Sanatate

Cum sa ne recastigam echilibrul interior?

Multi oameni din jurul nostru traiesc prin vorbe si fapte in dezechilibru fata de ei insisi si fata de societate. Cauzele sunt numeroase si complexe. Psihoterapeutii ne recomanda cateva modalitati de recastigare a echilibrului pierdut. Iata-le:

 

1. Fiti mai atent cu ceilalti. Nu va temeti daca sunt mai puternici. Nu-i dispretuiti daca se afla intr-o pozitie inferioara. Nu-i criticati daca va sunt egali. Suntem cu totii fiinte umane; doar apartenenta la un sex sau la altul ne deosebeste, dar asta nu implica in nici un caz o discriminare sexuala, sociala sau profesionala. De aceea, incepand de maine, sau mai bine chiar din acest moment, trebuie sa ne straduim sa dam dovada de mai multa consideratie fata de ceilalti, indiferent daca e vorba de femeia de serviciu, de sora mai mica, de vanzatoarea de la magazin sau de avocatul nostru, pentru ca toti sunt egali, toti sunt neajutorati in fata greutatilor pe care le ridica viata in lumea moderna, toti sunt expusi grijilor si suferintelor.

 

2. Fiti mai amabili cu toata lumea, chiar daca nu vi se raspunde cu aceeasi moneda. De ce sa judecam pe ceilalti? Asta nu ne priveste. Datoria noastra e sa ne purtam cu ceilalti asa cum vrem sa se poarte si ei cu noi.

 

3. Fiti mai toleranti. Un foarte bun exercitiu este sa descoperim printre necunoscuti (in metrou, pe strada, in autobuz) fetele cele mai simpatice, cu priviri deschise si zambetul pe buze. Ele vor constitui galeria noastra de fete prietenoase si asta ne va obisnui sa-i observam mai bine pe ceilalti, sa avem o toleranta mai mare fata de ei.

 

4. Dati dovada de mai mult tact. Multi oameni se lauda ca sunt sinceri, dar se insala daca, in numele responsabilitatii sociale, se apuca sa le tranteasca lucruri neplacute celorlalti. Respectati sensibilitatea fiecaruia.

 

5. Fiti mai ambitios, caci astfel viata va va fi mai putin monotona, cenusie si trista. Ambitia nu trebuie sa fie legata de munca pe care o faceti. Anumite persoane desfasoara o activitate modesta si linistita, dar au ambitii mari in domeniul afectiv, cultural sau chiar politic. Astfel de oameni au un “ideal” cum se spunea altadata.

 

6. Ingrijiti-va de aspectul fizic. Rareori un individ sleampat si nepieptanat are inima usoara. Si nu zambiti daca vi se spune ca o baie buna – in afara de psihanaliza – are un efect reconfortant si inviorator asupra spiritului.

 

7. Fiti deschis si acceptati-i punctual de vedere, atunci cand vorbiti cu cineva. Un om care-si expune ideile cu prea mult patos, caruia ii place sa se asculte vorbind, reuseste sa transforme rapid o conversatie prieteneasca intr-un dialog al surzilor. Ascultati-l pe partenerul de discutie. E posibil sa trebuiasca sa recunoasteti ca are dreptate sau ca opiniile voastre se aseamana foarte mult.

 

8. Fiti constient de meritele pe care le aveti, dar nu deveniti prea pretentios din acest motiv. E reconfortant, de exemplu, sa stim ca suntem toleranti, simpatici si generosi. Asta ne poate ajuta sa ne imbunatatim calitatile si ne face placere, iar un astfel de sentiment ne incurajeaza sa luptam impotriva defectelor noastre.

 

9. Nu abandonati niciodata ceea ce ati inceput. Nu trebuie sa ne declaram vreodata invinsi; devenim “ratati” abia atunci cand proclamam asta, nu inainte.

 

10. Evitati sa devenit fanatic. E logic sa avem idealuri; ele sunt ceva nobil si care, de altfel, ii fac pe oameni mai siguri pe ei. Dar cand pasiunea se transforma in fanatism, la orizont incepe sa se profileze spectrul distrugerii.

 

11. Nu va ponegriti singur, nu pronuntati fraze ca: “Sunt timid, de-asta nu mi-am croit drum in viata” sau “ E de inteles ca celorlalti le par antipatic”. Daca noi insine vorbim astfel despre noi, ce sa mai asteptam de la altii.

 

12. Nu va lasati inflentat de temerile celorlalti. Ca si curajul, teama e o stare de excitatie. Nu acceptati ca gandurile negre sau pesimismul altora, nici macar al celor apropiati, sa va distruga viata.

 

13. Nu va neglijati viata sexuala. Nu va aratati apatic sau fara initiativa fata de partenerul (a) de viata, dar nu fiti nici prea constrangator fata de el (ea). Pentru a face dragoste e nevoie de doi, iar un asemnea act nu trebuie sa fie niciodata privit ca o datorie sociala. Nu va folositi partenerul (a) ca pe un obiect. Un comportament sexual gresit poate duce la aparitia unor simptome nevrotice sau a unei stari de insatisfactie perpetua.

 

14. Incercati sa va stapaniti antipatiile, in masura in care va este posibil. De multe ori, se poate ca o persoana sa nu ne placa doar pentru ca o trasatura fizica sau felul ei de a fi trezeste in inconstientul nostru aversiunea fata de alte persoane pe care le-am cunoscut in copilarie si de care nu ne mai amintim la nivel constient.

 

15. Nu va lasati inflentat de ritmul trepidant al vietii moderne.  Deoarece, cu sau fara voia voastra, suntem obligati sa suportam anumite orare de lucru, e cazul sa ne asiguram ca macar timpul liber  ne e destinat in exclusivitate destinderii. De aceea, nu trebuie sa va simtiti obligat sa va petreceti toate serile la TV sau computer. Organizati-va, planificati inca  din timpul zilei ce veti face seara: puteti sa cititi o carte, sa iesiti cu prietenii, sa mergeti la un film, sa asculatati muzica, sa luati o cina romantica cu partenerul/partenera de viata…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *