Diete

Unde si ce mancam in Grecia

Cea mai buna mancare greceasca este cea mai simpla: pestele direct din barca, legume proaspete de pe camp servite cu salate, cu ierburi aromatice salbatice si masline sau ca ghiveci.

Majoritatea restaurantelor au meniul in mai multe limbi. Traducerile pot fi la fel de neclare ca si originalul grec, invitandu-va sa gustati “maruntaie zdrobite in frigare prajita”. Dezlegarea lor este jumatate din distractie (“salata cu un creier” exact asata e – un creier de oaie servit pe un strat de salata verde).

Mancarea este de multe ori mai buna in satele mici si modeste decat in statiunile mari, unde presiunea exercitata de numarul mare de turisti, forteaza patronii de restaurante sa foloseasca produse congelate si cuptorul cu microunde.

In majoritatea restaurantelor felurile de mancare se servesc pe rand. Meze, o selectie de preparate servite simultan, este o traditie culinara greceasca si este socotita un fel de aperitiv. Pestele se poate alege din bucatarie inainte de a fi facut file. Fructele de mare (chefal, peste-spada, plevusca, sporotul, calmari, langusta, caracatita) sunt populare dar scumpe cu fiecare sezon. In Grecia de nord, cu multele sale lacuri, veti gasi peste de apa dulce cum ar fi crapul si tiparul alaturi de raci de rau, crabi de lac sau picioare de broasca.

Mancaruri din carne. Moussaka (miel sau vital gatit intre straturi de branza si vinete), yiouvetsi (vita gatita cu taietei intr-un vas de lut), kotopoulo (pui fript sau la gratar) si souvlaki (frigarui de pui, miel sau porc) apar pe majoritatea meniurilor. In nord, un carnat condimentat numit spetsofai se serveste adesea intr-o tocana cu legume. Printre mancarurile cu carne mai familiare se afla cotletele de miel sau de porc la gratar si keftedhes (chiflele cu sos). Cartofii prajiti sunt garniture preferata la mancarurile cu carne.

Mancaruri din legume. Salata greceasca traditionala este un fel de mancare in sine, incluzand felii de rosii, ceapa, castraveti, ardei gras si masline inecate in ulei si asezonate cu ierburi aromate. Este cunoscuta ca horiatiki doar in restaurantele turistice, unde se serveste de obicei cu branza feta deasupra (daca nu vreti branza, cereti salata hores feta, salata fara branza).

 

Mancaruri ca gemista (rosii sau ardei gras umplut cu orez cu mirodenii) si dolmades (sarmale in frunze de vita) se poate sa contina sau nu carne. Printre mancarurile pur vegetale se afla vriam (ratatouille) si o gama de mancaruri din leguminoase printre care fakes (tocana de linte), gigantes (tocana de bob), mavromati (fasole neagra servita rece cu coriandru) si fasolakia (tocana de vasole verde cu rosii). Printre mancarurile reci se numara tsatsiki (iaurt cu castraveti su usturoi).

Locuri unde puteti lua masa. Grecii mananca tarziu, iar cina (orele 22.00) este principala masa a zilei. Daca restaurantul la care doriti sa mergeti este plin, veti gasi aproape intotdeauna altele la fel de bune alaturi sau in apropiere. Practic nu exista coduri vestimentare; in general, o camasa curata pentru barbat si orice altceva decat costumul de baie pentru femei este acceptabil pentru toti.

Locurile de luat masa se impart in cateva categorii. Practic toate servesc alcool oricand (cu exceptia zilei alegerilor), dar unele ofera un meniu complet, altele doar gustari, meniu fix sau specialitati. Majoritatea restaurantelor sunt deschise pana tarziu.

Locurile descrise ca baruri sau “puburi” sunt de obicei elegante, stralucitoare si destul de scumpe, servind cocteiluri si bauturi si bere de import unei clientele mai tinere si sunt adesea deschise numai dupa caderea intunericului.

Deschis pentru pranz si cina, estiatorion este locul unde grecii merg la ocaziile sociale de familie; cele din statiuni sunt de obicei prietenoase si relaxate si ofera cea mai larga gama de mancaruri si bauturi.

Kafeneon este cel mai apropiat lucru din Grecia de un bar sau un pub de cartier. Deschis toata ziua si de obicei si dupa miezul noptii, serveste cafea (greceasca sau instant), bauturi alcoolice grecesti, bere si retsina, adesea cu o farfurie de gustari.

Ouzeri serveste ouzo (bineinteles), vin, bere si cafea, aproape intotdeauna insotite de mese, o serie de gustari consistente care pot ajunge la dimensiunea unei mese usoare.

Psarotaverna (restaurant pescaresc) este specializat in fructe de mare, de obicei da spre port si este probabil cel mai scump loc pentru a manca. Meniul va include toata gama de pesti si crustacee, dar putine alternative.

Psistaria (terasa rotiserie) este doar pentru carnivori si serveste orice fel de mancare la gratar.

Taverna este un termen cuprinzator pentru un restaurant nepretentios unde mananci ce este in meniu in aceea zi si apoi clatesti masa cu cani de vin.

Zacharoplasteion este cofetaria unde se vand pateuri dulci si prajituri lipicioase, cafea greceasca instant si bauturi racoroae.

Mancati unde manaca grecii si veti gasi mancarea mai buna, mai ieftina si mai variata decat in restaurantele care servesc doar turisti.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *