In vizor

Un avocat clujean a invins ANAF in instanta

Scris de 15,660

Un avocat din Cluj-Napoca a descoperit o grava eroare facuta de Administratia Nationala de Administrare Fiscala, iar acest fapt ar putea duce la sute de procese pe care contribuabilii le-ar putea castiga cu Finantele Publice. El a demonstrat, intr-un proces civil aflat pe rolul Tribunalului Cluj, ca presedintele ANAF nu a publicat in Monitorul Oficial lista cu societatile comerciale declarate inactive din punct de vedere fiscal, in perioada 2008-2010. Cu toate acestea, ANAF a refuzat dreptul de deducere al TVA din partea firmelor care au avut relatii contractuale cu societatile comerciale inactive si a considerat ca, in cazul acelor facturi, TVA-ul nu trebuia sa fie deductibil.

Ciprian Paun a reprezentat o firma de logistica si transport, Englmayer Romania SRL, care a fost obligata de ANAF la plata sumei de 200.000 de lei. Procesul a fost castigat de firma respectiva, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Cluj.

In acest dosar, avocatul clujean a descoperit o grava eroare facuta de ANAF, si anume faptul ca institutia nu a publicat in Monitorul Oficial lista societatilor comerciale declarate inactive fiscal, in perioada 2008-2010, asa cum prevedea textul legal.

Firmei de transport si logistica i s-a refuzat dreptul de deducere al TVA de ANAF pentru faptul ca a avut relatii contractuale cu o firma inactiva din punct de vedere fiscal, SC Pro Rebetrans SRL. Numai ca, spune avocatul clujean, aceasta informatie ar fi trebuit sa fie publicata in Monitorul Oficial.

In motivarea sentintei definitive a Curtii de Apel Cluj, se arata ca nu exista nicio prevedere legala prin care o societate sa aiba obligatia verificarii partenerilor in registrul contribuabililor inactivi, daca acestia au facut o declaratie publica în acest sens. Mai mult, registrul contribuabililor inactivi a fost disponibil pe site-ul ANAF abia la finele anului 2011.

Avocatul Ciprian Paun a descoperit ca, in realitate, ANAF nu a publicat in  Monitorul Oficial lista societatilor comerciale declarate inactive fiscal, in perioada 2008-2010, asa cum stabilea prevederea legala.

“In acest sens initial prin Ordinul nr.575/2006 a prevedea ca:„Contribuabilii sunt declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se publica în Monitorul Oficial”.

Ulterior ordinul nr.819 din 19 mai 2008 pentru aprobarea procedurii privind declararea contribuabililor inactivi prevedea – pentru perioada de referinta – la art.3 ca declararea contribuabililor inactivi se face cu data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi”, se arata in motivarea instantei.

“Asta inseamna ca lista contribuabililor declarati inactivi, din perioada 2008-2010, trebuia publicata in Monitorul Oficial, iar ANAF nu a facut aceasta dovada, ceea ce inseamna ca din punct de vedere al eficientei acelui ordin, se considera ca acesti contribuabili nu au fost inactivi. Asta inseamna ca TVA-ul trebuia sa fie deductibil”, explica avocatul clujean.

Deoaece ANAF face controale retroactiv, pe ultimii cinci ani, foarte multe firme sunt obligate sa plateasca aceasta diferenta de TVA. In cazul firmei  Englmayer Romania SRL, reprezentata de Ciprian Paun, declaratia de impunere emisa de ANAF a fost de 200.000 de lei, insa in instanta acesta a fost anulata.

Sentinta obtinuta la instanta clujeana poate fi o indrumare pentru alti avocati din tara, cu spete similare.

“Ei pot sa verifice daca societatile inactive erau declarate inactive prin Odin publicat in Monitorul Oficial. In caz contrar, pot demonstra acest lucru in instanta si vor avea castig de cauza cu ANAF”, spune avocatul Ciprian Paun.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE