Reportaj

Ultimul Internet cafe din centrul Clujului

Un sfert din populatia Romaniei foloseste un smartphone, spun studiile realizate de companiile de software. Intr-o lume in care dispozitivele inteligente au devenit un „must have” pentru majoritatea dintre noi, iar fiecare are o conexiune la Internet acasa sau la birou, in centrul Clujului inca functioneaza un Internet Cafe. Un loc in care se aduna impatimitii jocurilor, tineri cu ochii umflati de nesomn sau oameni ajunsi la varsta mijlocie, gata sa inceapa un meci de poker online.

O incapere ticsita de fum gros, mirosind a ranced, in care sunt asezate doua randuri de monitoare vechi. Dintr-o boxa suna celebra melodie „Macarale”, pe care Vali, tanarul care administreaza locul, o asculta pe repeat. Esti in Internet cafe-ul din centrul Clujului, unul dintre putinele locuri de acest fel care a supravietuit in ultimii ani.

La sfarsitul anilor ’90 erau peste tot. Pusti chiulangii, tineri avizi dupa informatie sau afaceristi cu conturi de email intr-o lume care nu renuntase inca definitiv la posta traditionala, populau miile de sali de internet din Romania. Pentru tinerii postdecembrismului, internet cafe-urile au fost deschiderea catre lumea intreaga. 

.Alta data una din cele mai infloritoare afaceri urbane, acum Internet cafe-urile au disparut aproape complet. Doar cateva mai sunt deschise in oras. Locuri familiare pentru majoritatea clientilor, care-si petrec aici buna parte din timp.

Este ora 12.00, si trei tineri stau intepeniti in scaunele incomode, cu cate un rand de casti pe urechi. Au ochii rosii de oboseala, semn ca nu s-au mai ridicat de cateva ore din fata monitorului.

Dupa zece minute, iti dai seama ca esti un intrus printre ei. Se cunosc cu totii, isi spun pe numele mic si vin aici pentru a mai socializa.

In scurt timp, sala se umple de utilizatori. Pe un perete, un afis vechi te informeaza ca „stationarea in sala fara a ocupa o statie mai mult de cinci minute este interzisa”.

In incapere intra Codruta, o adolesenta de vreo 17 ani, nerabdatoare sa-si acceseze pagina de Facebook. Alaturat, un barbat de vreo 45 de ani, ia in primire tastatura veche.Se aseaza la un meci de poker online si i se vede in privire nerabdarea de a mai castiga ceva bani.

Discutiile curg intre tineri, vorbesc despre ultimele jocuri, update-uri si carduri de memorie. Isi aprind tigara dupa tigara, iar unul dintre ei mai goleste scrumierele din coltul birourilor.

„Cautam fete sa ne faca publicitate, sa imparta fluturasi”, spune Vali. Este multumit de cum merg lucrurile la Internet cafe, mai tot timpul este lume care vine sa le utilizeze calculatoarele.

Cu putina renovare, localul ar putea deveni o alta cafenea fancy din centrul Clujului. Tinerii au ales, insa, sa pastreze vechea afacere, pentru clientii fideli si pentru prieteniile care se leaga aici.

Camera este un paienjenis de cabluri, statii vechi, tastaturi pe care abia mai poti apasa o litera. Locul are, totusi, farmecul sau, asemeni unui vechi local in care te intorci de fiecare data pentru sentimentul familiar pe care ti-l da.

 Pe monitor, un contor online iti arata cat ai de plata pentru fiecare minut: 0,9 lei pentru pornire si 2,2 lei pe ora. 

„Avem deschis de dimineata pana seara. Inainte functionam si noaptea, insa acum nu vin clientii ca altadata. Daca cu cativa ani in urma vizita la un internet caffe era la ordinea zilei in randul tinerilor, acum majoritatea au calculator si internet acasa. Pe vremuri, discutiile pe mirc, precum si <> nu lipseau din programul zilnic al clientilor”, spune Vali.

Net cafe-ul din centrul orasului este printre putinele care inca functioneaza. Desi pentru Cluj gasesti o lista de trei pagini cu sali de Net, cu preturi de 3-4 lei pe noapte, in realitate salile care inca sunt deshise pot fi numarate pe degetele de la o mana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *