In vizor

Un clujean a obținut în instanță dreptul de a construi în Pepiniera Becaș, pe locația Parcului Est

După cinci ani în care s-a aflat în proces cu Primăria, o familie a reușit să obțină dreptul de a beneficia din nou de terenul pe care îl dețin în Pepiniera Becaș, respectiv de a putea construi pe acel teren.

Terenul este situat în Pepiniera Becaș, iar prin PUG 1999, când era în proprietatea statului român, i-a fost stabilită încadrarea în UTR CB5 – ”centru de conferințe și expoziții internaționale”. Prin noul PUG terenul este încadrat în UTR U Va = zonă de urbanizare – zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Potrivit noii reglementări, este interzisă schimbarea destinației terenului, reglementarea având caracter definitiv ce nu poate fi schimbată prin PUZ. Autoritatea publică și-a manifestat dreptul de a dezvolta pe acest teritoriu o amplă zonă verde – Parcul Est.

Proprietarii au susținut în instanță că prin schimbarea destinației zonei le este încălcat dreptul de proprietate deoarece nu mai pot construi pe teren, nu îl mai pot vinde și nici nu pot fi obligați să deschidă accesul publicului în mod nelimitat pe proprietatea lor.

”Prin faptul că PUG a fost elaborat în lipsa oricărei surse de finanțare a pretinsului obiectiv de utilitate publică, Parcul Est, pârâtul a ”rezervat” în mod nelegal terenurile proprietate privată, prin schimbarea încadrării funcționale, golind dreptul de proprietate de orice conținut, în vederea realizării unei viitoare și incerte achiziții sau exproprieri”, menționează reclamanții.

Între timp, Parcul Est a devenit o certitudine, iar Primăria va începe procesul de expropriere, iar toți cei care dețin acolo terenuri vor fi obligați să le cedeze Primăriei. Datorită schimbării încadrării, proprietarii ar putea să obțină mai mulți bani pentru terenul deținut. 

Proprietarii terenului au solicitat renunțarea la încadrarea în zonă verde și revenirea la încadrarea în centru de conferințe și expoziții internaționale sau stabilirea unei încadrări care să permită construirea de locuințe.

Instanța a admis în partea cererea de chemare în judecată formulată de proprietari și obligă consiliul local la schimbarea încadrării funcționale a acestor terenuri în încadrarea avută anterior.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *