In vizor

Un bebeluș a murit după ce a fost născut acasă, în baie. Părintele Stelian Tofană: „Nu încurajăm nașterea în iesle, în condiții precare, ci în maternități, în condiții de siguranță maximă medicală”

Un bebeluș a murit la începutul acestei săptămâni, după ce mama sa a decis să nască acasă, în apă, în propria baie. Pentru că în timpul nașterii au intervenit complicații, femeia a sunat la 112 și a fost transportată, împreună cu bebelușul, la Clinica Ginecologie 1 din Cluj-Napoca, scrie StiriMed.

Șefa secției de Neonatologie din spital, prof. Gabriela Zaharia, care l-a primit pe micuțul născut acasă, a declarat că acesta nu a mai avut șanse de supraviețuire. Medicul a atras atenția că nașterile acasă pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a fătului.

Ca urmare a acestei tragedii, Ziar de Cluj și-a propus o dezbatere publică în care să implice diverse categorii socio-profesionale pe tema nașterii la domiciliu. L-am întrebat pe preotul Stelian Tofană cum este perceput copilul, din perspectiva Bisericii creștine, înainte și după naștere și dacă există anumite recomandări ale Bisericii pentru modalitatea de a aduce pe lume un copil, cu asistență medicală sau nu.

Părintele Tofană a explicat faptul că, de la momentul conceperii și până la moarte, ființa umană este la fel de „ființă”, biserica încurajând mamele să nască în maternități, în condiții moderne, de siguranță, nașterea naturală, în iesle, constituind apanajul altor secole:

„Potrivit învățăturii Bibliei, a cărții de temelie e Bisericii, copilul, de la concepere, este ființă, este ființa ontologică în toată viața ei. Din momentul conceperii este un om, este o ființă vie, cu inimă care bate ș.a.m.d. De aceea, avortul, din faza aceasta, este socotit de către Biblie, de către biserică, drept o faptă reprobabilă, ca să nu folosesc cuvântul ucidere. 

Biserica nu are recomandări precise vizavi de locul unde să se nască copiii, dar susține și încurajează condițiile optime în care un copil să se nască pentru a nu fi afectată viața lui și a mamei, adică în maternități, în condiții moderne, în condiții de siguranță maximă medicală. Deci, nu încurajăm nașterea în iesle, în condiții precare. Acestea sunt probleme învechite cu oameni care au probleme vizavi de viața lor și de interpretarea Bibliei și care expun copiii nou-născuți la pericole mari, cum este cazul de față. Biserica nu încurajează astfel de fapte și astfel de opinii și de atitudini, ba, dimpotrivă, Biserica este pentru condițiile cele mai bune în care să se nască un copil; de-asta sunt maternități, de-asta sunt spitale. Trăim într-o lume modernă, trăim într-o lume în care trebuie să ne folosim de absolut toate tehnicile și de ajutorul medicinii de ultimă oră. 

Biserica încurajează și ajută familia și pe tinerele mame prin consiliere, susține familia creștină și copiii, ca bază și celulă a societății noastre. Încurajăm familiile cu copii, nașterea de copii. După naștere, botezul este momentul crucial din viața copilului, când el intră în trupul lui Hristos, devenind o parte din trupul universal al lui Hristos, care este Biserica, și un membru creștin.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *