Mancarea ceha este antidotul perfect al rigurozitatii alimentatiei sanatoase si al bucatariei noi: veritabila, consistenta, de cele mai multe ori cu delicii preparate dupa genul de retete pe care bunica le tinea secrete.
De la Revolutia de Catifea, Praga a devenit unul dintre cele mai aglomerate destinatii din lume, iar restaurantele si bucatarii internationali au profitat rapid de ocazie. Exista foarte multe restaurante cu bucatarie internationala, de la sushi pana la bucataria indiana.
La Praga poti lua masa (mancare si bautura) in multe restaurante traditionale (restaurace), vinoteci (vinarni), taverne (pivnice sau hospody), cafenele (kavarny).
Micul dejun se serveste la hotel intre orele 6:00 – 10:30 si consta din paine cu unt si gem, cafea. Restaurantele din Praga raman deschise pana la 22-23, si chiar mai tarziu la sfarsit de saptaman. Ele afiseaza un meniu la intrare in limbile ceha, engleza si germana. Un meniu ar putea fi impartit in preparate reci, supe, aperitive calde, peste, pui, feluri principale si desert. Multe restaurante incep sa ofere meniuri fixe la pranz si la cina.
Incercati ca aperitiv o sunca de Praga (Praszka Sunka), o specialitate locala foarte delicioasa, servita sub forma de felii subtiri, ornamentate cu castravete si hrean, cu branza sub forma unor sandviciuri in miniatura, sau rasucite si umplute cu smantana, branza si hrean.
Dintre supele traditionale se recomanda bromborova polevka s houbami, o supa de cartofi cu ciuperci. Aceasta supa cu ceapa, bacon, morcovi, varza, patrunjel si condimente poate constitui o masa in sine.
Bucataria ceha se bazeaza in special pe carne de porc sau de vita, prajita si cu sos consistent.Pe langa acestea se mai servesc pui, vanat si peste. Mancarea destul de grea si apetisanta se potriveste cel mai bine cu o bere rece, produsa in Cehia.
Carnea este baza mancarurilor traditionale din Cehia. Intotdeauna foarte bine gatite, pot fi prajite sau la gratar Apetisanta Praszka hovezi pecene (carne de vita prajita), un amestec de carne de vita, bucati prajite de sunca, mazare, ou, ceapa si condimente este unul dintre felurile de mancare cele mai populare. Puteti incerca si svickova pecene na smetane (carne de vita in sos de smantana), sunka po starocesku (sunca fiarta cu sos de prune, prune uscate, miez de nuca si vin), gulas (tocana de carne condimentata cu boia) sau smazeny rizek (snitel vienez).
Ca garnitura, cele mai bune sunt galustele. Fie ca sunt facute din paine sau din cartofi, le veti gasi cu siguranta ca felii pe farfurie. Legumele sunt cam pe locul doi in bucataria ceha, ele fiind folosite in supe sau tocanite. Varza murata (kysele zeli) este foarte des servita – alba sau rosie, gatita in grasimi animale cu zahar si putin vin pana ajunge la o consistenta moale.
Deserturile gustoase cele mai renumite sunt: jablkovy zavin (strudel cu mere ornat cu frisca), jablka v zupanu (mere umplute cu zahar,scortisoara si stafide, coapte in aluat sfarmicios, svestkove knedliky (gomboti cu prune, presarati cu branza si zahar si apoi scufundati in unt topit), palacinka (inghetata sau frisca si fructe invelite intr-o clatita) si zmrzlina (inghetata) sau kompot (compot) – servite uneori cu lichior de fructe.
Praga este si locul ideal pentru gustari ieftine si pranzuri rapide, cumparate de la una dintre tarabele stradale. O bramborak este o delicioasa placinta cu cartofi, servita intr-un patratel de hartie. Pecena klobasa (carnati prajiti) serviti pe o farfurie de hartie, cu o felie de paine de secara si putin mustar. Smazeny syr este un fel de snitel vegetarian, constand intr-o felie de branza prajita. Chlebicky, sau sandvisuri simple, cu o multime de sosuri, sunt de asemenea cautate in baruri.
Berea ceha (pivo) are o mare reputatie; ampla productie de bere din Plzen a daruit lumii berea Plisner. Cele mai populare beri sunt: Pilsener Urquell din Plzen (Pilsen), Budvar din Ceske Budejovice (Budweis) si Zlaty Bazant (Fazanul auriu). Berea ceha este gustoasa si revigoranta, dar trebuie sa ti cont ca este probabil mult mai tare decat cea pe care o bei acasa.
O bautura locala din Karlovy Vary, becherovka, este produsa din plante si se serveste rece, ca aperitiv, la fel ca taria dulce stara myslivecha. Bautura servita dupa masa este de obicei tuica de prune, silvovice.
Bauturile nealcolice sunt apa minerala, imbuteliata in statiunile Karlovy Vary si Marianske Lazne, sucuri de fructe si marci internationale de sucuri. Cafeaua turceasca si italianul espresso sunt foarte populare.