Vocea ta

Un copil suspect de meningită a creat panică la o grădiniță din Cluj

Grădinița Panda din cartierul Zorilor a fost pusă pe jar după ce un copil a ajuns la spital suspect de meningită. În urma unei sesizări primite de la un cititor, Ziar de Cluj a investigat această situație pentru a oferi informații corecte părinților îngrijorați.

Reprezentanții grădiniței ne-au confirmat că unul dintre copii a fost internat, dar erau și ei destul de îngrijorați, așteptând o confirmare de la spital dacă boala de care suferă copilul este sau nu este contagioasă.

”Vă rog să sunați și să vă interesați la spital, acolo unde este internat. Noi nu avem niciun document scris de la spital sau din altă parte. Vă rog să vă interesați la spital, de acolo poate să vă dea informația cea mai corectă”, ne-au transmis reprezentnații grădiniței.

Reprezentanții Spitalului de Copii au precizat că există un copil de la grădinița Panda internat, dar acesta nu suferă de meningită. Copilul se află la terapie intensivă cu encefalopatie, o boală care nu este contagioasă.

”Există un copil internat de la grădinița Panda, dar care nu are meningită. Copilul este cu o encefalopatie în curs de încadrare. Copilul nu este cu meningită. Îngrijorarea grădiniței și a restului părinților nu este justificată. Nu este o boală care se transmite de la un copil la celălalt. Copilul este cu encefalopatie, monitorizat în secția de terapie intensivă”, este poziția Spitalului de Copii.

Dr. Dorina Dupa, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj a precizat că boala de care suferă copilul nu este infecțioasă, nu reprezintă un pericol pentru ceilalți copii. Copilului îi sunt făcute investigații suplimentare pentru stabilirea diagnosticului, dar a meningita a fost exclusă. 

”S-a exclus meninigita, acesta estte un lucru bun. S-a făcut examenul lichidului encefalorahidian și în nici un caz nu este meningită sau mai ales meningococ care este cea mai gravă. Copilul este într-o stare gravă, este în comă și este intubat. Este supus în continuare la o serie de examinări virusologice. A fost făcut RMN care arată o arie de infecție extinsă, dar acest lucru nu înseamnă meningită. Nu este infecțioasă pentru că dacă ar fi nu ar avea ce căuta în pediatrie, ar fi dus la Spitalul de Boli Infecțioase. Copilul este în continuare în investigații cu suspiciunea de encefalită”, a specificat Dorina Duma.

Ziar de Cluj a consultat un specialist, medicul Văcăraș Vitalie, medic primar neurolog care a oferit detalii suplimentare despre această boală, encefalopatia.

”Encefalita sau meningita, dacă sunt din cauză virală sau din cauză bacteriană este contagioasă. Encefalopatia este o suferință generală a sistemului nervos, anume a creierului care poate să fie cronică sau poate fi sechelară. Sunt foarte mulți factori care influențează în perioada perinatală, sarcină, post-sarcină, traumatisme, infecții care lasă niște sechele la nivelul sistemului nervos central. Acestea sechele în cadrul encefalopatiei au tendința de a fi permanente: retard în dezvoltare, retard motor, retard în comunicare, dificultăți de echilibru. Practic o encefalopatie de o anumită cauză care este cronicizată nu este contagioasă, nu pune în pericol alți copii. Exista situația în care o ecefalopatie cronica care apare brusc, în contextul unei infecții”, potrivit medicului Vitalie Văcăraș.

Din declarațiile specialiștilor, baoala de care suferă copilul nu este contagioasă, astfel că atât reprezentanții grădiniței cât și părinții celorlalți copii nu trebuie să fie îngrijorați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *