Din oras

Un masterand clujean a realizat o harta interactiva a centralelor RAT

Ai o problema cu apa calda sau cu caldura si nu stii unde se afla centrala la care esti racordat? O aplicatie dezvoltata de un masterand de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca ar putea fi solutia pentru a afla rapid toate datele, de la localizare la tipul de centrala utilizata, vechime sau chiar materialele din care este alcatuita.   

Harta interactiva a sistemului centralizat de termoficare a fost, practic, lucrarea de disertatie a lui Mihai Iepure, care a absolvit cu nota 10 studiile masterale lin cadrul specializarii Geomatica a Facultatii de Geografie de la UBB Cluj-Napoca.

“Ideea dezvoltarii aplicatiei a pornit de la faptul ca o astfel de unealta lipsea din peisajul administratiei locale. Aplicatia dezvoltata in colaborare cu firma MicroMapper SRL Cluj-Napoca si Regia Autonoma de Termoficare (RAT) din Cluj-Napoca vine in ajutorul locatarilor ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare al municipiului. Acestia pot afla rapid si usor carui obiectiv din sistemul centralizat de termoficare le sunt arondate apartamentele, unde se afla exact obiectivele retelei de termoficare – centrale si puncte termice”, a explicat masterandul.

Prin intermediul aplicatiei se mai pot accesa si detalii referitoare la parametrii tehnici de functionare, de la numarul de blocuri arondate si tipul agentului termic, la temperaturi si presiuni de functionare, tipuri de conducte si materialul folosit la izolarea acestora, anul modernizarii.

Interactiunea utilizatorului cu aplicatia este facila, prin intermediul interfetei usor de inteles. In plus, functia de cautare integrata usureaza localizarea unui anumit bloc de locuinte sau a unui obiectiv termic.

La ce ar fi utila aplicatia?

“Avantajele implementarii si utilizarii unei aplicatii de tip WebGIS sunt faptul ca se faciliteaza accesul clientilor si a populatiei la informatii de interes public, un astfel de sistem bazat pe platforme cloud poate sustine un numar foarte mare de utilizatori simultan, costurile cu implementarea sistemului sunt relativ reduse iar introducerea, mentenanta si actualizarea datelor se face centralizat si in timp real, datorita tehnologiilor cloud”, detaliaza Mihai Iepure.

Munca pentru acest proiect a inceput prin luna februarie.

“Cei de la RAT m-au privit cu reticenta la inceput, pana cand i-am convins ca nu urmaresc sa fac bani din asta, ca nu dau lovituta pe piata locala. Mi-au dat o harta un pic mai veche cu pozitiile centralelor si informatii concrete cum ar fi agentul termic folosit, data la care au fost date in folosinta sau materialele utilizate. Informatii de domeniu public”, povesteste tanarul.

Profesorii care l-au coordonat in realizarea disertatiei au fost mirati, dar si incantati de abordarea unei zone concrete din administratia clujeana. In urma sustinerii lucrarii in fata comisiei de disertatie, lucrarea a primit nota 10.

Concret, utilizatorii pot intra pe aplicatie si pot da o cautare dupa numele blocului in care locuiesc, de pilda. Se poate naviga pe harta, locatia poate fi marita sau micsorata.

“Este util pentru locatari. Daca au ceva avarii la instalatia de apa calda sau de incalzire pot afla la care centrala anume sunt racordati si stiu unde sa sune. Linkul spre aplicatie ar putea fi integrat pe site-ul RAT, unde ar fi nevoie de niste investitii minime pentru obtinerea licentelor programului, de care eu nu am avut nevoie, folosindu-le doar in scop didactic. In Cluj nu mai exista asa ceva. Daca cei de la regie ar dori sa implementeze, le-as da acordul ca autor al lucrarii, gratuit. Ar fi utila pentru mai multa transparenta”, a mai spus masterandul.

Mihai Iepure este clujean, are 25 de ani si acum se afla intr-o mica vacanta, insa ar dori sa lucreze mai departe in zona hartilor interactive.

Oficialii RAT Cluj nu au putut fi contactati pentru a-si exprima parerea despre aceasta aplicatie si a preciza in ce masura ar putea fi implementata in cadrul activitatii institutiei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *