Din oras

Fără alegeri locale în primăvară, Emil BOC a mutat „pomana porcului” – Zilele Clujului – tocmai în toamnă. Festivalul Internațional de Carte Transilvania a fost scos din piața publică pe ușa din dos

„Zilele Clujului” a fost transformat într-un eveniment de umplutură, chiar dacă este prezentat drept un „succes” în desfășurare. Iar Festivalul Internațional de Carte Transilvania a fost scos pe ușa din dos din piața publică. Atât de mult s-au pregătit „specialiștii” în spectacole si festivaluri din administrație, încât i-au făcut loc tocmai în toamnă, pe-o vreme de moină și vânt. Până și sărbătoarea clujenilor a avut de suferit din cauza altor evenimente mult mai însemnate, precum Untold. 

Practic, Emil Boc a distrus un proiect ce ar fi trebuit să se desfășoare în luna mai întrucât era mult mai preocupat de alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Evident, sărbătoarea clujenilor a fost pusă în stand by: trebuiau numărate voturile, Emil Boc urma să se plimbe până la Bruxelles și-napoi, dar mai presus de orice, trebuia pregătit terenul pentru Festivalul UNTOLD, acest business de casă al baștanilor clujeni. 

Până la Untold nici iarba n-a crescut, nici proiectele de infrastructură nu s-au urnit din loc, tot publicul era lăsat să aștepte marele eveniment. 

Zilele Clujului, un eveniment dedicat cu adevărat clujenilor, a fost amânat cât mai departe, către toamnă, în pragul începutului de an școlar.

Trebuie să spunem că un alt eveniment cultural însemnat nu și-a mai aflat locul în urbea clujeană:

Festivalul Internațional de Carte Transilvania 2019, ediția cu numărul 7, o ediție aniversară, nu a mai fost organizată din cauza lipsei de sprijin financiar a autorităților locale. 

Clujul care „citea” a devenit un oraș numai bun pentru mici și bere. 

„La Cluj s-a scris istorie culturală în fiecare an la FICT și, de aceea, și decizia de a face o pauză de un an, sau de a nu organiza ediția de anul acesta a fost una extrem de grea și de dificilă.

Ea a venit totuși ca o consecință a dificultăților pe care le-am întâmpinat în organizarea edițiilor anterioare. Și aceste dificultăți au ținut întotdeauna de strângerea bugetelor. A lucra mai tot timpul într-un echilibru fragil în care nu știi dacă îți poți acoperi costurile, e cel puțin complicat și frustrant.

Și aș mai sublinia: sunt din ce în ce mai puțini cei care ar putea fi dispuși să investească în cultură, în general, și în cultura scrisă, în mod particular. În cele din urmă însă, nu vreau să indic că cineva ar purta o vină, pur și simplu contextul cultural actual este efectiv nefavorabil!, a mărturisit în cadrul unui interviu Gabriel Bota, directorul FICT. 

sursa foto: napocanews.ro

De fapt, chiar în această perioadă, sfârșit de septembrie și început de octombrie, în mod obișnuit era organizat Festivalul Internațional de Carte Transilvania. 

Culmea, deși vânzarea de carte a crescut considerabil în ultimii ani, publicul cititor de carte a devenit tot mai redus: numărul cititorilor a scăzut dramatic. 

Iar Clujul cultural a fost înlocuit de evenimente axate pe distracție și voie bună, mici și bere, să fie…

Da, cu venirea toamnei i-a apucat hărnicia și pe slujbașii municipali, care au demarat proiecte trăsnite, șantiere, străzi smart și alte găselnițe ce nu pot decât să se împotmolească odată cu blocarea orașului din cauza traficului. 

Acesta este contextul în care Primăria a decis o schimbare de paradigmă:

Zilele Clujului au fost înlocuite de Untold, iar Festivalul Internațional de Carte Transilvania nu și-a mai aflat loc în calendarul obișnuit al evenimentelor culturale de toamnă. În acest weekend sunt organizate Zilele Clujului, cu un program întocmit la repezeală.

În contextul în care în Iași, în perioada 2-6 octombrie 2019, va fi organizată o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, iar în Timișoara va fi organizat Festivalul International de Literatură, la finele lunii octombrie, în vreme ce în Capitală mai era bifată o ediție excepțională a Bookfest 2019, în perioada 29 mai – 2 iunie, adică chiar după alegerile europarlamentare din acest an, în Cluj, „Cartea” a fost scoasă prin ușa din dos, iar evenimentul dedicat clujenilor, „Zilele Clujului”, și-a găsit loc tocmai în toamnă, în prag de an școlar.

Explicația este, totuși, alta, cu iz politic: 

Zilele Clujului erau organizate anual în primăvară, în pragul alegerilor locale. Cum anul acesta urmează să avem alegeri prezidențiale, „pomana porcului” a fost mutată în pragul acestei date însemnate. Substratul este, de fiecare dată, același: unul politic. 

Da, iar Festivalul Internațional de Carte Transilvania nu a fost pur și simplu suspendat, ci scos din Agora, din Piața Publică a orașului. Distrus. 

Pentru organizarea Zilelor Clujului, Consiliul Local a alocat suma de 950.000 lei de la bugetul local pe anul 2019.

“În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În acest an va avea loc ediția a opta a Zilelor Clujului, iar noi ca municipalitate încercăm de fiecare dată să ne aliniem la standardele pe care aceste festivaluri le-au impus. Programul Zilelor Clujului se conturează cu ajutorul propunerilor venite din partea asociațiilor culturale, sportive, sociale sau de alt tip, cât și al instituțiilor care funcționează în municipiul Cluj-Napoca, începând de la centre culturale străine, consulate, până la asociațiile oamenilor de afaceri sau orașe înfrățite și nu în ultimul rând, sugestii ale cetățenilor municipiului. Evenimentele se vor desfășura în spațiile publice din oraș, parcuri și piețe, în cartiere și zona centrală, fiind un punct de atracție pentru turiștii din țară și străinătate”, este precizat în proiectul de hotărâre prin care a fost aprobată suma de 950.000 de lei pentru acest eveniment.

În primăvara anului 2020, veți avea surpriza de a constata că Zilele Clujului vor fi organizate chiar înaintea alegerilor locale. Am zis. 

 

 

 

 

 

featured image: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *