Politica

Deputatul Elena Reuer, fostă Uioreanu: „Intenția doamnei Andronescu de amânare a concursurilor pentru funcția de director de școală a fost de a păstra caracterul politic. Majoritatea inspectorilor școlari sunt la aceasta oră tot din spectrul politic”

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. 

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede însă faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației (care a anunțat în cursul acestei săptămâni că, în ciuda acestui amendament, toate etapele pentru ocuparea funcțiilor de directori de unități de învățământ vor continua).

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

„Intenția doamnei Andronescu de amânare a concursurilor pentru funcția de director de școală a fost de a păstra caracterul politic. Majoritatea inspectorilor școlari sunt la aceasta oră tot din spectrul politic”

Deputatul clujean Elena Reuer, fostă Uioreanu, a declarat pentru Ziar de Cluj că intenția de amânare a concursurilor pentru funcția de director de școală urmărește păstrarea caracterului politic al numirilor:

„Cred ca intenția doamnei Andronescu de amânare a concursurilor pentru funcția de director a fost de a păstra caracterul politic al numirilor/concursurilor si după alegerile parlamentare, când se va forma un nou guvern politic. 

Cred acest lucru și pentru că majoritatea inspectorilor școlari sunt la aceasta oră tot din spectrul politic, iar din 2008 avem un șir de interimate, ceea ce nu este benefic nici pentru școală, nici pentru elevi și nici pentru actul de învățământ. 

Problema cu amendamentul am discutat-o în ședința Biroului nostru național și colegul nostru, domnul senator Oprea, a spus foarte clar că nu a semnat și nu a fost la ședință și având în vedere că noi, PNL, considerăm că este fals în ceea ce privește semnătura domnului senator, intenționăm depunerea unei plângeri penale și cerem retrimiterea la Comisie a raportului.

Mă bucur că ministrul Educației, Mircea Dumitru, a decis continuarea procedurii de organizare a concursurilor publice, indiferent de aceste sincope. Sper ca această inițiativă să fie model pentru depolitizarea și din celelalte ministere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *