Din oras

Un zambet cu MIRA, terapie prin joaca pentru copiii cu afectiuni ortopedice si neurologice

Centrul de recuperare al asociatiei Un zambet cu Mira, un loc unde copiii cu afectiuni ortopedice si neurologice, cu situatii materiale dificile, pot beneficia recuperare prin kinetoterapie, dar si prin MIRA, o metoda inovatoare pusa la punct de patru studenti clujeni, este deschisa de astazi. Dupa Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia, acum asociatia clujeana, din care fac parte si fondatorii programului MIRA, isi propune sa implementeze aceasta metoda de terapie.

Totul a inceput cand Adrian Pernes, presedintele asociatiei Un zambet cu MIRA, a vazut la emisiunea Romania Te Iubesc, povestea MIRA, softul medical creat de patru studenti ai UBB Cluj: Alina Calin, Andrei Cantea, Andrei Dascalu si Cosmin Mihaiu.

“Suntem in colaborare si ii cunoastem pe tinerii de la MIRA de vreun an, Adrian a avut ideea sa facem o asociatie si sa dam inapoi ceva comunitatii”, povestea Ovidiu Dragan, co-fondatorul asociatiei.

MIRA  (Medical Interactive Recovery Assistant) este o aplicatie proiectata pentru a crea o terapie de recuperare fizica accesibila si distractiva. Sistemul transforma exercitii de terapie in jocuri video si foloseste un senzor extern pentru a evalua performanta pacientului, se arata in brosura asociatiei.

“Ne-am gandit ca lumea e mai reticenta, MIRA e cunoscuta mai mult dincolo, e utilizata in Londra, Manchester, New York, Moscova. In tara este la centrul Maria Beatrice, in Alba. Asa ca ne-am gandit sa facem coroborat cu kinetoterapia clasica. Avem 5 kinetoterapeuti voluntari, avem un neurolog pediatru voluntar, avem pediatru voluntar. Deocamdata sustinem din fonduri proprii chiria si ce cheltuieli mai sunt, pe viitor sper sa putem plati specialistii care sunt acum voluntari”, arata Ovidiu Dragan.

Acesta lucreaza in domeniul bancar, iar Adrian Pernes in domeniul farmaceutic.

“Sunt jocuri video care ofera atat pacientului cat si medicului curant un feedback foarte complex. El poate sa vada chiar de acasa cum face pacientul exercitiile, unghiul la care isi ridica mana, timpul, absolut tot. Se poate inregistra terapeutul in aplicatie si apoi pacientul sa faca acasa singur. Vor putea sa utilizeze softul si acasa”, a mai explicat Dragan.

Centrul de recuperare al asociatiei proaspat deschis se adreseaza persoanelor care intampina dificultati in a sustine financiar recuperarea copiilor cu afectiuni ortopedice sau neurologice.

“Obiectivul nostru este sa cream un mediu atractiv, unde terapia si joaca se intrepatrund”, arata reprezentantii asociatiei.

“O sa vedeti ca au zambetul pe buze cand se joaca. Ei nu-si dau seama, dar de fapt fac recuperare. Recuperarea clasica e un chin. Am avut un accident de masina in 2007, am avut fracturat umarul si am avut o semipareza si a trebuit sa fac recuperare, a fost foarte greu, trebuia sa continuu acasa, si nu am continuat. Acum mana nu pot sa mi-o ridic mai mult de atat. Recuperarea e o corvoada, de fapt, si multa lume n-o continua acasa”, a subliniat Dragan.

Centrul se afla pe strada Donath, numarul 8. Mai multe informatii gasiti pe Facebook sau pe site-ul asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *