Diete

Uleiurile vegetale

Spre deosebire de grasimile animale care contin cantitati infime de proteine si carbohidrati, uleiurile vegetale sunt grasimi 100 % . Toate contin acizi grasi saturati si acizi grasi polinesaturati, dar proportiile variaza considerabil de la un ulei la altul.
Ce contin? Majoritatea uleiurilor vegetale asigura aprox. 120 de calorii la o lingura si nu contin sodiu, nici colesterol. Aceste uleiuri vegetale, bogate in acizi grasi  polinesaturati, au mai multi acizi omega-3 si omega-6, atat de sanatosi pentru inima.

 

Recomandare. Nu folosi niciodata uleiul de la prajeli mai mult de o singura data. La temperaturi inalte, uleiurile se descompun, dezagregandu-se in elemente daunatoare numite “nitrozamine”, devin rancede si isi pierd aromele. Alege uleiurile cu multa grija – unele sunt foarte bogate in vitamina E si in acizi grasi omega-3, altele contin mai multi acizi grasi saturati.

 

Ce este indicat? Uleiul canola. Cel mai bogat in acizi grasi omega-3, acest ulei are si un punct de fumegare ridicat, asadar poate fi incalzit la temperaturi mai mari decat alte uleiuri. Uleiurile presate la rece sau presate separat. Au o aroma mai placuta si mai multe substante hranitoare.

 

Ce nu este indicat? Uleiul de palmier. Folosit aproape exclusiv in preparate ambalate si pregatite la cuptor, acest ulei este extrem de saturat. Uleiul in exces. Masoara uleiul inainte de a-l turna in tigaie – te poti insela cu usurinta in privinta cantitatii.

 

ULEIUL DE MASLINE este sanatos pentru inima si e o buna sursa de vitamina E. Obtinut prin presarea maslinelor, poate varia dupa culoare, aroma si aciditate, dar valoarea sa nutritiva ramane aceeasi.

 

Ce contine? Uleiul de masline contine aprox. 14 % acizi grasi saturati, 77 % mononesaturati si 9 % polinesaturati. O lingura de ulei asigura cam 10 % din necesarul zilnic de vitamina E.

 

Recomandare. Vezi daca pe eticheta scrie “obtinut prin presare la rece”. Aceasta specificatie indica faptul ca extractia uleiului nu s-a facut prin incalzire, asadar uleiul va avea cu adevarat aroma de masline.

 

Ce este indicat? Varietatea. Uleiul de masline proaspat obtinut va avea un gust minunat. Aroma lui densa este anihilata insa daca se utilizeaza la calire. Poate fi fi folosit atat la salate, cat si la gatit. Sticlele inchise la culoare. Ca toate grasimile, uleiul de masline poate rancezi rapid. Protejeaza-l pastrandu-l in sticle inchise la culoare sau in vase de metal, ferit de lumina soarelui.

 

Ce nu este indicat? Uleiul de masline slab. Nu crede ca acest ulei ar avea mai putine calorii sau grasimi. Spre deosebire de alte alimente, unde “slab” inseamna cu 1/3 mai putine calorii sau cu 50% mai putine grasimi, acesta a fost supus unei prelucrari suplimentare, pentru a se deschide la culoare si a capata un gust mai pronuntat. Prajirea. Ela are un punct de fumegare scazut, asa ca dezagregarea sa incepe la o temperatura destul de scazuta. Cu toate acestea, filtrarea prin care i se anihileaza aroma ii confera un punct de fumegare mai ridicat. Daca ai nevoie de un ulei de masline rezistent la temperaturi inalte, atunci alege-l pe cel slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *