Uncategorized

Matei Corvin, prizonier dupa garduri de Zilele Maghiare

Chiar in perioada in care maghiarii isi sarbatoresc cultura si traditiile la Cluj, statuia regelui Matei Corvin a fost imprejmuita cu un gard albastru. Clujenii posteaza comentarii amare pe Facebook, dezamagiti de gestul provincial al celor de la primarie.

O fotografie edificatoare a monumentului inchis dupa grilaje a fost postata pe Internet de clujeanca Raimonda Boian.

” M-am gandit ca nu e frumos din partea mea sa postez aceasta fotografie, dar prea mi-a lasat un gust amar uratenia gardului si a ceea ce poate reprezenta el. De ce ne este teama? Ca se distrug floricelele? Ca se urca oamenii pe soclul de piatra si isi fac fotografii care ajung in toate colturile lumii? De ce s-ar distruge o piatra? Aiurea”, spune ea.

Reactiile sunt impartite, unii spun ca inteleg teama municipalitatii ca se vor distruge “floricelele”, altii spun ca “arata ca si cum ar fi un oras de tampiti, cu o administratie care se teme de oameni”. Alti clujeni care au comentat la fotografia cu pricina cred ca urcarea pe monumente este o problema, insa “ar trebui cautata o solutie mai estetica”.

“Gardul a fost montat ca sa nu se mai urce lumea pe el cand sunt evenimente”, a explicat Mirela Ogrutan, de la Biroul Mass-Media al Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Sociologul Vasile Dancu este de parere ca este nevoie de o civilizare a clujenilor inainte de a-si expune valorile.

 

“Cred ca autoritatile au luat o masura de protectie, discutabila, e drept, insa au facut asta dupa ce s-au confruntat cu anumite probleme. Eu nu as da vina doar pe autoritati, ci si pe comportamentul nostru”, a precizat Dancu.

O alta problema semnalata de sociolog este numarul mare de evenimente care au loc in centrul orasului.

“Avem prea multe suete in mijlocul Clujului. Cred ca municipalitatea ar trenui sa pregateasca o zona unde toate aceste festivaluri, fie ca e vorba de Zilele Clujului, Zilele Maghiare sau TIFF, sa se desfasoare standardizat. Sarbatorile sunt importante pentru viata urbana, aduc oamenii impreuna, insa nu e un locru bun sa umpli orasul cu gratare si mici”, a apreciat Vasile Dancu.

Un alt monument slutit in scopul protejarii, de data asta de catre cei de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) este cel al Scolii Ardelene, de pe strada Mihail Kogalniceanu. Si aici gardul a fost montat „pentru a stopa accesul copiilor si al animalelor pe cadrul si platforma de piatra”.


Un alt sociolog clujean, Ioan Hosu vede imprejmuirea statuii ca pe o solutie comoda aleasa de primarie, iar ca alternativa propune sa puna cativa angajati sa aiba grija de monument.

„Pe de alta parte, la noi se fac profanari in cimitire, se distrug monumente, cam astfel de popor avem. Cam astia suntem, si ca popor, si ca administratie. Nu suntem nici nemti, nici norvegieni, suntem romani si gasim ca solutie gardul”, a apreciat Hosu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *