In vizor

Persoanele cărora li se termină cele 14 zile de izolare la domiciliu pot ieși din izolare fără avizul epidemiologic de la DSP

Ministerul Sănătății a publicat un ordin în care se menționează faptul că persoanele care au stat 14 zile în izolare la domiciliu nu mai trebuie să aștepte avizul epidemiologic de la DSP, ei pot să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru a obține concediul medical.

”Ieri s-a publicat Ordinul MS Nr. 497 din 25.03.2020 care spune că în cazul celor izolati la domiciliu nu mai e nevoie de Aviz epidemiologic emis de DSP (doar in cazul carantinatilor), ci se completează o Declarație pe propria răspundere (anexată Ordinului) pe baza căreia medicul de familie îi eliberează concediul medical”, a menționat prefectul județului Cluj.

S-a luat această decizie deoarece Direcțiile de Sănătate Publică nu mai reușeau să facă față numărului mare de avize care trebuiau eliberate, ajungându-se la situații în care unele persoane trebuiau să stea mai mult de 14 zile în carantină în așteptarea avizului. 

În ceea ce privește situația de la Cluj, prefectul Mircea Abrudean declara ieri: ”Sunt aproape 4000 de oameni în autoizolare care trebuie gestionati.  Cei de la DSP încearcă să fie cât mai operativi, dar sigur că mai pot aparea și întârzieri. S-a suplimentat personalul și vor ajunge la zi cu toate în cel mai scurt timp”

Între timp, problema a fost rezolvată de la nivelul Ministerului Sănătății. 

Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății  dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu persoanele nu prezintă simptome de boală, acestea pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Persoana izolată, care are nevoie de concediu completează o declaraţie pe propria răspundere. 

Persoanele aflate în carantină instituționalizată vor primi de la DSP un aviz epidemiologic de ieșire din carantină. La persoanele aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru COVID-19, acesta vor fi transportate şi izolate în spital. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *