La începutul lunii ianuarie a acestui an, 6 familii din comuna Mărgău au rămas izolate. În localitatea Ic Ponor, podul care făcea legătura dintre cele 6 familii şi DJ108C, s-a dărâmat în urma unei viituri produse pe Somesul Cald. De atunci şi până în ziua de azi, 9 luni, nicio zi mai puţin, cei 12 localnici sunt în continuare izolaţi, singurul acces la drum fiind un podeţ îngust, insuficient pentru necesităţile celor din zonă şi totodată un adevărat pericol pentru cetăţeni. Pentru că iarna se apropie cu paşi repezi, localnicii, în majoritatea lor oameni în vârsta, sunt în pericol de a rămâne fără acces la servicii medicale sau izolaţi total, în timp ce funcţionarii publici plimbă hârtiile dintr-un birou în altul.
Prima informare a Primăriei Mărgău către Prefectura Cluj, în legătură cu această situaţie, a fost făcută la o zi după prăbusirea podului, mai exact în data de 11.01.2016. Ulterior, în data de 28 ianuarie, reprezentanţii Primăriei au înregistrat şi un Procesul Verbal de Constatare şi Evaluare a pagubelor produse în urma viiturii.
„În urma ploilor abundente din 10.01.2016, în localitatea IC Ponor, şi datorită acumulării unui pod de gheaţă, s-a produs surparea şi distrugerea culeei drepte a podului de peste Valea Bătrânii, ceea ce a dus la prăbuşirea podului […] Este necesară execuţia unui nou pod, precum şi regularizarea văii şi execuţia de apărări de maluri. Evaluarea pagubelor produse şi implicit a cheltuielilor necesare execuţiei lucrărilor precizate, vor fi efectuate de către Primaria Margau”, se menţionează în procesul verbal constatator.
În 26 mai, s-a aprobat finanţarea proiectului din fondul de rezervă, în cuantumul sumei de 300.000 de lei. Birocraţia Consiliului Judeţean a impiedicat până în ziua de azi refacerea podului. Reprezentantii CJ au declarat pentru Ziar de Cluj că au toată disponibilitatea de a ajuta la urgentarea demarării lucrărilor la pod, însa lipsesc mai multe documente în urma cărora să se poată aproba lucrarea.
“În ianuarie reprezentanţii comunei Mărgău au solicitat autorizarea finanţării şi a lucrărilor la pod în regim de urgenţă. Din păcate, din punct de vedere legal, în forma în care au fost depuse documentele, acestea nu se încadrau în acest proces, motiv pentru care primarul comunei a fost sfătuit să refacă documentatia. Primarul a promis că va veni cu completările solicitate, lucru pe care nu l-a facut”, au afirmat reprezentanţii CJ.
Birocraţia dintre cele două instituţii condamnă la izolare 6 familii de mai bine de 9 luni. O frază lipsă în procesul verbal de constatare a pagubelor şi un podeţ pietonal pericol public privează cei 12 locuitori de un drept, şi anume acela de a avea acces la servicii medicale. Petru Ungur, primarul comunei Mărgău a refăcut documentaţia la solicitarea reprezentanţilor CJ, iar în prezent se aşteaptă un ultim aviz, cel de la Agenţia Naţională de Mediu pentru ca lucrările să demareze.
“Proiectul e finalizat cam de mult timp, de câteva luni de zile. Podul nu este construit din cauză că am cerut la CJ, deoarece ni s-a luat dreptul de a elibera noi autorizaţia de construire, din mai. Am făcut cerere pentru certificatul de urbanism şi eliberarea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă conform legislaţiei. Nu mi s-a eliberat autorizaţia dintr-un motiv foarte pueril. În 29 ianuarie s-a deplasat la faţa locului o comisie şi s-a întocmit un proces verbal. Ulterior când am făcut cererile respective una dintre frazele în care s-au specificat sună în felul următor: “În momentul de faţă accesul la gospodării se face pe o pasarelă pietonală improvizată din lemn”. La CJ mi s-a spus că nu poate să îmi elibereze autorizaţia de construire în regim de urgenţă deoarce mai trebuia completată fraza cu : “care reprezintă pericol public”. I-am rugat pe cei din comisie să compeltăm fraza şi am completat cum:” prezentând pericol pentru cetăţeni”. CJ iar mi-a spus: “Ne pare rău dar trebuie pericol public”. Eu le-am zis că avem o problemă de limba română dacă pericol pentru cetăţeni nu este echivalent cu pericol public. Am demarat toate procedurile pentru obţinerea avizelor pe cale normală. Sper ca luni sau marţi să primim avizul de la mediu, care este ultimul necesar pentru a obţine autorizaţia şi să demarăm lucrările. Aseară am ajuns cu un excavator la pod. În primă fază vom distruge ce a mai rămas din vechiul pod pentru a pregăti terenul. Noi mai aşteptăm atuorizaţia de la CJ pentru că se trezeşte cineva ne face plângere şi nu am chef de dosare penale gratis”, a afirmat primarul Petru Ungur, pentru Ziar de Cluj.
Până când funcţionarii se vor trezi din amorţeală, vremea nu va mai permite construirea podului, iar localnicii vor fi obligaţi să petreacă încă câteva luni ale sezonului rece izolaţi de lume. Rămâne de văzut săptămâna viitoare dacă Consiliul Judeţean va emite autorizaţia de construire astfel încât până la prima nisoare cele 6 familii să poată ajunge cu uşurinţă şi fără riscuri în „civilizaţie”