Justitie

UN FÂS: S-a respins cererea de chemare în judecată făcută de firma arhitectului Arnold Macalik, dar Primăria îi plătește 19.754 lei cheltuieli de judecată

Tribunalul Cluj a dat o primă decizie în procesul în care se dispută soarta reabilitărilor făcute în zona străzii Kogălniceanu din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Judecătoarea CAZAN Dumitriela Rodica a decis, pe de o parte, să respingă cererea de chemare în judecată făcută de firma arhitectului Arnold Macalik, SC MOSSFERN SRL, care a proiectat lucrările de reabilitare a zonei. Pe de altă parte, sentința dispune ca Primăria Cluj-Napoca, care a desfăcut intempestiv contractul încheiat cu societatea comercială, să plătească firmei lui Macalik 16.000 lei.

”Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei Primăria Municipiului Cluj-Napoca, invocată de pârâţi şi, în consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă în contradictoriu cu această pârâtă, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepţia rămânerii fără obiect a cererii de chemare în judecată şi, în consecinţă, respinge ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta MOSSFERN SRL, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Cluj-Napoca. Dispune obligarea pârâtului Municipiul Cluj-Napoca la plata către reclamanta MOSSFERN SRL a sumei de 19.754 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj”, arată solutia pe scurt a instantei.

Potrivit lui Emil Boc, contractul a fost reziliat pentru că arhitectul nu a dorit să repună pe soclu statuia Școala Ardeleană sau să păstreze copacii de pe strada Universității. Însă, declarațiile edilului nu au nicio legătură cu realitatea. De fapt, Boc a militat pentru schimbarea drastică a zonei și tăierea teilor de pe str Kogălniceanu pentru a putea fi platate alte specii de arbori.

Printre motivele de reziliere a contractului s-a mai invocat faptul că firma nu s-a achitat de obligațiile contractuale, că a realizat o parte din obiective cu întârziere. În replică, reprezentanții firmei de arhitectură au demontat acuzațiile făcute de primăria clujeană.

Cert este că un simplu proiect de reamenajare a unor străzi din centrul orasului trenează fără nicio explicație concretă. Proiectul de modernizare și pietonalizare a celor zece străzi din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, proiect cu finanțare europeană, are acum termen de finalizare la finele acestei luni. Lucrările sunt făcute de Astor Com – De Construct Project Consult.

Îmediat după rezilierea contractului cu Mossfern, primăria a încheiat un contract de asistență cu firma Madeby a arhitectului Nicu Ștefănuți. Valoarea lui este de 80.000 lei.

Devizul general al proiectului de modernizare și pietonalizare a celor zece străzi din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, proiect cu finanțare europeană,a fost ajustat și majorat la mijlocul lunii octombrie, potrivit propunerii noului biroul de proiectare contractat de Primărie, după ce vechiul proiectant a fost scos din proiect. Termenul de finalizare al șantierului, potrivit ultimului act adițional încheiat între Primărie și constructorul angajat, Astor Com – De Construct Project Consult, este 30 noiembrie 2023.

 

SURSA: Gazeta de Cluj