In vizor

Un alt concurs de idei este lansat de Primărie. De data aceasta în vizor este Parcul Feroviarilor

Primăria Cluj-Napoca lansează un nou concurs de idei, de data aceasta pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor, al doilea parc ca mărime din oraș. Procesul este unul lung, iar clujenii vor avea de așteptat până se vor putea plimba pe alei modernizate, ținând cont de faptul că, până acum, concursurile de soluții inițiate de Primărie nu au avut rezultate concrete. 

Parcul Feroviarilor era în urmă cu zeci de ani unul dintre cele mai animate locuri din oraș, de care clujenii acum își amintesc doar cu melancolie. După ce a fost recent preluat în administrația Primăriei, reprezentații locali au promis că va fi lansat un concurs de soluții prin care se va decide „soarta” parcului care se întinde pe o suprafață de 5,4 hectare. Desigur, procedura este una lunga și complicată, motiv pentru care nu se știe cu exactitate când zona va fi reabilitată. 

Între timp, în parc se organizează diferite evenimente, care au în centru urbaniști, arhitecți, sociologi, artiști care se arată interesați de viitorul Parcului Feroviarilor. Astfel, până reprezentanții Primăriei se ocupă de discuțiile cu specialiștii și de birocrație, tinerii artiști din cadrul FabHub, incubatorul de creativitate al Fabricii de Pensule, fac un apel de proiecte pentru intervenții și evenimente temporare, care să readucă la viață parcul. 

Soarta parcului este însă una incertă, mai ales dacă luăm în considerare numeroasele concursuri de soluții lansate de Primărie, care nu s-au mai concretizat ulterior.

Cel mai recent exemplu este concursul prin care s-au căutat idei care să „readucă la viață” Turnul Pompierilor. Cel mai ingenios proiect a fost premiat în luna februarie, însă, după jumătate de an, nu a fost făcut niciun demers pentru reabilitarea acestui obiectiv.

O altă zonă care a ajuns în centrul atenției primarului Emil Boc a fost Piața Mihai Viteazul care, în timp, a ajuns să fie una dintre cele mai neatractive locații, aflată chiar în centrul Clujului. În anul 2012, primarul Emil Boc a anunțat că se va lansa un concurs de soluții care are ca scop modernizarea Pieței Mihai Viteazul, care viza și reabilitarea zonelor adiacente pieței, incluzând și Canalul Morii. De 5 ani însă, proiectul stă pe loc fiindcă au intervenit probleme în realizarea unui parking subteran sub statuia domnitorului. 

De asemenea, în ultimii ani au fost propuse numeroase idei pentru transformarea râului Someș într-un punct de interes pentru clujeni. Astfel, Primăria a promis un Someș navigabil și locuri de promenadă, în schimb, singurele proiecte concrete care au vizat râul au fost implementate de societatea civilă: „Someș Delivery” și „Someș 2021: Sunt Riveran”.

Someș Delivery a ajuns la cea de-a treia ediție. An de an, organizatorii, cu ajutorul clujenilor, au dorit să îi apropie pe locuitorii orașului de malurile râului, reușind de fiecare dată să transforme malul râului într-un adevărat punct de interes pentru locuitorii orașului. 

Astfel, luându-se în considerare aceste concursuri de soluții din care, aparent, lipsesc chiar soluțiile, nu putem să nu ne întrebăm: ce se va alege de Parcul Feroviarilor? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *