Dacii s-au aliat cu romanii in fata clujenilor, la cea de-a doua editie a „Transylvania History Days”, derulata in weekend in Parcul Central. Pe dacii si romanii clujeni, insa, ii agreseaza indiferenta autoritatilor municipale, care se considera „autosuficiente”.
La aproape doua milenii dupa razboaiele daco-romane, mai multe asociatii de clujeni pasionati de reconstituirea istorica s-au lasat descoperite de trecatori, in Parcul Central.
Printre copii si scuturi, coifuri, sabii, gladiatori si lupte din Antichitate, razbat, insa problemele. Oricat e de spectaculos sa te lupti ca pe vremea romanilor, intr-o demonstratie, realitatea tot te trage de armura.
Terra Dacica Aeterna, ignorata de municipalitate
Asociatia Terra Dacica Aeterna, prima asociatie din Romania care se ocupa cu reenactmentul legat de perioada antica, este ignorata de autoritati, dupa cum recunoaste insusi presedintele ei, cu elan dur de centurion roman, Catalin Gocan.
„La Cluj este pt prima data cand suntem prezenti asa. Am mai avut 3,4 invitatii ca si a cincea roata la caruta, la cateva evenimente la Expo Transilvania, invitati de cateva firma din Cluj pentru ca suntem prezentabili si le dadea bine cu noi, dar la nivel de autoritati locale, 0”, spune centurionul roman care ii ghideaza pe ceilalti luptatori romani clujeni in lupta cu ignoranta autoritatilor.
Nu e suficient sa fii prima trupa de reconstituire istorica din Romania, infiintata acum 7 ani, sa ai premii si participari la Festivalurile de Reconstituire Istorica din lume pentru ca municipalitatea sa te bage in seama. Nu. Trebuie doar ca alti colegi romani din Zalau, de pilda, sa duca orasul din Salaj deasupra centrului universitar de la poalele Feleacului, cu ifose de Capitala Culturala Europeana peste 7 ani.
“O sa fiu extreme de dur si o sa spun ca autoritatile locale clujene sunt niste autoritati locale foarte autosuficiente. Adica suntem clujeni, suntem centru universitar, avem 120.000 de studenti si ea ajunge. Nu ne ajunge. Colegii din Alba Iulia ne-au luat-o inainte ca oras, Zalaul ne-a luat-o inainte, noi suntem co-organizatori la Festivalul Tomis Constanta a treia editie, iar la Cluj, de unde suntem, participam prima oara…”, continua centurionul, cu mana pe puggio.
Terra Dacica are doua filiale, in Constanta si Deva, in care sunt inrolati 74 luptatori, adica aproape o legiune romana. Asociatia reconstituie, in cadrul Festivalului, 3 civilizatii: dacica, romana si sarmata din Secolul I i.Cr si secolul II d. Cr.
Membrii din asociatie au venit in Parcul Central cu echipamentele legiunilor romane care au luptat in cele doua Razboaie daco-romane: Legiunea a XIII-a Gemina si Legiunea a V-a Macedonica si le-au oferit prilejul trecatorilor sa traga cu balista, sa poarte coifuri sau armuri din Antichitate si sa vada, pe viu, care era portul stramosilor poporului roman.
„Trebuie sa recunosc, insa, ca pentru prima data, in 23-25 mai vom participa la Zilele Clujului. O tinem dintr-o premiera intr-alta…Singurul sustinator pe care il avem e o firma, desi la festivalurile la care mergem, participam pentru a reprezenta Romania si deci si Clujul. Noi incercam sa aducem in atentia publicului o parte din istoria tarii noastre, din placere si voluntariat, dar avem nevoie si de bani pentru asta”, puncteaza Gocan.
Gladiatorii secolului vitezei merg la scoala
Frumos amenajata, ca un parc de distractii antic si medieval, asezarea Transylvania History Days s-a deschis curiosilor de trei zile. Nici macar paiele puse pe jos, in parc, nu sunt intamplatoare, dupa cum explica directorul artistic al Festivalului, Cristian Pascariu.
„Am ales spatele cazinoului, pentru ca sunt doua portiuni destul de mari de spatiu verde si am aplasat doua tabere: tabara anticilor unde putem sa-i vedem pe gladiatori, dar si pe romani, dar si tabara de medievali, unde exista cavaleri din perioada medievala din Transilvania si din Estul Europei. Intre cele doua portiuni exista o arena special conceputa pentru spectacole”, spune Pascariu, la 10 metri distanta de o balista, o piesa din artileria romana, care trage cu sageti de un metru lungime pe o distanta de 300 de metri, facuta de oamenii de la Terra Dacica.
Cateva explicatii dupa si la un cort distanta sunt dacii si romanii din Virtus Antiqva, alta asociatie de reconstituire istorica din Cluj, din cele 7 invitate la eveniment. Asociatia are, in total, 30 de membri activi, in mare parte gladiatori. Azi, la Cluj, tinerii gladiatori incearca sa puna in scena viata de zi cu zi dintr-o scoala de gladiatori – ludus.
“Incercam sa punem in scena viata de zi cu zi pe care au aveau gladiatorii intr-o astfel de zi, intr-o scoala. Avem personaje de la Dominus – patronul casei de gladiatori pana la sclavi de casa. Suntem 5, 6 perechi de gladiatori”, spune antrenorul de gladiatori de la Cluj, Ciprian Filipas, presedintele asociatiei.
Tanarul a intrat in Virtvs Antiqva in 2010 si a castigat de curand titlul de Doctore – antrenor de gladiatori. Explica ideea pe care atat asociatia, cat si un gladiator veritabil trebuie s-o urmeze ca sa nu piara in lupta:
„Totul tine de prezenta, de cat de implicat esti, daca participi la lupte. Ideea de baza e ca trebuie sa fim pregatiti”, spune doctore, langa o arena in care 6 pusti se lupta cu gladiusuri si scuturi in arena.
Deocamdata, tactica nu da gres. Virtvs Antiqva din Cluj-Napoca, infiintata in 2010, a reusit sa iasa la lumina la Cluj. Inainte sa ajunga in Parcul Central, gladiatorii au pasit in scoli, precum si in aulele universitare, ca sa le explice elevilor si studentilor care-i treaba cu anticii.
„In general oamenii sunt foarte deschisi. Sunt pasionati, le plac luptele, astfel de ajung si sa parieze pe cate-un gladiator. (…) Noi am avut colaborari cu sectia de Turism a Facultatii de Geografie, unde am intrat in sali si am prezentat, in 2013, 2013 Sarmizegetusa Regia si Sarmizegetusa Ulpia Traiana, diferite tipuri de glasitori, precum si viata de cetatean roman”, continua antrenorul de gladiatori, cu un ochi inspre arena deschisa la doi pasi de Cladirea Casino in care au pasit si tatici gladiatori „wannabe”.
Din pacate si pentru Virtvs Antiqva e aceeasi problema. Tinerii se confrunta cu ignoranta autoritatilor: din lipsa finantarii, gladiatorii au fost nevoiti sa renunte, temporar la centrul de pregatire pe care-l aveau la Cluj-Napoca. Lupta nu e pierduta, insa. Raman deschisi colaborarii cu scolile, in cadrul proiectului Scoala Altfel, unde gladiatorii intrau la orele de istorie, in anii trecuti, ca sa le prezinte elevilor echipamentele de lupta.
Transylvania History Days e un proiect initiat de Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala in 2013 si sprijina candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.