In vizor

Un clujean a obținut în instanță dreptul de a construi în Pepiniera Becaș, pe locația Parcului Est

Scris de 1,424

După cinci ani în care s-a aflat în proces cu Primăria, o familie a reușit să obțină dreptul de a beneficia din nou de terenul pe care îl dețin în Pepiniera Becaș, respectiv de a putea construi pe acel teren.

Terenul este situat în Pepiniera Becaș, iar prin PUG 1999, când era în proprietatea statului român, i-a fost stabilită încadrarea în UTR CB5 – ”centru de conferințe și expoziții internaționale”. Prin noul PUG terenul este încadrat în UTR U Va = zonă de urbanizare – zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Potrivit noii reglementări, este interzisă schimbarea destinației terenului, reglementarea având caracter definitiv ce nu poate fi schimbată prin PUZ. Autoritatea publică și-a manifestat dreptul de a dezvolta pe acest teritoriu o amplă zonă verde – Parcul Est.

Proprietarii au susținut în instanță că prin schimbarea destinației zonei le este încălcat dreptul de proprietate deoarece nu mai pot construi pe teren, nu îl mai pot vinde și nici nu pot fi obligați să deschidă accesul publicului în mod nelimitat pe proprietatea lor.

”Prin faptul că PUG a fost elaborat în lipsa oricărei surse de finanțare a pretinsului obiectiv de utilitate publică, Parcul Est, pârâtul a ”rezervat” în mod nelegal terenurile proprietate privată, prin schimbarea încadrării funcționale, golind dreptul de proprietate de orice conținut, în vederea realizării unei viitoare și incerte achiziții sau exproprieri”, menționează reclamanții.

Între timp, Parcul Est a devenit o certitudine, iar Primăria va începe procesul de expropriere, iar toți cei care dețin acolo terenuri vor fi obligați să le cedeze Primăriei. Datorită schimbării încadrării, proprietarii ar putea să obțină mai mulți bani pentru terenul deținut. 

Proprietarii terenului au solicitat renunțarea la încadrarea în zonă verde și revenirea la încadrarea în centru de conferințe și expoziții internaționale sau stabilirea unei încadrări care să permită construirea de locuințe.

Instanța a admis în partea cererea de chemare în judecată formulată de proprietari și obligă consiliul local la schimbarea încadrării funcționale a acestor terenuri în încadrarea avută anterior.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 8 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 14 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 14 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 17 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 18 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE