Focus

Uite poluarea, nu e poluare: Garda de Mediu Cluj reacționează cu întârziere la sesizările cetățenilor

Prin intermediul a două sesizări, Garda Națională de Mediu Cluj era înștiințată că în Pârâul Racilor din Cheile Turenilor ar fi avut loc deversări repetate de borhot, iar apa ar fi căpătat o culoare închisă și un miros specific. Cheile Turenilor reprezintă un obiectiv de interes turistic, aria fiind declarată rezervație naturală de tip mixt. Doar că, la o distanță de câteva zile, în urma verificărilor din teren, inspectorii nu constată nimic deosebit, totul este în parametri normali, iar natura este protejată.

CITEȘTE ȘIValea Racilor din Cheile Turenilor, poluată cu borhot

”Într-adevăr, am fost sesizați ieri în această privință. Cel care ne-a trimis și filmulețul susține că a constatat deversarea de borhot în data de 30 noiembrie, noi având o altă sesizare, am fost în data de 4 decembrie la distileria respectivă.

Am fost cu reprezentanți ai Consiliului Județean la fața locului, unde nu a fost constată poluarea. 

Ori persoana fizică ce deține distileria respectivă are toate autorizațiile de mediu, aviz Apele Române, de la Finanțe etc. Pentru că așa ni s-a indicat, cum că el ar fi cel care poluează. Are condițiile necesare ca să lucreze bazine pentru borhotul care rezultă, ape uzate, astfel încât să aibă posibilitatea de a nu deversa resturi. 

Astăzi am fost acolo, unde am făcut o Notă de Constatare, ca măsură s-a impus interdicția de a deversa etc.”, a declarat Comisarul-șef al Comisariatului Gărzii de Mediu Cluj, Valentin Suciu.

Mai pe-nțeles, situația stă în felul următor:

Cu privire la aceeași situație – a poluării Pârâului Racilor – au fost depuse două sesizări.

Încă din data de 30 noiembrie. 

Exista ipoteza conform căreia responsabilitatea pentru deversarea de borhot i-ar revine unei distilerii din zonă. 

O echipă mixtă, alcătuită din inspectori ai Gărzii de Mediu Cluj și reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj s-au deplasat pentru cercetări la fața locului.

Dar nu s-au deplasat oricând, ci în data de 4 decembrie, adică marți.

Evident, după cum era de așteptat, a fost vorba de o alarmă falsă. 

Actele. Actele persoanei care deține distileria respectivă sunt conforme, toată documentația este valabilă, prin urmare, scriptic, nu sunt probleme.

Preventiv, a fost întocmită o Notă de Constatare cu interdicția de a deversa reziduuri. 

Vă dați seama: din 30 noiembrie până în 4 decembrie – a curs ceva apă în Pârâul Racilor. 

Esențial este totuși că, la o distanță de câteva zile, vreme în care inspectorii GNM Cluj au analizat sesizările cu migală, la fața locului poluarea nu a fost confirmată.

Conform comisarului-șef, Valentin Suciu, Garda de Mediu Cluj are în vedere această situație, iar pe viitor vor mai fi efectuate verificări în zona Văii Racilor din Cheile Turenilor.

Bine că deversarea semnalată în două rânduri, de două persoane diferite, nu s-a confirmat. 

Ne speriasem că se poate confirma.

Ne speriasem degeaba.

Natura județului este în afara oricărui pericol.

Până când?

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *