In vizor

Un medic oncolog clujean prevede un viitor sumbru: „Vom avea un număr mai mare de recidive probabil inoperabile și cazuri metastatice”

Scris de 787

Doctorul Larisa Ciule – Medic Primar Oncologie Medicală în cadrul Spitalului Județean Cluj a făcut o scurtă recapitulare a modului în care pandemia a afectat bolnavii oncologici. În 2020 a scăzut numărul persoanelor care s-au prezentat le medic, a scăzut numărul cazurilor noi de cancer însă a crescut numărul de decese deoarece pacienții s-au prezentat la medic mult mai târziu. Însă această situație nu a fost neapărat doar din vina bolnavilor. Trei luni de stare de urgență timp în care deplasările s-au făcut cu mare dificultate, iar accesul pacienților în spitale au fost limitat au contribuit de asemenea la înrăutățirea stării de sănătate a bolnavilor de cancer. 

„Și în Cluj, ca și în celelalte județe adresabilitatea a fost mai scăzută din cauza anxietății pacienților. Este un slogan pe care nu doar eu ci și colegii lor l-am adoptat spunându-le pacienților: Veniți la noi la controale dacă sunteți cazuri noi sau dacă este o suspiciune de recidivă. Întotdeauna i-am încurajat în ciuda acestei perioade speciale care s-a întins la aproape un an. Ei au venit într-un număr mai redus, însă noi am militat permanent pentru venirea lor și transformarea acestei perioade cât de cât normal. Am avut număr mai scăzut de cazuri noi și de monitorizări, dar un număr mai ridicat de decese din cauza faptului că pacienții au venit în ultimul stadiu la noi și acesta a fost sfârșitul. Ce ne va aștepta anul acesta și în 2022 va fi o incidență mai mare și un număr mai mare de recidive probabil inoperabile și cazuri metastatice și vom vedea cum ne vom descurca atunci. Să sperăm că nu voi avea dreptate și nu ne așteaptă un viitor atât de sumbru”, a explicat medicul Larisa Ciule.

În ceea ce privește infectarea cu virusul COVID-19 doamna doctor a precizat că boala pacienților nu s-a agravat în urma contractării virusului, iar cei mai mulți dintre ei au făcut o formă ușoară. Mai mult decât atât 95% dintre ei s-au vaccinat deja.

”Partea bună este că boala lor nu a fost agravată dacă s-au infectat cu COVID. Nu a fost niciun caz sever, a fost forme ușoare, majoritatea fiind tratați la domiciliu, mai puțin de un sfert au fost spitalizați.  Am așteptat vaccinarea, am făcut-o și din fericire și pacienții noștri și așteptăm noile reglementări care vor scuti pacienții de retestări având în vedere imunizarea lor în proporție de 95%. În acest an am încurajat pacienții să își efectueze aceleași terapii în teritoriu. Aș vrea să le spun pacienților să vină în continuare cu încredere la noi, să nu le amâne pentru că acele amânări chiar dacă pot părea scurte pot costa foarte mult, realist vorbind”, a declarat medicul clujean în cadrul unei dezbateri organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer din România.

Care sunt de fapt principalele temeri ale bolnavilor de cancer?

Cei mai mulți dintre bolnavii de cancer, la fel ca și restul cetățenilor, își doresc ca lucrurile să revină la normal și să poată sta de vorbă cu alți pacienți atunci când se află în sălile de așteptare sau în saloane. 

„Temerea dumnealor este că se pot infecta inclusiv la noi în clinică, dar le-am explicat că acest risc este foarte mic. Temerea lor este legată și de vaccinare, însă noi le-am spulberat temerile și le-am explicat importanța acestor beneficii pentru a-și putea asigura continuitatea tratamentului. Cei care urmează un tratament cronic oncologic se întreabă cât va mai dura această pandemie și cât vor mi fi aceste greutăți: cele legate de distanțare, de mască, pentru că el e dor de acea normalitate. Când stăteau aproape în sala de așteptare sau în saloane și puteau vorbi între ei, Există o solidaritate între pacienții oncologici și asta le lipsește”, a mai explicat medicul Ciulea.

Medici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au făcut împreună un apel la conştientizarea importanţei de a depista şi trata rapid cancerul, chiar şi în timpul pandemiei. Pacienţii oncologici sunt încurajaţi să îşi învingă teama de COVID-19 şi să se întoarcă la medic pentru a-şi continua tratamentul, încrezători că spitalele şi centrele oncologice respectă cu stricteţe regulile de siguranţă sanitară. În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgenţă medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic şi să înceapă tratamentul corespunzător.

“Diagnosticarea oncologică a scăzut cu 30-40% faţă de 2019 şi avem peste 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, faţă de noiembrie 2019. Ca să nu mai vorbim despre cancerele pulmonare: sunt peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei. În contextul lansării Planului European de Cancer, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Oncologie menit să reducă povara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluţie pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer” declară Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În sprijinul pacienţilor, platforma CdelaControl.ro, lansată în timpul pandemiei, şi-a propus să adune la un loc cele mai importante informaţii despre boală, de ce şi cât de importantă este administrarea corectă şi neîntreruptă a tratamentului. Aici, pacienţii găsesc şi o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale şi clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în ţară. Toate informaţiile sunt verificate de medici specialişti cu experienţă în tratarea acestor afecţiuni.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 16 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 17 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 18 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 18 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 19 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 19 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 20 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 21 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE