Sanatate

Un medic clujean explică de ce, în afară de anticorpi, vaccinul nu lasă ”surprize” în organism, chiar dacă e ”clasic” sau ”nou”

Scris de 371

Adrian Copcea este medic primar diabetolog. E cotat ca unul dintre cei mai buni nutriționiști ai Clujului, dar din partea de nutriție s-a retras, declarând că e momentul să aibă timp și pentru familie și hobby-ul său: chitările.

Anul trecut, în plină pandemie de necomunicare coerentă din partea autorităților pe tema Pandemiei de COVID-19, Adi Copcea a ales să facă el informarea necesară privind problemele medicale ridicate de virusul SARS-COV-2, educație necesară măcar celor din bucla sa de Facebook. Așa că a scris, inclusiv despre cum masca chirurgicală nu influențează cu nimic aportul de oxigen necesar organismului, demontând multe mituri și false atacuri de panică.

Azi, Adi Copcea ne explică de ce nu prea există ”clasic” și ”nou” în materie de vaccinuri, de ce ambele soluții de vaccinare sunt la fel de bune și de ce nu rămâne nimic, în afară de anticorpi, în organism după vaccinare, contrar a ceea ce încearcă conspiraționiștii să demonstreze.

”Știu că am postat mult cu covidul, dar ieri am avut o discuție cu un prieten care n-are facebook și mi-a transmis niște întrebări/probleme pe care și le pune el… Probabil am mai scris, dar nu cred că încurc.

1. Ideea că vaccinul Oxford/Astra e “clasic” iar Pfizer și Modena sunt “noi” deci cumva Oxford e mai sigur pe ideea asta. NU.
Mai exact. Da, vaccinuri cu vector s-au mai folosit, inclusiv cu adenovirus. Ideea e că în ADN-ul de adenovirus de cimpanzeu e integrată gena pentru profeina spike. Mai exact adenovirusul, care e un virus ADN, are în el (prin tehnica ADN recombinant, deci e un organism modificat genetic), gena pentru proteina ChAdOx1-S. Ajuns în corp, el determină corpul să fabrice proteina S. Exact asta fac și Pfizer și Moderna, doar că informația pentru proteina S acolo vine direct, sub formă ARN, pe când aici vine sub forma unei gene integrate în adenovirusul simian respectiv. În altă ordine de idei, da, s-a mai facut vaccin similar în MERS și a mers bine.

2. Ce ramâne în corp, poate vaccinul să ne faca ceva la anul, peste 2 ani? Ramâne informație gentică? ADN?
Aici e așa. În corp vaccinul petrece câteva zile apoi a plecat. Nu rămâne, nu se integrează. Ce rămane e răspunsul imun pe care l-a declanșat. Adică exact scopul lui. Rămân celule antrenate să riposteze atunci când dau de proteina spike, adica exact partea imunogenică a virusului, și care e și partea lui decisivă în a fi infectant. Acum: o problemă teoretică, pe care mi-am pus-o și eu, e în felul următor. Singura posibilitate de a ne face rău ar fi dacă acești anticorpi anti-proteina spike ar începe să atace celule de-ale noastre care seamănă. Până acum nu am citit sa fie vreo astfel de ipoteză. Iar partea cealaltă, care s-a discutat la cei foarte fragili, e că într-adevăr vaccinul determină un răspun imun. Asta uneori poate fi prea mult, să zicem, dacă organismul e într-o stare foarte proastă. Practic reacțiile secundare e posibil să apară, ele acompaniaza de fapt răspunsul corpului la vaccin (durerea, oboseala, stările pseudo-gripale, febra etc.).

Cam asta am vrut să lămuresc încă o dată, în cazul în care cineva își pune aceste probleme.

În rezumat, Oxford/Astra-Zeneca e tot un fel de Pfizer/Moderna un pic mai complicat. Dar cu aceeasi finalitate: anticorpi împotriva proteinei “țepuță” a virusului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 13 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 16 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 18 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE