Din oras

Una din cele mai vechi vestigii al unei biserici din Cluj, inchisa pentru vizitatori

Sub altarul bisericii Sfantul Petru si Pavel din Marasti, mult mai inalt decat la alte asemenea lacasuri, se afla un obiectiv neobisnuit: ramasitele bisericii care a functionat cu sute de ani in acelasi loc, un spatiu despre care se spune ca are o acustica speciala. Istoricii recomanda publicului sa viziteze locul, mai ales ca este unul dintre cele mai vechi de Cluj, insa angajatii bisericii spun ca nu este deschis publicului si ca acolo este, de fapt, un depozit. Parohul justifica inchiderea spatiului explicand ca este foarte mare umezeala.

Obiectivul istoric inedit a fost adus in discutie la dezbaterea „Clujul, oras liber – 699 de ani”, organizata recent de Asociatia „Vechiul Cluj”, de catre istoricul Lukacs Jozsef.

„Pe vremuri, in zona a existat chiar un cartier care se numea Sfantul Petru, locuit de o populatie preponderent maghiara. Acea biserica medievala a existat deja la inceputul anilor 1400 si se pare ca era biserica comunitatii maghiare din Cluj, in timp ce romanii vietuiau in satele din apropiere, Feleacul, de pilda, fiind locuit 100% de romani. La inceputul epocii moderne avem numeroase relatari ca romanii se muta in Cluj. In povestile de vrajitorie, de exemplu, apar povesti cu o clujeanca unguroaica ce s-a indragostit de un felecan. Pe de alta parte, am putea intra de intrarea mestesugarilor in Cluj. Macelasii din Dezmir intrau in oras la targuri. Nu s-a pus niciodata problema ca in Cluj romanii sa fi avut interdictie”, a povestit acesta. 

Istoricul a indemnat apoi publicul sa viziteze vestigiile de sub biserica din cartierul Marasti.

„Sub biserica Sfantul Petru si Pavel se gasesc vechile ramasite ale bisericii care a existat inainte. Altarul de acolo este foarte inalt fata de nava bisericii, iar sub sanctuar exista o mica biserica gotica. Acolo, in timpul verii se tineau ore de biblie. Are o acustica foarte frumoasa si preotul spune ca acolo canta mereu cu bucurie. Este vizitabil”, a spus istoricul Lukacs Jozsef. 

La fata locului insa spatiul cu pricina nu este vizitabil. Biserica actuala poate fi admirata fie de afara, fie prin gratiile din hol, iar femeia care ingrijeste edificiul spune ca sub altar este doar o magazie inchisa care nu se poate vizita. Prin plasa de sarma de la intrare, situata intre biserica si statuia Sfintei Marii a Ciumei se pot zari lemne stivuite, caramizi, o scara si niste flori uscate intr-o cutie. 

Parintele Istvan, parohul bisericii a confirmat faptul ca vestigiile de la subsol nu se pot vizita. 

„Acolo sub altar inca nu este vizitabil, din cauza faptului ca luptam cu umezeala si trebuie sa facem ceva sa o combatem. Nu este nimic deosebit acum, este o incapere in care fostul paroh a depozitat materiale in timpul incercarilor de reparare a podului. Este foarte umed in acel spatiu, avem probleme de la canalizare, se infiltreaza apa de acolo. Dupa ce scapam de umezeala si reusim sa cooptam specialisti si sa renovam acel spatiu, avem in vedere deschiderea lui pentru vizitatori”, a precizat parintele Istvan.

Alte asemenea ramasite s-ar gasi, potrivit istoricilor, la biserica din Someseni si la cea din Calvaria. 

In ceea ce priveste vechimea bisericilor care s-au pastrat in intregime, specialistii au diverse teorii. Despre data inceperii lucrarii la Sfantul Mihail, specialistii spun ca inca nu este cunoscuta.

„Daca in anii urmatori va incepe restaurarea bisericii Sfantul Mihail, speram sa se faca sapaturi in biserica si in jur si poate vom primi raspunsuri. Acum, nestiind unde a fost vechea biserica parohiala a orasului Cluj, banuim doar ca exact pe locul bisericii Sfantul Mihail, spunem ca imediat dupa obtinerea titlului de oras, clujenii au inceput si constructia bisericii parohiale. Adevarul este ca nu stim. Istoricii de arta considera ca Biserica Sfantul Mihail are multe elemente similare cu biserica Sfanta Elisabeta din Casovia (Slovacia), construita in 1300 si ceva, deci si biserica noastra ar trebui sa fi fost inceputa atunci”, a mai precizat istoricul. 

Exista mai multe teorii, intre care cea ca biserica Franciscana din Piata Muzeului ar fi cea mai veche din Cluj si atunci este o constructie de secol 11-12.

„Seful santierului din 1950-60 a gasit un pavaj in subsolul bisericii pe care l-a considerat a fi ramasita a vechiului templu pagan, peste care a fost construita biserica in stil romanic, care a fost reconstruit in stil gotic in prima jumatate a anilor 1400 si care a fost reconstruita in stil baroc la inceputul anilor 1700. Numai ca acest sef de santier nu a fost nici istoric, nici arheolog, iar teoria lui nu e verificata de nici o informatie”, a mai spus Lukacs.

Biserica neogotica „Sfantul Petru si Pavel” actuala s-a construit intre 1844-1848. Interioarele au fost pictate de Szatmary Karoly in anul 1926, sub indrumarea plasticianului Hubner din Budapesta, dupa modelul bisericii de incoronare din Buda, potrivit welcomeromania.ro. Portalul cu grupul statuar Sf. Mihail, a fost amplasat pana in 1899 in fata bisericii Sf. Mihail. Compozitia formata din 7 statui a fost realizata de Johannes Konig la cererea bisericii, in amintirea epidemiei de ciuma din anii 1738-1742. Tot in amintirea acestui eveniment s-a ridicat si statuia Fecioarei Maria, din spatele bisericii, o realizare a artistului clujean Schuchbauer Antal. Amplasat initial intr-o piata baroca de pe str. Universitatii, a fost prima statuie de piatra a orasului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *