In vizor

Un pod din județul Cluj va fi refăcut: există zilnic riscul de accidente datorită stării avansate de degradare

Consiliul Județean Cluj va reface în regim de urgență podul din comuna Călățele amplasat pe DJ108C, Km 40+700 peste valea Valcău, localitatea Văleni. Podul a fost puternic afectat de viiturile din iunie, însă doar acum a fost lansată licitația pentru proiectare și execuție deși riscul producerii unor accidente este foarte mare.  

În urma ploilor torențiale din data de 26.06 au fost afectate (avariate/distruse) mai multe obiective de pe raza comunei, printre care și podul amplasat pe DJ 108C și care traversează Valea Valcău. O comisie din partea Prefecturii a constat că podul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul structurii de rezistență a suprastructurii și a infrastructurii, cât și la nivelul albiei și a cursului apei.  

Un expert tehnic a făcut o vizită în teren în luna august și a constatat uzura betonului și degradarea acestuia, fisuri și crăpături, lipsa parapetelor de siguranță. Concluzia a fost că podul este într-o stare avansată de degradare din cauza vechimii și a viiturilor repetate din ultimii ani. Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, corespunzătoare unui drum județean este nevoie ca în regim de urgență să se demareze lucrări de consolidare/refacere a podului. 

”Considerăm necesară achiziția lucrărilor de intervenție în regim de urgență menționate, la obiectivul ”Refacere pod situat în localitatea Văleni, comuna Călățele ” pentru asigurarea circulației rutiere și pietonale în zona respectivă în condiții optime de siguranță. Având în vedere procesele de degradare care afectează funcționalitatea podețului peste Valea Valcău există zilnic și în orice moment riscul de accidente/pierderi de vieți umane sau necesitatea închiderii tronsonului datorită proceselor de degradare grave existente în special la nivelul structurii de rezistență a infrastructurii”, motivează Consiliul Județean Cluj necesitatea acestei investiții.

Obiectul contractului este realizarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare. Termenul pentru execuția acestor lucrări este de 35 de zile pentru proiectare și maxim 90 de zile calendaristice pentru execuția unui nou pod. Valoarea contractului este de 1.050.420,17 RON. 

Podul a fost distrus și în 2010, tot din cauza viiturilor, astfel că un nou pod este necesar pentru ca viața celor care folosesc acest pod să nu fie pusă în pericol. Situația este cu atât mai gravă cu cât acest pod este folosit și de pietoni nu doar de mașini. 

Aceleași ploi din iunie au distrus și podul de la Valea Drăganului care urmează și el să fie refăcut, dar și o bucată din drumul național care face legătura dintre Călățele și Beliș. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *