In vizor

Un pod din județul Cluj va fi refăcut: există zilnic riscul de accidente datorită stării avansate de degradare

Scris de 120

Consiliul Județean Cluj va reface în regim de urgență podul din comuna Călățele amplasat pe DJ108C, Km 40+700 peste valea Valcău, localitatea Văleni. Podul a fost puternic afectat de viiturile din iunie, însă doar acum a fost lansată licitația pentru proiectare și execuție deși riscul producerii unor accidente este foarte mare.  

În urma ploilor torențiale din data de 26.06 au fost afectate (avariate/distruse) mai multe obiective de pe raza comunei, printre care și podul amplasat pe DJ 108C și care traversează Valea Valcău. O comisie din partea Prefecturii a constat că podul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul structurii de rezistență a suprastructurii și a infrastructurii, cât și la nivelul albiei și a cursului apei.  

Un expert tehnic a făcut o vizită în teren în luna august și a constatat uzura betonului și degradarea acestuia, fisuri și crăpături, lipsa parapetelor de siguranță. Concluzia a fost că podul este într-o stare avansată de degradare din cauza vechimii și a viiturilor repetate din ultimii ani. Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, corespunzătoare unui drum județean este nevoie ca în regim de urgență să se demareze lucrări de consolidare/refacere a podului. 

”Considerăm necesară achiziția lucrărilor de intervenție în regim de urgență menționate, la obiectivul ”Refacere pod situat în localitatea Văleni, comuna Călățele ” pentru asigurarea circulației rutiere și pietonale în zona respectivă în condiții optime de siguranță. Având în vedere procesele de degradare care afectează funcționalitatea podețului peste Valea Valcău există zilnic și în orice moment riscul de accidente/pierderi de vieți umane sau necesitatea închiderii tronsonului datorită proceselor de degradare grave existente în special la nivelul structurii de rezistență a infrastructurii”, motivează Consiliul Județean Cluj necesitatea acestei investiții.

Obiectul contractului este realizarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare. Termenul pentru execuția acestor lucrări este de 35 de zile pentru proiectare și maxim 90 de zile calendaristice pentru execuția unui nou pod. Valoarea contractului este de 1.050.420,17 RON. 

Podul a fost distrus și în 2010, tot din cauza viiturilor, astfel că un nou pod este necesar pentru ca viața celor care folosesc acest pod să nu fie pusă în pericol. Situația este cu atât mai gravă cu cât acest pod este folosit și de pietoni nu doar de mașini. 

Aceleași ploi din iunie au distrus și podul de la Valea Drăganului care urmează și el să fie refăcut, dar și o bucată din drumul național care face legătura dintre Călățele și Beliș. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE