Sport

UEFA anunţă măsuri disciplinare în cazul CFR Cluj, pentru nerespectarea cerinţelor de solvabilitate

UEFA a anunţat, vineri, că Prima Cameră a Organismului de Control Financiar al Cluburilor a finalizat prima evaluare a cerinţelor de solvabilitate în baza noilor Regulamente de Licenţiere şi Sustenabilitate Financiară a Cluburilor UEFA, transmite News.ro. În urma evaluării, s-au impus măsuri disciplinare pentru 11 cluburi, între care se numără şi CFR Cluj.

  • Cele 11 grupări sunt sancţionate pentru nerespectarea cerinţelor de solvabilitate pentru sezonul 2022/23, mai exact a cerinţei de a nu avea datorii.

Cele 11 cluburi sunt Aris Salonic (Grecia), FC Astana (Kazahstan), FK Borac Banja Luka (Bosnia), CFR 1907 Cluj (România), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turcia), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenia), NK Osijek (Croaţia), HNK Rijeka (Croaţia) şi Valmiera FC (Letonia).

Din cauza recidivei şi/sau a plătilor restante cu mai mult de 90 de zile, anumite cluburi, între care şi CFR Cluj, au primit o decizie de excludere, sub rezerva condiţiilor de mai jos, de la participarea la următoarea competiţie UEFA pentru cluburi pentru care s-ar califica în cele trei sezoane următoare (de exemplu sezoanele 2024/25, 2025/26 şi 2026/27), menţionează UEFA.

  • Măsura de excludere este suspendată în cazul CFR Cluj pe o perioadă de probă de două sezoane şi va fi pusă în aplicare doar dacă gruparea nu se va conforma cerinţelor de solvabilitate în sezoanele 2023/2024 şi 2024/2025.
  • De asemenea, CFR Cluj a primit o amendă de 250.000 de euro pentru plăţi restante în sezonul 2022/2023.
Ca urmare a ultimei decizii UEFA prin care clubul CFR Cluj a fost sancționat, conducerea acestuia a făcut mai multe precizări legate de situația financiară.
”Situația financiară în care ne aflăm astăzi este una asumată, și, tocmai în acest sens, conducerea clubului face eforturi mari, de o bună perioadă de timp, să compenseze risipa făcută în anii trecuți. Ne așteptam ca pe parcursul procesului de redresare, început în urmă cu mai bine de un an, să apară astfel de momente grele, dar am știut și că, împreună, vom găsi întotdeauna soluții. În consecință, am început un plan de optimizare de la care nu ne abatem în niciun moment.
Mai mult, luăm această decizie, a comisiei UEFA, ca pe o motivație suplimentară pentru a ne dedica și mai mult redresării financiare, în așa fel încât sa ajungem un club performant și sustenabil și din punct de vedere financiar.
Decizia comisiei este una firească, dată fiind noua politică de sustenabilitate financiară a UEFA, care are drept unic scop susținerea tuturor cluburilor în demersul acestora de „vindecare” economică.
Luam exemplul altor cluburi europene și suntem convinși că rezultatele de până acum, cu care ne mândrim, vor fi susținute în continuare de un buget din ce in ce mai optimizat.
Vrem să asigurăm întreaga suflare CFR-istă că, indiferent de momentul în care ne aflăm, nu vom renunța nicio secundă la obiectivele sportive pe care ni le-am propus”, a conchis clubul clujean.