De cartier

Un nou ansamblu de locuințe colective în Borhanci

Autoritățile se pregătesc să aprobe un nou ansamblu de locuințe colective în colonia Borhanci.

„Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu – construire ansamblu de locuințe colective S+P+2E+R și amenajări exterioare, str Borhanciului f.n., beneficiar SC Gighibanda SRL, pe o parcelă proprietate privată”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliul local ce urmează să fie adoptat în ședința de miercuri, 16 iunie 2021. 

Prin PUD se propune construirea unui ansamblu de locuințe colective format din trei imobile cu regim de înălțime S+P+2E+R precum și amenajarea teritoriului cu spații verzi, amenajări pentru joacă, alei și platforme pentru circulații auto și pietonale, platformă subterană de colectare a deșeurilor. 

În interiorul parcelei vor fi amenajate locuri de parcare la sol, dar și în spații specializate amplasate la subsol. 

Beneficiarul proiectului este firma SC Gighibanda SRL, înființată în 2005 și deținută de Ionel Nastasă (55%), Emiliu Vasile Goia Petrean (40%) și Petronela Nastasă (5%).

Dezvoltatorul imobiliar Gighibanda Cluj-Napoca a încheiat anul 2019 cu un profit net de 2,4 milioane euro, dublu față de anul 2018.

CITEȘTE ȘI: Gighibanda, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Cluj-Napoca, a avut anul trecut profit net de 2,4 milioane euro. În afacere sunt implicați și un fost viceprimar și doi avocați

Însă, după cum notează reprezentanții administrației locale, recepția imobilelor de locuințe colective este condiționată de realizarea amenajărilor exterioare propuse pe teren, respectiv a spațiilor verzi, sistemului de alei și platforme pentru circulații auto și pietonale. 

„Emiterea autorizațiilor de construire pentru investiții (altele decât cele pentru infrastructura tehnico-edilitară) se va face ulterior reamenajării și lărgirii intersecției C-tin Brâncuși – Str Fagului – Str Romul Ladea – Str Borhanci de către municipalitate, dar nu mai târziu de 2026”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Parcela pe care se solicită construirea, în suprafață de 5610 mp, este situată pe frontul sudic al străzii Borhanciului, fiind delimitată de parcele cu fond construit – blocuri de locuințe – în partea estică și vestică, accesibilă și din strada Romul Ladea. 

Deoarece accesul dinspre cartierul Gheorgheni spre terenul studiat se realizează prin intersecția str C-tin Brâncuși – str Fagului – str Romul Ladea – str Borhanci, a cărei capacitate este depășită, emiterea autorizațiilor de construire pentru investiții (altele decât infrastructura tehnico-edilitară) se va face ulterior reamenajării și lărgirii intersecției de către administrația locală. 

În ianuarie 2019, primarul Emil Boc anunța impunerea unei „limite” pentru construcțiile imobiliare din Borhanci până la extinderea sensului giratoriu, proiect ce a fost condiționat ulterior de realizarea centurii metropolitane. 

„În momentul în care se va emite autorizaţie de construcţie pentru lărgire, în acel moment se va porni şi emiterea autorizaţiei de construcţie pentru cartierul Borhanci. 

Până atunci, ca să fie foarte clar, pe Borhanci şi pe Bună Ziua se vor limita construcţiile imobiliare”, declara edilul la începutul lui 2019. 

CITEȘTE ȘIExtinderea străzilor Borhanci și Bună Ziua se mai amână o tură. BOC anunță o “limită” pentru autorizațiile de construire

Totuși, administrația locală a prevăzut și o excepție în acest sens pentru imobilele sub 20 de apartamente pe proiect, întrucât acestea nu aduc un impact major asupra traficului. 

Potrivit autorităților locale, atât realizarea sensului giratoriu Brâncuși-Borhanci-Romul Ladea-Fagului, cât și extinderea arterei C-tin Brâncuși vor fi posibile abia în condițiile realizării centurii metropolitane. 

CITEȘTE ȘI: Locuitorii din Borhanci, nevoiți să mai aștepte până la extinderea sensului giratoriu. Emil Boc: „O structură majoră de lărgire, conform proiectului care vine din Centura Metropolitană”

În colonia Borhanci autoritățile își propun să realizeze un Hub educațional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de 76 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *