In vizor

Unde ajunge cutia de lapte sau conserva de pește? Șefii firmelor de salubritate spun că la Cluj se face sortarea deșeurilor. Stația de sortare există, dar nu dă bine în poze

Colectarea selectivă e un proces care se întâmplă și la Cluj de câțiva ani. Gurile rele spun că deșeurile din clopote sunt aruncate la grămadă în groapa de la Pata Rât. Noi am discutat cu trei reprezentanți de la diferite firme de salubritate care au arătat unde ajung deșeurile din casele noastre și ce fac salubrizorii cu ele.

Despre traseul deșeurilor din clopotele colorate până la agenții economici din țară, care le valorifică, se spun diverse lucruri. Ba că mașina nu vine să le ridice cu zilele, ba că unele deșeuri se ard la Pata Rât, ba că nu se reciclează tot ce se află în clopote. Ioan Zlati de la Brantner, Petre Perde și Nicoleta Pop de la Rosal au încercat să demonteze miturile pentru Ziar de Cluj. În toată povestea, clujenii care din comoditate aruncă te miri ce obiecte laolaltă cu deșeuri de plastic sau hârtie, ar trebui să fie trași de mânecă pentru a fi mai responsabili. 

”Deșeurile ajung la stația de sortare de la Pata Rât unde se sortează pe categorii, se stochează, se vinde și se declară. Sortarea se face manual de către 10 oameni. Este program de colectare la aceste clopote, pe zile, pe fracții. Fiecare categorie de reciclabil se împarte la rândul lor în subcategorii. De multe ori din comoditate, clujenii pun gunoi menajer care nu ar trebui să ajungă acolo. De cele mai multe ori, flacoanele nu sunt strânse – ar trebui dat jos PET-ul și strânse. La o cutie de carton, ar trebui rupt cartonul sau pliat măcar. Cutia întreagă nu se mai pune, ci se lasă lângă clopot după care urmează tămbălăul. Ar trebui făcute aceste lucruri pentru procesul de stocare în clopot, că nu-i tot una din punct de vedere volumetric, să fie o cutie pliată sau una întreagă. Doar jumătate din clujeni fac aceste lucruri. După procesul de sortare, deșeurile se balotează și se vând la reciclatori finali din țară. Noi lucrăm doar cu cei autorizați și agreați de toate organismele, gen Eco-Rom,” a explicat Ioan Zlati, directorul Brantner.

Din clopote, se reciclează tot

Reprezentantul companiei Rosal a precizat că deșeurile din clopotele aferente nu se amestecă cu cele menajere și că firma raportează lunar la Mediu ce reciclează. 
”Gunoiul ajunge la groapa de planșet unde se reciclează ce mai rămâne de reciclat. Din clopote, reciclăm 100% și din menajer cât e de reciclat. Nu se amestecă împreună la groapa de planșet, ci se sortează. Noi trebuie să raportăm lunar la Mediu cât reciclăm deocamdată, până se termină groapa adevărată” a afirmat Petre Perde, directorul de producție al Rosal. 

Ce traseu parcurge hârtia, plasticul sau fierul

Deșeurile din orașul nostru de cinci stele călătoresc prin țară. Rosal, de exemplu, le vinde agenților economici la vrac, și aceștia fac afaceri cu ele unde au contracte pentru că firma de salubritate nu a fost autorizată să-și facă stație de sortare. 

”Deșeurile din clopote se colectează cu o mașină care are macara. Clopotele trebuie undeva amplasate astfel încât să aibă acces mașina care le ridică. Deșeurile se ridică selectiv, de exemplu luni seara se ridică deșeurile de hârtie, doar din clopotele albastre. Programul lor de colectare e undeva după-amiaza. În cazul în care se observă că o locație se umple mai des, atunci se trece pe la locația respectivă și de două ori pe săptămână sau mai des. O dată colectate selectiv, deșeurile se transportă la un agent economic autorizat să le sorteze. De exemplu, în clopotul pe care scrie plastic/metal, oamenii pot să pună atât deșeuri de plastic cât și de metal, dar ele nu merg la același agent. E nevoie de sortarea lor, plasticul se sortează pe vreo 5 categorii, metalele pe ale 3-4 categorii. Din câte am observat noi de-a lungul timpului, nu se depozitează doar ce scrie pe clopote și e nevoie de sortare. Dacă găsim lucruri în plus, acelea se sortează ca toate, și ajung la depozitare. Le transportăm ulterior la rampa de depozitare temporară. Reciclatorii pot să difere în fiecare lună: de exemplu, în ianuarie deșeurile de hârtie au mers la Ambro, cele de fier au ajuns la Remat. Diferă în fiecare lună având în vedere că noi ca salubrizor nu le vindem direct, ci vrac cum le colectăm din clopote și agentul economic le sortează. Și apoi agentul le vinde unde are el contractul sau în funcție de prețuri de achiziție. Noi putem decide numai unde le dăm vrac. Noi în fiecare lună avem documente pe tipurile de deșeuri de care v-am spus. Nu rămân deșeuri care se ard, nu se valorifică energetic. Deșeurile aruncate pe spațiu verde sunt ridicate de cei care au în gestiune curățenia spațiilor verzi. Dacă sunt pe stradă, le ridică firma care are în gestiune curățenia căilor publice. Deșeurile din clopote, împreună cu cele care se selectează colectiv direct de la case, câteva blocuri și firme se duc și se sortează. Cel puțin așa face compania Rosal, nu pot vorbi în numele altora. Deșeurile menajere și cele colectate de pe căile publice merg la rampa temporară de depozitare, de care se ocupă RADP, unde sunt sortate”, ne-a explicat Nicoleta Pop, Inspector Calitate mediu la Rosal.

De ce nu se ridică uneori gunoiul din clopote

Clujenii se mai plâng că nu se ridică gunoiul din clopote. Reprezentantul Rosal nu neagă că se întâmplă acest lucru și explică de ce. ”E adevărat, se întâmplă lucrul acesta. Se poate observa faptul că frecvent sunt blocate niște locații de parcări neregulamentare și în momentul ală degeaba merge mașina, are nevoie de spațiu de manevră. Mașina revine în aceeași zi sau în ziua următoare, rezolvăm în timp cât de scurt. Dar există locații unde poate cineva își face curățenie în apartament și aruncă o grămadă de hârtii și atunci se umple mai repede. Diferă foarte mult, nici măcar nu e ca la deșeurile menajere. O dată cineva poate să colecteze selectiv și să aibă foarte mult, o dată nu. E foarte variabil, și cantitățile diferă de la o lună la alta” a punctat Nicoleta Pop.

Stația de sortare există, dar nu arată prezentabil

Până să ajungem la nivelul altor țări europene, precum Germania, unde se face colectare selectivă ca la carte, va mai curge apă pe Someș. Populația ar trebui responsabilizată ca să folosească clopotele cum trebuie, iar agenții economici care sortează să se pună la punct cu stația de sortare. Rosal lucrează cu un agent a cărui rampă nu poate fi arătată publicului, nu dă bine deloc în poze. Totuși, Nicoleta Pop e dispusă să vorbească cu firma care are rampa pentru a face un filmuleț pe care să îl arătăm clujenilor. Rosal ține să sublinieze că deșeurile nu sunt colectate așa cum cred mulți clujeni, stația de sortare există, chiar dacă nu e una cu care s-ar putea mândri Clujul și toate deșeurile din clopote se valorifică. 

”Nu e adevărat că deșeurile sunt aruncate în același loc, cei care spun asta se acoperă pe ei că nu colectează selectiv și dăm vina unii pe alții. Îmi pare foarte rău că nu are Clujul o stație cu care să se mândrească și cu care poți să apari într-un spot, să zici: ”Uite aici ajung deșeurile tale”. Nu ai ce arăta la locația unde se sortează deșeurile. Există locația, dar se face sortare manuală. De foarte multe ori m-am gândit să arătăm traseul deșeurilor. Categoric, niciun salubrizor care are mașină special pentru ridicarea clopotelor respective, nu o să-și permită să le arunce în rampă, pentru că are pretenții. Nu există o stație de sortare super, pe care să o arăți în poze, dar sortarea se face. Ambele companii de salubrizare fac acest lucru. Stația de sortare e la Salprest Rampa Sa, în drum spre vechea rampă a Pata Rât. Pot să vorbesc cu domnii în prealabil să vină presa. Adevărul e că aș vrea să fac lucrul ăsta, se poate filma momentul în care colectează deșeurile reciclabile cu drumul până la sortat, ce se întâmplă la sortare. Am cerut celor de la Vrancart să îmi dea filmare cu ce se întâmplă în stația de reciclare” a conchis Nicoleta Pop. 

 

 

 

Sursa foto: rosal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *