Din oras

Undă verde pentru blocul de șase etaje al fraților Așchilean de pe fosta platformă Tehnofrig

Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a străzii Fabrica de Chibrituri, unde se află fosta platformă Tehnofrig, a fost votat de consilierii locali. Aceasta înseamnă că firma Nord Conforest SA Gilău are cale liberă pentru construirea unei clădiri de birouri de șase etaje pe terenul respectiv. Beneficiarul se angajează să planteze 45 de arbori în zonă. Vecinii viitorului imobil consideră că traficul în zonă va fi foarte aglomerat dacă nu se vor crea suficiente locuri de parcare.

Fără nicio dezbatere, proiectul de hotărâre privind PUZ-ul de restructurare urbană a străzii Fabrica de Chibrituri a fost votat în ședința de Consiliu Local de săptămâna aceasta.

Documentația pentru PUZ reglementează activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de învățământ, de sănătate cu caracter ambulatoriu, de turism etc. Înălțimea maximă admisă este de 2S+P+6E, cu circulație și acces din strada Fabricii de Chibrituri. Staționarea autovehiculelor se va face în spații specializate dispuse la subsolul clădirilor, precum și locuri de parcare pentru biciclete amenajate la sol.

Conform contractului de restructurare elaborat, obiectivele de interes public sunt:

– reabilitarea zonei verzi pe domeniul public (din profilul străzii Fabricii de Chibrituri – tronsonul dintre strada Gării și strada Steluței) pe cheltuiala investitorului, înierbare și plantare de arbori de tip catalpa bignonioides „nana”, care sunt arbori foioși decorativi, ce cresc până la 15 metri înălțime, cu tulpina scundă cu scoarță netedă, cu frunze mari și miros plăcut; suportă bine tunsul și sunt rezistenți la fumul și praful de oraș și sunt arbori de obicei utilizați în designul peisagistic din țara noastră (se propune un număr de 45 de arbori), până la recepția construcției.

– suprafața de teren necesară regularizării străzii Fabricii de Chibrituri (48,5 mp așa cum s-a reprezentat pe Planul de reglementări urbanistice) va fi dezmembrată din parcela inițială, înscrisă în CF cu titlul de drum și adusă la aceeași îmbrăcăminte asfaltică ca și strada Fabricii de Chibrituri, până la recepția construcției.

La dezbaterea publică din vara anului trecut au fost ridicate câteva probleme cu privire la proiect. Una dintre cele mai importante vizează lipsa locurilor de parcare și traficul sufocant.

„Nu contestăm studiul de trafic întocmit de către SC Bogart Construct SRL, potrivit căruia traficul auto pe strada Fabricii de Chibrituri nu va fi blocat de noua investiție, însă dorim să vă aducem la cunoștință situția de pe teren la ora actuală. Traficul este în permanență sufocat de numărul mare de mașini parcate pe carosabil, circulația nu se desfășoară pe ambele sensuri, ci doar alternativ, când există transporturi de gabarit mai mare, acestea întâmpină probleme foarte mari atât pentru noi cât și pentru vecinii noștri. Dorim să scoatem în evidență necesitatea asigurării unei infrastructuri solide și actualizate la nevoile secolului în care ne aflăm; lărgirea drumurilor (în locurile în care este posibil) o considerăm o necesitate și nu un act cu caracter facultativ. Vă rugăm să luați în calcul trendul de dezvoltare al acestei zone, care deține încă terenuri neconstruite, cu potențial mare de investiții mari, un proiect foarte amplu de cartier rezidențial cu mai multe blocuri cu regim de înălțime mare (zona Dedeman), nu să luăm în calcul strict impactul clădirii din discuție asupra zonei, subestimat din punctul nostru de vedere, la numai 40 de autovehicule atrase pe investiție”, a declarat Veres Karoly, manager general al firmei Bendkopp Electro.

Nord Conforest din Gilău a fost înființată în 1991, are ca obiect de activitate realizarea de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În 2018, a declarat o cifră de afaceri de peste 30.700.000 lei și un profit de peste 463.000 lei. În anul 2017, cifra de afaceri a fost de 31.700.000 lei, iar profitul declarat a fost de 261.000 lei. Nord Conforest îi are ca administratori pe Dorin Așchilean, Emil Așchilean și Eugen Florin Banciu. Frații Așchilean sunt apropiați ai fostului PDL, deci nu este de mirare că au câștigat un nou contract cu administrația publică locală condusă de Emil Boc.

Cei doi frați Așchilean mai controlează și compania Antrepriza de Construcții și Montaj (ACI) Cluj, împreună cu fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și afaceriștii Gicu Gânscă sau Dorel Goia. Potrivit presei centrale, numele lui Dorin Așchilean apare în documentele DNA referitoare la dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Unul dintre contractele importante pe care le-a câștigat Nord Conforest în trecut este cel pentru închiderea rampei neconforme de la Pata Rât, contract atribuit prin negociere directă de către Consiliul Județean Cluj. Valoarea contractului a fost de 33,8 milioane lei.

Nord Conforest SA a derulat contracte serioase și cu instituțiile guvernamentale. Unul dintre cele mai importante este cel atribuit, în data de 3 august 2015, de către Compania Națională de Investiții, pentru execuția de lucrări privind obiectivul de investiţii Bază Sportivă Gheorgheni. Valoarea contractului a fost de 25 milioane lei.

Aceeași companie a mai derulat contracte cu mai multe consilii locale sau județene. Un astfel de contract este cel încheiat, în data de 29 septembrie 2008, cu Consiliul Județean Sălaj, pentru suplimentarea unor lucrări de consolidare a Drumului Județean 108 F, un contract în valoare de peste 330.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *