In vizor

Un clujean, printre cei mai buni specialisti in cafea din lume

E unul dintre cei mai dedicati si buni barmani profesionisti din Cluj. Ba chiar unul dintre cei mai buni barista, pentru ca o cafea buna este pentru Vlad Buda o meserie la fel de mult cum e placere. Iar asta se vede in minutul in care il auzi vorbind despre cafea.

Un ibric sau un filtru de cafea nu sunt suficiente pentru prepararea unei cafele, spune tanarul care, in 2012, a obtinut locul 8 Mondial in Viena, la Brewers Cup. Acolo, povesteste el, a invatat cum “sa te controlezi cand faci cafea pentru oameni ale caror carti le citesti, am invatat cum sa articulez gustul in cuvinte si am invatat ca orice experienta este unica”.

Cafeaua trebuie apreciata ca un fruct, spune Vlad, iar daca ajungem sa ne dam seama de asta, am facut deja un pas mare spre a obtine o cafea cu adevarat buna.

“Cafeaua pe care o consumam noi este samanta unui fruct, comparabil cu cireasa, piersica sau orice alt fruct cu sambure, deci nu ar trebui sa fie diferente de savoare intre ele. Atunci cand consumam fructe, le preferam pe cele proaspete. Astfel, prospetimea este un factor cheie in avea o cafea buna”, explica el.

La sfarsitul anului trecut, Vlad a deschis, impreuna cu Dani Ursan, o cafenea in… Bucuresti. Scopul lor, departe de a pune bani la saltea, este sa faca lumea sa inteleaga ca aceasta bautura de origine, preparata din boabe proaspat prajite si rasnite, nu e o fita, ci e pur si simplu mai buna decat ce stim noi ca inseamna „cafea” si ca, asemenea unui vin bun, iti deschide o lume a aromelor, care nu te asteptai sa existe intr-o ceasca.

Steam este coffee shopul care transforma rutina consumatorilor de cafea, aducand in drumurile lor zilnice cafeaua de specialitate. Conceptul coffee shopului este unul pe cat de simplu, pe atat de frumos. Steam isi propune sa creeze in cele mai mici spatii din Bucuresti locuri in care sa prepare si sa serveasca cea mai buna cafea. Produsul vedeta este To Go-ul, iar cei 12 metri patrati dedicati cafenelei gazduiesc barista profesionisti, care pot controla foarte bine calitatea boabelor. Vlad este campion Brewers Cup, atat el cat si Dani fiind barista profesionisti cu experienta internationala in acest domeniu.

“Este foarte usor, pentru ca fac ceea ce imi place. Nu simt nicio presiune si nu simt ca lucrez vreodata. Sentimentul de a aduce bucurie oamenilor prin intermediul cafelei, zi dupa zi, este minunat. „Multumesc-ul” celor care ne trec pragul la Steam valoreaza mai mult decat orice. Daca vrei sa faci ceva bine, ai nevoie de foarte mult exercitiu. Cred ca talentul este necesar in comunicare, atunci cand incerci sa articulezi experienta gustului pe care oamenii o vor avea”, spune el.

Vlad spune ca nu e un mare promoter al aparatelor de preparat cafea pentru acasa, pentru ca ele au fost inventate pentru a ne face viata mai usoara, nu pentru a ne oferi ca rezultat o cafea neaparat buna.

“Ideal ar fi sa nu investim intr-un aparat oarecare pentru facut cafea, ci mai degraba intr-o rasnita de cafea. Foarte important, in timpul macinarii se pierd in jur de 30% din compusii aromatici volatili ai cafelelei. Astfel, daca pastram cafeaua macinata timp de doua saptamani, isi pierde foarte mult din proprietati si, in consecinta, gustul ii este alterat. Revenind la investitii si la modul de preparare, o varianta foarte buna pentru acasa o reprezinta metodele alternative de preparat cafea, cum ar fi AeroPress-ul ori un filtru de portelan – V60 sau Kalita. Cafeaua va fi astfel mult mai complexa si delicata.”, propune el.

Pe viitor, tanarul ce a lucrat o buna bucata de vreme pe post de barman la Booha isi propune sa deschida mai multe cafenele in capitala, dar si in Cluj. 

sursa foto: Facebok, Victor Arsene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *