Anchete

Unde poti practica inotul in sezonul rece la Cluj-Napoca. De ce Clujul e la coada judetului

Cluj-Napoca este un oras deficitar atunci cand vine vorba de locatiile care ofera servicii de relaxare si de practicare a inotului in sezonul rece. Astfel la nivelul orasului de cinci stele, capitala Transilvaniei, nu exista niciun centru SPA amenajat de catre municipalitate, singurele bazine fiind private sau in administrarea Universitatii Tehnice respectiv a Universitatii Babes-Bolyai. Ziar de Cluj va prezinta cele mai atractive centre SPA din oras ridicate din investitii private. In timp ce in orase mult mai mici din judet, cum sunt Turda sau Dejul, au reusit sa acceseze fonduri eurpene pentru a moderniza si deschide centre de agrement, la Cluj-Napoca primarul Emil Boc vrea sa achizitioneze un balon pentru a acoperi bazinul de la strandul Sun.

In comparatie cu puterea economica pe care o are municipiul Cluj-Napoca ofertele pentru practicarea inotului in sezonul rece sunt destul de limitate raportate inclusiv la numarul populatiei. Astfel la nivelul intregului oras exista doua centre de natatie care detin bazine acoperite omlogate olimpic, este vorba de cel a Universitatii Tehnice si cel al Universitatii Babes Bolyai. Aceste doua locatii sunt utilizate cel mai frecvent de catre majoritatea clujenilor care doresc sa faca sport.

Centrul de Natatie al Universitatii Tehnice reprezinta unul dintre cele mai agreabile spatii de relaxare din Cluj-Napoca. In cele doua bazine acoperite, unul de 50 pe 18 metri, iar altul de 12 pe 6 metri, temperatura apei variaza intre 28 si 32 de grade, iar preturile sunt diferentiate intre angajatii UTC-N si restul cetatenilor. Astfel pentru o intrare un adult plateste 17 lei in timp ce un angajat al universtatii sau un membu de familie al acestuia daor 9 lei. La nivel de abonamente pentru o luna un clujean scoate din buzunar 200 de lei iar inc azul inc are opteaza pentru un abonament annual suma pe care trebuie sa o plateasca este de 2000 de lei. Din punct de vedere al dotarilor CNUTC-N nu detine sauna iar publicul are acces in timpul saptamanii in doua etape, de la ora 6 dimineata pana ora 14.45 si seara de la ora 20.00 la 21.45.

De partea cealalta a parcului Iului Hatieganu, Complexul de natatie Universitas al UBB prezinta o oferta mai ampla clujenilor in sensul ca aici exista pe langa cele doua bazine acoperite o sala de fitness si clientii pot beneficia de sauna. Pentru acesul la piscina sauna si sala de forta tarifele practicate sunt, pentru un abonament individual ce cuprinde de zece intrari, 200 de lei in timp ce pentru aceleasi servicii doritorii pot plati pentru o singura intrare suma de 30 de lei. Clujenii care doresc sa practice inotul in cadrul CN Universitas in sezonul rece platesc doar 20 de lei.

In afara de cele doua mari centre de natatie utilizate de majoritatea clujenilor iubitori ai inotului, oferta centrelor SPA si a bazinelor la nivelul municipiului se rezuma la 6, acestea regasindu-se in interiorul hotelurilor de cate 4, respectiv 5 stele.

Hotel Ramada a fost inaugurat in 2012 fiind cea mai noua unitate hoteliera de pe raza municipiului data in folosinta. Centrul luxos de spa si wellness, care include o sala de fitness, sauna uscata, baie de aburi, piscina interioara cu  vedere panoramica la oras ofera  aceste servicii in mod gratuit pentru clienti. Cu toate acestea piscina poate fi utilizata si de catre clujeni iar preturile incep de la 40 de lei pentru o intrare si pot ajunge pana la 2.700 de lei  pentru accesul nelimtat timp de 6 luni. La centrul SPA amenajat in cadrul hotelului Ramada doritorii pot apela si la sedinte de masaj preturile variind intre 60 de lei pentru o sesiune de 30 de minute si 100 de lei pentru o sedinta de masaj anticelulitic de 60 de mintue. 

City Plaza este o alta unitate ce ofera posibilitatea clujenilor sa se rasfete in cadrul centrului SPA  “Salute per Aqua”, dedicat in intregime relaxarii. Tariful pentru o intrare la zona de relaxare piscina, fitness, sauna si jacuzzi este de 50 de lei. In cazul in care clientii nu doresc utiliarea aparaturii de finess sau de piscina pretul pentru o intrare scade cu 10 ei. Cei care doresc sa apeleze la serviciile centrului SPA din cadrul hotelului au optiunea de a accesa unul dintre cele patru modele de abonament, astfel pentru accesul la toate facilitatile centrului SPA, un abonament pentru patru intrari ajunge la 140 de lei iar pentru 16 costul este de 480 de lei.

Hotel Paradis ofera la randul sau facilitati la centrul SPA insa doar pentru clientii sai si doar optional in cadrul petrecerilor private piscina este deschisa si publicului larg.Hotel Bevedere este cea mai mai veche dintre toate unitatile de cazare din Cluj-Napoca care detine o piscina proprie. Pentru clientii hotelului accesul la serviciile centrului SPA sunt gratuite insa pentru cei care doresc sa practice inotul accesul se poate face pentru 35 pe zi. Alaturi de piscina clujenii mai pot beneficia in cadrul Clubului Moving deschis in incinta hotelului Belvedere si de sauna uscata, sauna umeda si salon de masaj; studio cardio  echipat cu 5 tipuri de masini dedicate antrenamentului cardiovascular, un studio cycling si unul pentru aerobic si de un  Kids Club unde parintii isi pot lasa copii sub supravegherea personalului, accesul facandu-se  in baza abonamentelor lunare.

La nivelul municipiului centre de relaxare in cadrul carora clujenii pot sa practice inotul in sezonul rece se regasesc si in cadrul Aquina, complexul comercial Iulius Mall si  Alverna Spa. In cazul Aquina tarifele sunt percepute pe ora astfel in intervalul si variaza intre 22 de lei pana la 28 de lei. Abonamentele standard sunt cuprinse intre 240 de lei si ajung pana la 400 de lei. Pe anga piscina clujenii care trec pragul centrului Aquina mai beneficiaza de servicii de masaj, sauna si solar. Situat in cartierul Gheorgheni Alvera Spa ofera o gama variata de servicii de relaxare si intretinere corporala, cientii beneficiind aici de o psicina, jacuzzi, baie turceasca si sauna servicii de masaj, sala de  fitness  si aerobic. Pentru practicarea inotului doritorii pot avea acces in baza unui abonament lunar de 160 de lei ce cuprinde 10 intrari. 

In conditiile in care municipalitatea nu a investit niciun leu in ultimii 20 de ai si nici nu a incercat sa dezvolte un centru de natatie prin finantare europeana este greu de crezut ca in viitorul aprpiat clujenii vor avea mai multe alternative de a practica inotul in perioada sezonului rece. 

In Turda colegul de partid a lui Emil Boc, Tudor Stefanie a reusit sa le ofere locuitorilor posibilitatea de a se relaxa si a practica inotul in perioada sezonului rece prin amenajarea strandului de la parterul Hotelului Potaissa, prin intermediul finantarilor europene. Astfel la doar 30 de kilometri distanta functioneaza Centrul Medical Potaissa la care apeleaza multi dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca, in special in zilele de weekend. Tarifele practicate sunt de 40 de lei pe zi existand si posibilitatea achizitionarii de abonaente. De cealalta parte a judetului in Dej,  inca din 2010 Primaria a investit in Parcul balnear Toroc unde dejenii pot sa se relaxeze la doar 10 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *