In vizor

Un clujean a obținut în instanță dreptul de a construi în Pepiniera Becaș, pe locația Parcului Est

Scris de 1,424

După cinci ani în care s-a aflat în proces cu Primăria, o familie a reușit să obțină dreptul de a beneficia din nou de terenul pe care îl dețin în Pepiniera Becaș, respectiv de a putea construi pe acel teren.

Terenul este situat în Pepiniera Becaș, iar prin PUG 1999, când era în proprietatea statului român, i-a fost stabilită încadrarea în UTR CB5 – ”centru de conferințe și expoziții internaționale”. Prin noul PUG terenul este încadrat în UTR U Va = zonă de urbanizare – zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Potrivit noii reglementări, este interzisă schimbarea destinației terenului, reglementarea având caracter definitiv ce nu poate fi schimbată prin PUZ. Autoritatea publică și-a manifestat dreptul de a dezvolta pe acest teritoriu o amplă zonă verde – Parcul Est.

Proprietarii au susținut în instanță că prin schimbarea destinației zonei le este încălcat dreptul de proprietate deoarece nu mai pot construi pe teren, nu îl mai pot vinde și nici nu pot fi obligați să deschidă accesul publicului în mod nelimitat pe proprietatea lor.

”Prin faptul că PUG a fost elaborat în lipsa oricărei surse de finanțare a pretinsului obiectiv de utilitate publică, Parcul Est, pârâtul a ”rezervat” în mod nelegal terenurile proprietate privată, prin schimbarea încadrării funcționale, golind dreptul de proprietate de orice conținut, în vederea realizării unei viitoare și incerte achiziții sau exproprieri”, menționează reclamanții.

Între timp, Parcul Est a devenit o certitudine, iar Primăria va începe procesul de expropriere, iar toți cei care dețin acolo terenuri vor fi obligați să le cedeze Primăriei. Datorită schimbării încadrării, proprietarii ar putea să obțină mai mulți bani pentru terenul deținut. 

Proprietarii terenului au solicitat renunțarea la încadrarea în zonă verde și revenirea la încadrarea în centru de conferințe și expoziții internaționale sau stabilirea unei încadrări care să permită construirea de locuințe.

Instanța a admis în partea cererea de chemare în judecată formulată de proprietari și obligă consiliul local la schimbarea încadrării funcționale a acestor terenuri în încadrarea avută anterior.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 9 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 11 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 12 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 12 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 13 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE