De cartier

Un angajament asumat și nerespectat îi privează pe tinerii din Mănăștur de 2 terenuri de tenis. 1,7 ha de teren rămân în paragină

Primăria Cluj-Napoca punea la dispoziția firmei SC Tehnofrig Parcul Rozelor SA, în anul 2007, 1,7 ha de teren situate în vecinătatea Parcului Rozelor din cartierul Mănăștur. Contractul fusese încheiat pentru o perioadă de 20 de ani. Firma în cauză trebuia să realizeze un complex sportiv care să includă 10 terenuri de tenis, dintre care 2 terenuri trebuiau să fie puse la dispoziția publicului în mod gratuit. Ei bine, acest aspect nu a fost respectat niciodată. 

În acest sens, deputatul independent Adrian Dohotaru, a adresat o scrisoare deschisă către Gheorghe Șurubaru, city-managerul municipiului Cluj-Napoca, privind rezilierea acestui contract.

Iată ce a semnalat Dohotaru în cadrul solicitării sale:

″Scrisoare deschisă

Stimate domnule city-manager Șurubaru,

mă adresez dvs. nu doar în calitate de administrator al orașului Cluj, dar și pentru că suntem amândoi mănăștureni. Mănășturul este un cartier în care locuim și pe care îl cunoaștem bine, un cartier cu densitate mare de locuire și cu puține spații verzi. Cu toate că Parcul Rozelor este cel mai mare spațiu verde din vecinătatea cartierului, două treimi a fost privatizat. Cum putem să îl recuperăm, măcar parțial?

Am solicitat Primăriei Cluj-Napoca, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să-mi comunice lista contractelor de asociere şi de concesiune care au fost încheiate de municipiu cu persoane fizice şi juridice″.

Astfel de contracte de asociere, încheiate de Primărie, sunt cu sutele. Bineînțeles, acestea merită o atenție sporită. Unul dintre aceste contracte vizează Parcul Rozelor, un spațiu foarte generos și însemnat pentru Cartierul Mănăștur, sufocat și așa de blocuri. Din păcate, după cum precizează Adrian Dohotaru, două treimi din parc au fost scoase din domeniul public, fiind administrate de proprietari privați pe o perioadă de 20 de ani: 

″Printre informaţiile cuprinse în lista pe care am primit-o figurează cele privind contractul de asociere dintre Primăria municipiului Cluj-Napoca și S.C. Tehnofrig Parcul Rozelor SA, încheiat în temeiul HCL nr. 499/2007 și HCL nr. 195/2008. 

Contractul menţionat a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Are ca obiect o suprafață de teren de 1.7 hectare şi prevede exploatarea terenului aferent bazei sportive a SC Tehnofrig SA pentru amenajarea unui complex sportiv cuprinzând un număr total de 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, saună, punct alimentar pentru sportivi. 

În lista cuprinzând contractele de asociere încheiate de primărie pentru contractul de asociere cu SC Tehnofrig SA s-a notat în rubrica privind clauzele financiare că „nu este cazul”. Ceea ce înseamnă că SC Tehnofrig SA nu are nicio obligaţie pecuniară faţă de primărie pentru folosinţa terenului pe care a edificat baza sportivă din Parcul Rozelor. 

În schimb, după cum mi-a comunicat primăria, SC Tehnofrig SA şi-a asumat o altă obligaţie, respectiv „a cedat cu titlu gratuit, în exploatarea exclusivă a Consiliului local, 2 terenuri de tenis amenajate pe amplasamentul ce face obiectul asocierii, cu dotările complete, asigurând pe cheltuială proprie și pe toată durata asocierii, întreținerea acestora”.

Practic, clubul sportiv care aparține SC Tehnofrig SA, a beneficiat de 1,7 ha de teren, iar în schimb, fără nici o clauză contractuală specifică (financiară), și-a asumat angajamentul de a oferi 2 terenuri de tenis care să fie puse la dispoziția clujenilor în mod gratuit. Culmea, acele terenuri nu au fost niciodată date în folosință cetățenilor, adică publicului larg:

″În urma verificărilor repetate efectuate, am constatat că administrația bazei sportive din Parcul Rozelor nu pune şi nu a pus niciodată la dispoziție niciun teren de sport gratuit și nici nu are cunoștință de existența vreunei astfel de clauze în contractul de asociere cu primăria. 

Verificările le-am realizat nu cu gândul de a juca gratuit tenis, ci cu gândul la copiii și adolescenții din Mănăștur care nu își permit prețurile unui sport scump. Ne putem întreba astfel și câte talente se pierd în sport pentru că nu au acces la minime facilități publice.

Cum Parcul Rozelor este în preajma unui cartier cu peste 150.000 de locuitori și puține spații verzi, nu există niciun raționament legitim pentru care o parte din parc să ajungă în folosinţă privată.

Vă solicit să luaţi următoarele măsuri:

1. Să reziliaţi contractul de asociere pentru nerespectarea de către SC Tehnofrig SA a obligaţiilor asumate.
2. Să puneţi la dispoziția clujenilor care doresc să practice mișcarea toate terenurile din Parcul Rozelor, în regim gratuit″.

Scrisoarea deschisă aparține deputatului independent Adrian Dohotaru, iar motivația în acest sens privește posibilitatea clujenilor de a face mișcare în mod liber și gratuit. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *