Din oras

Un trotinetist amendat de Jandarmerie a obținut anularea acesteia în instanță

Scris de 870

Jandarmeria Cluj a aplicat o amendă unui trotinetist care a intrat în curtea instituției pentru a lua o trotinetă parcată acolo. Sancțiunea a fost anulată în instanță. Judecătorul a decis că bărbatul a fost amendat pe nedrept, însă sentința nu este definitvă.

Amenda de 500 de lei a fost aplicată de Jandarmerie în ianuarie 2022, deși fapta a fost comisă în noiembrie 2021. Oamenii legii au declarat că cetățeanul „a pătruns în incinta sediului Inspectoratului de Jandarmi fără a respecta normele legale de acces”.

Bărbatul a contestat amenda în instanță, arătând că a pătruns în incinta Inspectoratului de Jandarmi Judeţean pentru a lua o trotineta disponibilă, potrivit aplicaţiei Bolt. Acesta spune că după ce un jandarm l-a luat la întrebări, cetățeanul i-a explicat situația, iar jandarmul i-a cerut actul de identitate. Conform reclamantului, actul i-a fost restituit după câteva minute de așteptare, însă fără a i se aduce la cunoştinţă că urmează să fie sancţionat, primind amenda ulterior, acasă.

Jandarmeria a cerut menținerea amenzii susținând că „aceasta asigură atât la aducerea la îndeplinire a componentei represive prin restricția financiară ce se resimte asupra patrimoniului persoanei sancționate contravențional, cât și componentei preventive și educative, în scopul formării unui spirit de responsabilitate, de prevenire a săvârșirii unor fapte ilicite prin observarea mai atentă a dispozițiilor legii și stabilirea propriei conduite în acord cu imperativele acesteia”.

Sancțiunea aplicată de Jandarmerie a fost anulată de Judecătoria Cluj-Napoca, indicând că reclamantul „a intrat în curtea unei instituţii publice (care, la nivel teoretic, trebuie să fie accesibilă publicului mai cu seamă la ora comiterii contravenţiei, ora 9.40) pentru a lua o trotinetă disponibilă potrivit aplicaţiei Bolt care era parcată în curtea instituţiei”.

„Reţinem că potrivit regulilor aplicaţiei Bolt, Uber, Lime, trotinetele pot fi parcate doar pe domeniul public ceea ce înseamnă că zona respectivă din curtea inspectoratului apare ca fiind domeniul public”, se mai arată în sentința de anulare a sancțiunii.

Mai mult, judecătorul a arătat că Jandarmeria „nu neagă faptul că poarta era larg deschisă şi nici nu afirmă că ar fi existat vreun jandarm la poarta instituţiei al cărui ordin nu l-ar fi ascultat (reclamantul n.r.), ci pur şi simplu a trecut la sancţionarea petentului după mai bine de o lună de la momentul constatării pentru că petentul a intrat în curtea unei instituţii publice, care avea poarta deschisă”.

„Totodată observăm că în cuprinsul procesului-verbal nu se face vorbire despre normele de acces care au fost încălcate sau cum anume trebuia să procedeze petentul pentru a lua trotineta parcată (evident în mod necorespunzător) în sediul Inspectoratului.

Atât timp cât poarta de acces a unei instituţii publice este deschisă, presupunerea petentului că îi este permis accesul în curtea unei instituţii publice este mai mult decât plauzibilă. Totodată, în lipsa indicării normelor de acces prezumtiv încălcate, instanţa nu poate analiza în ce fel conduita petentului a adus atingere valorilor sociale protejate prin norma de incriminare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca. Aceasta poate fi, însă, atacată cu apel.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 mins In vizor
  LACRIMI DE CROCODIL. Cică ”PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!”, are tupeul să declare europarlavramentarul PNL Rareș Bogdan. Poate în 30 de zile ca la pensiile speciale. Ia să vedem care sunt senatorii PNL care au luptat pentru nerușinatul prag de definire a abuzului în funcție
 • Acum 45 mins Politica
  Marcel Ciolacu cere Ministerului Justiției să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. ”PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție”
 • Acum 53 mins PubliNews
  La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra anotimpului renașterii de-a lungul timpului
 • Acum 2 hours Justitie
  IA BANUL ȘI FUGI! Contractele CNAIR cu Tirrena Scavi, firmă cu sediul social în Cluj, reziliate la CAB. Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia
 • Acum 4 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 5 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 6 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 7 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 8 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 9 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 10 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 11 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE