Din oras

Un trotinetist amendat de Jandarmerie a obținut anularea acesteia în instanță

Scris de 715

Jandarmeria Cluj a aplicat o amendă unui trotinetist care a intrat în curtea instituției pentru a lua o trotinetă parcată acolo. Sancțiunea a fost anulată în instanță. Judecătorul a decis că bărbatul a fost amendat pe nedrept, însă sentința nu este definitvă.

Amenda de 500 de lei a fost aplicată de Jandarmerie în ianuarie 2022, deși fapta a fost comisă în noiembrie 2021. Oamenii legii au declarat că cetățeanul „a pătruns în incinta sediului Inspectoratului de Jandarmi fără a respecta normele legale de acces”.

Bărbatul a contestat amenda în instanță, arătând că a pătruns în incinta Inspectoratului de Jandarmi Judeţean pentru a lua o trotineta disponibilă, potrivit aplicaţiei Bolt. Acesta spune că după ce un jandarm l-a luat la întrebări, cetățeanul i-a explicat situația, iar jandarmul i-a cerut actul de identitate. Conform reclamantului, actul i-a fost restituit după câteva minute de așteptare, însă fără a i se aduce la cunoştinţă că urmează să fie sancţionat, primind amenda ulterior, acasă.

Jandarmeria a cerut menținerea amenzii susținând că „aceasta asigură atât la aducerea la îndeplinire a componentei represive prin restricția financiară ce se resimte asupra patrimoniului persoanei sancționate contravențional, cât și componentei preventive și educative, în scopul formării unui spirit de responsabilitate, de prevenire a săvârșirii unor fapte ilicite prin observarea mai atentă a dispozițiilor legii și stabilirea propriei conduite în acord cu imperativele acesteia”.

Sancțiunea aplicată de Jandarmerie a fost anulată de Judecătoria Cluj-Napoca, indicând că reclamantul „a intrat în curtea unei instituţii publice (care, la nivel teoretic, trebuie să fie accesibilă publicului mai cu seamă la ora comiterii contravenţiei, ora 9.40) pentru a lua o trotinetă disponibilă potrivit aplicaţiei Bolt care era parcată în curtea instituţiei”.

„Reţinem că potrivit regulilor aplicaţiei Bolt, Uber, Lime, trotinetele pot fi parcate doar pe domeniul public ceea ce înseamnă că zona respectivă din curtea inspectoratului apare ca fiind domeniul public”, se mai arată în sentința de anulare a sancțiunii.

Mai mult, judecătorul a arătat că Jandarmeria „nu neagă faptul că poarta era larg deschisă şi nici nu afirmă că ar fi existat vreun jandarm la poarta instituţiei al cărui ordin nu l-ar fi ascultat (reclamantul n.r.), ci pur şi simplu a trecut la sancţionarea petentului după mai bine de o lună de la momentul constatării pentru că petentul a intrat în curtea unei instituţii publice, care avea poarta deschisă”.

„Totodată observăm că în cuprinsul procesului-verbal nu se face vorbire despre normele de acces care au fost încălcate sau cum anume trebuia să procedeze petentul pentru a lua trotineta parcată (evident în mod necorespunzător) în sediul Inspectoratului.

Atât timp cât poarta de acces a unei instituţii publice este deschisă, presupunerea petentului că îi este permis accesul în curtea unei instituţii publice este mai mult decât plauzibilă. Totodată, în lipsa indicării normelor de acces prezumtiv încălcate, instanţa nu poate analiza în ce fel conduita petentului a adus atingere valorilor sociale protejate prin norma de incriminare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca. Aceasta poate fi, însă, atacată cu apel.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 2 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 2 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 5 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 5 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu
 • Acum 7 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 7 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 18 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE