In vizor

Un specialist în Administraţie şi Management Public de la ASE Bucureşti, FACE PRAF programul de sprijin financiar al Guvernului Orban pentru depăşirea crizei de Coronavirus

Profesor asociat la Facultatea de Administraţie şi Management Public – ASE Bucureşti şi la la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori – ASE Bucureşti, domnul Ilie Dumitru (co-fondator şi co-manager al Societăţii civile de Avocaţi Dumitru şi Asociaţii), desfiinţează pe pagina sa de socializare aşa-zisul Program de sprijin financiar încropit pe genunchi de către Guvernul Orban al Treilea în vederea depăşirii (chipurile) a crizei de Coronavirus.

„Avem o guvernare dezastruoasă.

A stat guvernul 10 ore în sedință, pana la 3 dimineata, preocupat (zice-se!) să adopte măsuri de sprijinire a economiei naționale.

Dimineața îl gasesc la tv pe dl. Prim ministru Orban care ne anunță că practic NU au luat nicio măsură. Am sa ma explic mai jos, desi presa a preluat pe nedigerate comunicatul guvernului și propragă ”setul de măsuri luat de guvern”.

Să le luam pe rând:

1. Marea măsură de ajutor zice dl Orban că ar fi ; ”Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare; majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde. Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare.”

WOW! Ce sume!

Numai ca ESTE EGAL CU ZERO!

Daca citim cu atentie si stim ceva drept si economie, constatăm că acest guvern nu scoate niciun ban din buzunar, nu sprijina financiar direct pe nimeni cu nimic.

Numai ”garantează” imprumuturile pe care le-ar lua firmele mici si mijlocii (nimic despre cele mari)!

Adica, zecile (sutele?) de mii de societati afectate de COVID să se ducă la cele 30 de banci din Romania si sa ceara credite, iar statul le garanteaza 90% din credit.

Insa bancile, chiar de-ar vrea si ar avea de unde să crediteze economia națională, se izbesc de limitele de creditare din Regulamentele BNR.

Art.22. – Regulamentul nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare:

”(1) Împrumutătorii pot acorda credite în valută sau indexate la cursul unei valute entităților nefinanciare numai în măsura în care, potrivit criteriilor stabilite de împrumutător în reglementările proprii, respectivele entități demonstrează că dispun de capacitate de rambursare a finanțării în valută chiar și în condiții de depreciere severă a monedei în care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare și, după caz, de majorare a dobânzii.”

Si credeti ca o firma care are acum venituri care tind spre zero (vezi HORECA, turism, transporturi, unitati private de invatamant etc.) va fi creditată de bancă?

Apoi, se pune problema timingului: firmele afectate de coronavirus trebuie sa achite salarii, chirii, utilitati nu cand si daca obtin credite de la banci, ci azi, maine …saptamana viitoare!

In fine, hai sa presupunem prin absurd ca in 3 zile toate firmele vor primi credit de la banci. Luna viitoare vor avea de platit prima rata. De unde o vor plati? Cand ele nu o pot plati nici pe cea pentru creditele angajate anterior COVID 19??

2. A doua mare măsură de sprijin pentru companii anuntata de dl Prim ministru; ”Am stabilit împreună cu ministrul finanţelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii prin intermediul rambursarii TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care îşi desfăşoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcţionare.”

Si asta este egal cu ZERO, pentru că rambursarea TVA este o OBLIGATIE LEGALA A STATULUI.

Rambursarea TVA reprezinta decontarea sumelor negative de catre organul fiscal catre personalele impozabile (companii). Mai exact, in cazul in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de catre persoana impozabila este mai mare decat valoarea taxei colectate de catre organul fiscal, atunci rezulta un surplus (denumit suma negativa) care va fi rambursat catre persoana impozabila in urma completarii unei cereri de decont. Termenul de rambursare este de 45 de zile, insa (mai) niciodata nu este respectat de statul român pentru că societatile beneficiare nu îi pot cere dobanda pentru perioada de intarziere in rambursarea TVA.

Ori acum ce ne anunta dl. Prim ministru? Că statul isi va indeplini obligatia legala de rambursare a TVA. Asta este marea masura de sprijin pentru companii?? Daca da, intelegem că nerambursarea sau rambursarea cu intarziere a TVA, de pana acum, era o decizie asumata, era un blocaj pe care statul il inducea in economie in mod voit si din cauza caruia multe companii aveau dificultati financiare, intarzieri la plata etc. Multumim de informare, dle Prim ministru.

3. ”O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM”.

Ei, aici aparent este un sprijin parțial al angajatorilor, dar nici acesta nu afectează sensibil bugetul national. De ce? Pt ca, in lipsa acestei sustineri, angajatorii ar fi fost nevoiti sa concedieze personal. Iar toti acesti salariati concediati s-ar fi dus la stat sa ceara sa li se plateasca ajutorul de somaj. In plus, in ipoteza concedierilor, statul ar fi pierdut din scaderea consumului, scaderea veniturilor bugetare etc.

Deci, per total, cred ca nici cu aceasta masura statul nu scoate o lețcaie din buzunar.

Ce mai tura-vura, in concluzie, noi românii suntem pe cont propriu !

Aaaa…si sa nu uit:

Guvernul ungar suspendă plata creditelor pentru populație și companii până la finalul anului!!! În sectoarele economice cele mai afectate – turism, servicii culturale, restaurante, transport de persoane – se va suspenda plata taxelor către stat în totalitate.

Intelegeti dle Ludovic Orban ce inseamna masuri de sprijin pentru economie?? Dvs puneti firmele sa isi mai ia si alte credite de la banci!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *