In vizor

Un profesor clujean care a făcut publice condițiile în care învață elevii, a fost amenințat și ulterior și-a pierdut funcția

În orașul Huedin, județul Cluj, copiii unei școli primare învață în frig. Situația a fost semnalată de către un profesor, iar o echipă TVR Cluj a fost la fața locului să filmeze condițiile din sălile de clasă.

În loc ca această mediatizare să ducă la îmbunătățirea condițiilor, cel care a avut de suferit a fost chiar profesorul. Acesta a fost amenințat de părinții elevilor, care, în loc să aprecieze inițiativa acestuia, l-au acuzat că din cauza lui școala ar putea fi închisă.

Este ireal cum acești părinți nu sunt afectați de condițiile în care învață copiii lor. Jurnaliștii care au realizat reportajul au măsurat o temperatură de 13 grade în sala de clasă. Părinții trebuiau să fie cei care să semnaleze primii această situație, în schimb ei îl amenință pe profesorul care nu a vrut decât binele elevilor lui.

În urma incidentului, profesorul a transmis că renunță la activitatea în școala respectivă.

La Școala Primară Cetatea II Huedin învață zilnic 17 elevi repartizați în cinci clase. Din imagini se vede că școala funcționează într-o clădire degradată. Sălile de clasă sunt încălzite cu sobe de teracotă pe lemne, iar învățătoarele au responsabilitatea încălzirii acestora. Din păcate dacă focul nu este făcut din timp, elevi ajung să învețe la temperaturi de 13 grade.

Profesorul care a făcut sesizarea a declarat că elevii stau mereu cu geaca pe ei.

Directoarea școlii susține însă că nimeni nu s-a plâns de tempraturile din clasă, nici elevii și nici părinții. Aceasta susține chiar că sunt folosite aeroterme și calorifere pentru a încălzi sălile de clasă.

DSP a demarat o anchetă, a constatat că temperaturile erau corespunzătoare și a dispus să fie întocmită o procedură prin care să se stabilească orele și persoanele care sunt responsabile să facă focul în sobe.