala si branzeturile olandeze sunt probabil cele mai autentice daca vreti sa mancati mancare locala, si combinatia este delicioasa mancata fierbinte intr-o toastje sau sandvici prajit.

 

 

Patates frites (cartofi prajiti) sunt serviti si mancati in orice perioada a zilei; sunt taiati gros si serviti cu o lingura de maioneza consistenta si delicioasa.

 

 

 

Felurile de mancare de iarna sunt calde si copioase. Incepeti cu un bol de erwtensoep, o supa de mazare groasa cu bucati de carnaciori. Servita cu paine integrala sau pumpernickel, ea constituie o masa in sine. Celalalt fel principal de supa este bruine bonen soep, facuta cu fasole rosie. Aceasta poate fi urmata de stamppot, un piure de cartofi si legume (de obicei, nap sau varza) servit cu felii de rookworst (carnacior afumat gros) sau hutspot, facut cu carne de vita.

 

 

Pestele este o constanta a alimentatiei olandeze de multe generatii. Incercati halibut (heilbot), cod (kabeljauw) sau batog (schelvis), toate provenind din Marea Nordului de pe coasta olandeza. Stridiile locale si molustele sunt foarte bune, iar tiparul afumat este o delicatesa olandeza. Un fel de mancare care trimite la calvinisti si care este usoara este o masa de baza din calcan cu legume, pestele prajit la gratar si servit cu unt. Veti gasi de asemenea peste de apa dulce din canale si rauri. Un favorit olandez este heringul, un peste mic din Atlantic; este mancat crud, dupa ce e spalat. Locuitorii Amsterdamului adeseori prefera heringii taiati si serviti cu ceapa cruda taiata.

 

 

Branza este mancata mult mai des la micul dejun sau la pranz decat la cina. Cateva tipuri de branza din Tarile de Jos au devenit faimoase. Atat Gouda, cat si Edam, numite dupa orasele unde sunt produse, sunt usor de identificat, fiind rotunde ca forma si acoperite in ceara rosie, permitand pastrarea ei mai multe luni.

 

 

Olandezii nu sunt cunoscuti pentru pofta de dulce, desi majoritatea cafenelelor si restaurantelor vor avea appelgeband (placinta cu mere) in meniu. Veti gasi de asemenea stroopwafels, doua foi fine si rotunde de napolitane umplute cu sirop auriu si unt, si poffertej, bucati de aluat mici in forma de scoica prajite in unt si zahar.

 

 

Legaturile apropiate cu pamanturile indoneziene au creat o mancare traditionala olandeza –rijstafel (“masa de orez”). Ea consta intr-un numar de garnituri de carne marunta condimentata, peste sau legume – 32 in total si orez din plin.

 

 

Felurile de mancare standard includ babi (carnea de porc), daging broncos (carne prajita in lapte de cocos), goring kering (pimento si terci de peste) si frigarui de carne (satay) cu sos de alune. Orice fel de mancare care este etichetat sambal este cu siguranta fierbinte (condimentat), dar felurile de mancare fierbinti vor fi temperate cu alimente racoritoare precum fructe marine si legume. Daca nu doriti o portie intreaga de rijsttafel, o alegere ideala pentru pranz este si nasi rames, o selectie mai mica de garnituri de orez.

 

 

La olandezi, locul principal pentru a socializa este bruine kroeg (barul maroniu), numite astfel datorita peretilor maro, luminii obscure si interioarelor pline de fum. Aici se vinde alcool, cafea si gustari, avnd la dispozitie si ziare si reviste.

 

 

Barurile olandeze traditionale s-au axat pe doua produse: berea si jenever (pronuntat “yen-eyfer”), un fel de tarie. Berea olandeza este in general o varietate de Pilsner, usor mai tare decat berea “lager” britanica sau berea americana. In baruri se mai servesc, de asemenea, vin, cafea si bauturi rafinate. Cafeaua este lichidul vietii in Amserdam. Portia puternica neagra de bautura proaspata este vanduta intotdeauna cu un fursec dulce. Specificati cand comandati daca o vreti cu frisca (met melk or met rom).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *