Uncategorized

Un clujean a fost nevoit să se mute de acasă cu doi copii mici din cauza zgomotelor de la vecinii care își renovează apartamentul

Un clujean, tatăl a doi copii mici, susține că a fost nevoie să plece de acasă deoarece copiii sunt privați de somn din cauza renovărilor ce au loc în apartamentul situat deasupra lor. Atât copiii, unul de doi ani și celălat de câteva săptămâni, cât și soția care a născut recent, au nevoie de odihnă, lucru imposibil în sunet de bormașină și pereți sparți.

„Anul trecut s-a vandut apartamentul de deasupra noastra, iar in acest an in luna Martie, noii proprietari au inceput lucrari de modernizare. Eu nu am vreo problema cu asta, este dreptul lor. Eu am luat legatura cu dansii in martie si i-am informat ca sotia mea este gravida si urmeaza sa nasca in luna August si de aceea i-am rugat daca ar putea termina lucrarile pana atunci. Problema este ca de atunci si pana in luna August nu s-a lucrat nimic, iar de 2 saptamani au inceput lucrarile. Sotia mea a nascut in 19 august, iar pe langa asta mai avem un copil de 2 ani jumate. Eu as dori sa va intreb pe dumneavoastra ce am putea face noi in aceasta situatie, deoarece este imposibil pentru un copil de 2 ani si mai ales pentru un nou-nascut sa locuiasca intr-o asemenea galagie. De dimineata pana dupa-masa sunet de bormasina, spart pereti si asa nai departe. Este o galagie de nici nu te poti auzi in casa. Copilul de 2 ani nu poate dormi de amiază iar un nou nascut trebuie sa doarma 20 de ore pe zi. Nu mai zic de sotia mea care are nevoie de odihna. Ceea ce se intampla cu cei 2 copii se numeste privare de somn. As dori sa va rog daca imi puteti spune ce putem noi face in aceasta situatie. Asa cum dansii au dreptul sa isi renoveze apartamentul, cred ca si noi avem dreptul sa locuim in conditii normale in casa noastra, dar datorita zgomotului produs, acest lucru este imposibil. Cu atat mai mult pentru cei 2 copii. Din aceasta cauza a trebuit sa plecam de acasa pe perioada nedeterminata, lucru care nu mi se pare normal”, a povestit bărbatul.

Ce spune legislația?

Legislația din România stabilește că orele de liniște sunt intervalul orar între 22:00-8:00 și 13:00-14:00, când este interzis să faci zgomote puternice, inclusiv folosirea bormașinii. Aceste ore sunt considerate perioade de odihnă și încălcarea lor poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 500-1500 de lei.

În ceea ce privește lucrările desfășurate în afara orelor de liniște, legislația menționează că tulburarea, fără drept, a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7,00-14,00 și 16,00-23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 de dB, măsurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicate de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical;″

Dar, de asemenea, se stipulează și că lucrările de reparații, construcție, amenajare, renovare reprezintă factori perturbatori ai liniștii publice, dar pot fi realizate dacă intră sub incidența excepției, a ″lucrărilor care au caracter urgent″. 

Cine stabilește caracterul urgent? Cel mai adesea, agenții de poliție nu îi vor amenda pe cei care execută lucrări de renovare în apartament dacă sunt respectate orele de liniște.