Diete

Uleiuri potrivite pentru salate

Regula de aur in cazul uleiului este sa folosesti tipul potrivit la preparatul potrivit. Pentru asezonarea salatelor, exista mai multe tipuri de ulei; cele mai sanatoase dintre toate sunt uleiurile vegetale deoarece contin vitamina E, minerale si acizi grasi esentiali. Uleiurile negre contin acizi grasi mononesaturati si antioxidanti naturali, care aduc sanatate inimii, si, in plus, ofera un gust deosebit salatelor.

Cele mai recomandate uleiuri recomandate de nutritionisti pentru asezonarea salatelor sunt: uleiul de floarea-soarelui rafinat (contine vitaminele A si E); uleiul de masline extra pur (previne bolile cardiovasculare si reduce nivelul colesterolului, cu posibil efect protector impotriva cancerului); uleiul de susan – este un ulei greu, foarte concentrat, folosit mai ales in bucataria orientala; uleiul de nuca (contine Omega-3, substante esentiale in prevenirea bolilor de inima si a artritei, fiind indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense)…

Uleiul de floarea-soarelui

Se numara printre alimentele de baza ale romanilor, fiind folosit pe scara larga datorita calitatilor sale culinare. In plus, are un pret accesibil, comparativ cu alte tipuri de ulei. Este potrivit pentru orice tip de salate, pentru sosurile reci si pentru alimentele preparate prin inabusire; contine vitaminele A si E si acizi grasi nesaturati. Ca gust, este cel mai delicat. Se recomanda in salate, in combinatie cu ierburi aromatice sau amestecat cu otet de vin alb sau zeama de lamaie.

Semintele de floarea-soarelui contin substante active importante pentru sanatate, precum lecitina, protidele, glucidele, gliceridele si vitamina E. Uleiul din aceste seminte este util in afectiuni precum ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, bila lenesa, starile febrile si afectiunile pulmonare, dar numai daca este folosit ca atare, in salate.

De asemenea, acest tip de ulei imbunatateste digestia, fiind un bun pansament gastric. Mult mai bun decat uleiul rafinat de floarea-soarelui, cel mai consumat la noi, este sortimentul presat la rece, deoarece contine mai multi nutrienti.

Uleiul de masline

Bogat in antioxidanti, uleiul de masline, mai scump, este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ulei folosite la prepararea salatelor. Datorita compozitiei sale, nu se oxideaza si nu rancezeste repede. Pentru salate, cel mai indicat este uleiul de masline extra virgin, care provine din prima presare a maslinelor.

Uleiul de masline contine vitaminele A, B1, B2, K, D, E, K, fier, acizi grasi si mononesaturati si antioxidanti naturali. El scade nivelul colesterolului “rau” (LDL) si creste nivelul celui “bun” (HDL) din sange. Adaugat in salate (cate 3 lingurite la o portie de 150 g de cruditati), uleiul provenit din prima presare la rece si din filtrari succesive, inhiba actiunea unor gene care sunt raspunzatoare de aparitia cancerului.

El impiedica in special dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul tubului digestive. Un consum constant din acest ulei presat la rece este benefic si pentru atenuarea durerilor reumatice, datorita unor substante care se gasesc si in compozitia aspirinei.

Uleiul rafinat de masline are mai putine beneficii. In salate se foloseste in combinatie cu otet balsamic sau zeama de lamaie

Alte uleiuri

Uleiul de porumb este folosit des in dieta celor care sufera de diabet, uleiul de porumb este ideal pentru toate tipurile de salate, mai ales ca este si sanatos. Este benefic in afectiunile vezicii biliare si urinare. De asemenea, este un bun detoxifiant si un tonic pentru stomac. Are culoarea galben intens si contine acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, vitaminele E, B, C, D. Este foarte gustos in salate daca este folosit in combinatie cu zeama de lamaie sau cu otet de mere, doua lingurite la 150 g de cruditati.

Uleiul de susan este un ulei greu, foarte concentrat, vascos, cu un gust deosebit si este folosit mai ales in bucataria orientala. El poate fi recunoscut dupa culoarea sa maroniu deschis si mirosul pregnant de susan. Cateva picaturi dau un gust deosebit si celei mai obisnuite salate. Contine vitamina E, lecitina si minerale. Se recomanda o jumatate de lingurita de ulei de susan la salatele preparate din legume proaspete, amestecat cu suc de lamaie sau de grepfrut. Persoanele anemice ar trebui sa consume 5-6 salate pe saptamana asezonate cu astfel de ulei.

Uleiul de nuca are proprietati asemanatoare uleiului de susan. Contine Omega-3, substante esentiale (magneziu, fier, vitaminele B6 si E) in prevenirea bolilor de inima si a artritei. Are un gust dulce-amarui. De culoare galben auriu acesta este agreabil la gust, fiind indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense. Se foloseste la salate in combinatie cu otet balsamic. Este ideal pentru salatele cu telina, morcovi, salata verde. Pentru a-si pastra proprietatile nutritive, e bine sa fie pastrat la rece.

Uleiul de arahide are un gust dulce si da o aroma discreta salatelor de cruditati. Culoarea sa este galben aurie. Contine vitaminele B, E, proteine si acizi grasi polinesaturati. In salate este delicios in combinatie cu otet balsamic si ierburi.

Uleiul de samburi de strugure are gustul dulceag si mirosul neutru. Calitatile sale nutritive il recomanda in alimentatie, fiind un bun detoxifiant pentru organism. Contine Omega 6, vitamina E, cupru si seleniu. Salatele sunt mai gustoase daca folositi uleiul de samburi de struguri in combinatie cu otet balsamic si zeama de lamaie. Este ideal pentru macerarea mirodeniilor pentru salate. Se pastreaza la loc intunecos si racoros.

Uleiul de rapita este recunoscut pentru calitatile sale nutritive si dietetice. Are un gust placut; cel mai bun pentru consumul alimentar este uleiul virgin de rapita presat la rece. Contine acizi grasi si vitamina E. Se foloseste la salatele de cruditati in combinatie cu zeama de lamaie.

.ro

Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *