Reportaj

Un turdean raspandeste in Europa sarea tamaduitoare de la Ocna Dej

Ghiuleaua de sare pentru baie, sapunul de sare pentru o piele sanatoasa ori perne de sare pentru alergie sunt cateva din marfurile de pe taraba unui mestesugar din Turda de la Zilele Culturale Maghiare. Vazand ca europenii sunt innebuniti dupa leacuri naturale, omul si-a schimbat meseria, desi nu mai e la prima tinerete, si a inceput sa confectioneze produse din sare de la Ocna Dej. Salinele artificiale din casele multor unguri si polonezi sunt realizate in atelierul clujeanului. 

Inginerul Bogdanoffy Almos Istvan are taraba chiar langa scena festivalului, in fata placutei pe care cei de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) au scris “Rezervat Rectorat”. Omul a venit din Turda cu produse pe care a inceput le faca singur de doi ani: sapun de sare, bucati rotunde invelite in punga, un fel de icoane pe sare si multe altele.

“Prelucrez sarea pe cale mecanica. In urma cu o jumatate de an am avut prima comanda mai serioasa. Piesele se fac manual, se sfarama si se spala fiecare in parte. Incerc sa respect calea si metodele traditionale si sculele sunt traditionale”, relateaza turdeanul.

Despre meseria sa de acum, Bogdanoffy spune ca nu l-a invatat nimeni, a deprins-o singur pe parcurs si nu i-a fost usor. Fiecare bucata de sare trebuie prelucrata cu migala, fiecare unealta trebuie desfacuta si spalata pe indelete dupa fiecare operatiune, pentru ca sarea corodeaza puternic fierul si se poate degrada foarte usor.

Omul trece apoi la descrierea produselor.

“Bomba de sare este alcatuita din praf de sare si lavanda. E cantitatea ideala pentru un lighean de 10 litri de apa fierbinte. E buna pentru circulatia periferica insuficienta. Mai e ghiuleaua de sare, pentru o cada cu 70-100 de litri de apa. Asta se foloseste pentru tonifiere, pentru recreere, fie ca este din cea cu lavanda, fie fara”, explica mesterul.

Lavanda folosita la bombe si ghiulele e ori macinata, ori numai flori, sau se mai poate folosi esenta originala de lavanda. Florile inmiresmate provin de la o ferma de langa Cluj.

“Mai avem caramizi de sare, cu care se fac placarile de sare, pentru diverse incaperi.Este foarte indicat sa se monteze in camera copilului. Are efect benefic in cazul in care copilul sufera de astm sau alte probleme de respiratie. E ca si cum ar avea o mica salina artificiala in camera lui”, descrie turdeanul.

Pe taraba lui Bogdanoffy Almos Istvan se mai gasesc icoane pe sare, lampi de sare semitransparente in doua sau trei culori, precum si sare pentru gatit, fara iod.

Se mai pot cumpara de la targul de pe Kogalniceanu perne de sare pentru dureri abdominale sau probleme de respiratie, precum si perne mai mari pentru pus sub cap in cazul persoanelor care sufera de alergie.

“Sapunul de sare este pentru tonifierea pielii, este pentru stabilizarea aciditatii pielii, e buna pentru eczema, pentru piscaturi de viespe sau orice intepatura. Se foloseste cu mare success si dupa epilare, inchide porii foarte repede, se poate folosi la barbierit, dispare mirosul de transpiratie si o opreste”, sustine inginerul.

Preturile nu sunt exorbitante. Sapunul mic de sare costa 6 lei, ghiuleaua se vinde cu 5 lei, bomba de sare cu 3 lei. Pernele de sare costa 5, respectiv 13 lei. Sarea de gatit, neiodata, se poate cumpara cu un leu kilogramul. Lampa de sare are pretul de 100 de lei.

Turdeanul a avut curajul sa se reprofileze la peste 50 de ani. Inainte era mecanic de utilaje, acum are o afacere in care prelucreaza sarea. Ba mai mult, a indraznit sa dea si la facultate, astfel ca in vara asta a absolvit Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si este licentiat in termotehnica. Familia l-a sustinut in toate aceste schimbari si il ajuta in afacere. E singurul din Cluj care face asta. Acum are un magazin in Cluj si urmeaza sa mai deschida unul si la Cluj.

“Am vandut produse din sare pe Internet, in toata Europa. Toata lumea face salina artificiala, avem comenzi pentru saline artificiale din Ungaria si Polonia. Doar in Romania merge mai greu, oamenii nu folosesc asta, desi avem atatea saline!”, isi incheie Bogdanoffy Almos Istvan povestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *