Analiza

Un proiect de lege PSD, pomană electorală pentru dezvoltatorii imobiliari, prejudiciază bugetul local

Plenul Senatului a adoptat, ieri, o lege cu dedicație pentru mafia din sectorul de imobiliare. După ce i-au ajutat să scape de credite, acum îi scapă și de impozite. Vorbim despre o propunere legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae, potrivit căreia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiți de plata impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile, construcție nouă, scutirea urmând a se aplica de la momentul finalizării construcției până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinței.

Unii zic că se încurajează specula imobiliară și sunt încurajați dezvoltatorii să stea cu construcțiile terminate și să aștepte, sau să ceară, sau să impună prețuri mari, fără a fi presați, la rândul lor, să vândă sau să închirieze, de impozitul pe care trebuie să-l plătească anual chiar dacă stau cu clădirea nefolosită. Un dezvoltator ar trebui să știe de ce construiește o clădire atunci când se apucă să o facă – ar trebui chiar să aibă niște precontracte încheiate șamd.

Nu toți dezvoltatorii au auzit vestea

Dacă e în favoarea dezvoltatorului, cum aţi vrea să comentez? Nu am ştiut de această iniţiativă. Dacă te scuteşte de ceva, e bine-venit. Dacă nu dai bani, nu-i bine? Dacă vine cineva să îmi dea ceva, să zic că nu iau?”, comentează scurt şi la obiect omul de afaceri Ştefan Gadola.

“Clar că e o decizie care favorizează doar pe unii, dar ce nu înţeleg eu e care este motivul pentru care vin cu o asemenea propunere. Dacă eu sunt constructor, construiesc 10 apartamente; nu sunt proprietarul lor? Asta nu înţeleg eu. Sunt proprietar şi, în calitate de proprietar am şi drepturi, şi obligaţii. Din punctul meu de vedere, nu mi se pare o idee bună. Nu sunt de acord cu un astfel de demers”, precizează viceprimarul Dan Tarcea.

Alții afirmă că există și o altă dimensiune a problemei pe piața liberă: dacă dezvoltatorii imobiliari sunt stimulați, va crește și numărul lor. În consecință, crescând concurența datorită acestor facilități fiscale, prețurile ar trebui să intre și ele în concurență mai agresivă pentru a putea vinde. Și apoi nu e o afacere pentru nimeni să facă și să țina neînchiriat. Dacă nu se vinde ar trebui să închiriezi și atunci să plătești impozit.

“Nu acesta este modul de stimulare. Să simplificăm legislaţia, prin asta stimulăm, să îşi obţină mai uşor şi mai repede autorizaţiile de construcţie, să obţină certificatele de urbanism mai repede, să fie mai clară legislaţia, eu pentru asta aş milita, nu pentru scutiri de impozit, care oricum au ovaloare foarte mică din valoarea construcţie, a completat Dan Tarcea.

Ar fi putut fi considerată cu dedicație dacă se aplica doar pentru firmele de stat. Dar, beneficiază de ea toți investitorii imobiliari și asta ar trebui sa dinamizeze și să-i încurajeze pe investitori să construiască mai mult, lucru bun, în definitiv, pentru cumpărător. Numai că, fiind vorba despre o propunere “de dreapta” venită din partea PSD (“de stânga”), cine știe ce aspecte ascunse sunt în această lege de completare a Codului Fiscal?

Tot ce vine dinspre PSD trebuie privit cu maximă suspiciune.

“Eu am fost membru de partid înainte de ’90, după nu am fost şi nici n-o să fiu. Nu ştiu cine face această lege şi pentru ce. Nu-mi place să fie făcute legi doar pentru campanie electorală. Dar dacă e, e”, completează Ştefan Gadola.

Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptata de plen cu 50 de voturi „pentru” și 12 abțineri și are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respective „clădirile, construcție nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condițiile legii, exlusiv în scopul comercializării”. Scutirea se aplică de la momentul finalizării construcției, până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinței.

“Este o acţiune populistă, strict populistă, care nu are nicio fundamentare la baza. Nu pot să va spun cuantumul sumelor care ar trebui încasate la bugetul local, dar clar că este prejudiciat pentru că va daţi seama, dacă nu vine apartamentele un an sau doi ani, timp de doi ani nu plăteşte în acest timp. Ceea ce nu este normal. Din momentul în care s-a făcut darea în folosinţă, constructorul este proprietar şi ar trebui să plătească, că orice proprietar de apartament, de imobil din oraş sau din ţara asta.

Ca o opinie, ar fi fost mai cinstit ca dezvoltatorii imobiliari să primească o subvenție sau o altă formă de ajutor legală și posibilă, nu asta. Cică, în opinia “fiscaliștilor”, se denaturează total principiul impozitului care trebuie sa fie universal. Așa, și unul care are 5 case, ar dori să plătească impozit doar în momentul în care îi aduc un venit, adică atunci când le închiriază. Deocamdată, proprietarii de clădiri platesc impozit sporit pentru a doua și a treia locuință chiar dacă nu locuiesc în ea și nu o închiriază (dacă o închiriază, plătesc în plus pentru chiria încasată). Ar fi putut fi o discuție despre egalitatea în fața impozitării, dacă statul elimina impozitul pe a doua și a treia locuință.

În opinia Guvernului, „prevederea impusă este lipsită de precizie și claritate”, în plus afectează bugetul autorităților locale, fără ca inițiatorul să menționeze sursa de acoperire a acestor minusuri la bugetul local.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *